Wednesday, January 28, 2009

2nd trip 2009:Family Vacation: K. Terengganu(Day 2)

2nd day kat KT fulfilled with breakfast at Kak Yah's kopok losong, lawatan sambil belajar ke Taman Tamadun Islam(Masjid Kristal & Taman Monumen), lunch @ Pantai Batu Burok again. Shopping di Pasar Payang & Bazar Warisan.

Our day started with breakfast at Kak Yah's kopok losong. Sedapla bg aku...but ada org kata ada satu tempat lg sedap. but ambik masa 1 jam dr KT nak gi tempat tuh. Yg pasti aku pernah la dgr Kak Yah ker kopok losong nih coz ada dulu officemate belikan kat aku kopok losong nih..Packaging pun lawa. But kitaorg x beli bwk balik KL pun dia x tahan since kitoarg akan stay 1 night kat Cherating dulu sblm balik umah.

Best Kak Yah nih..business kopok losong...kete mewah berderat kat umah....



Ichlas suka mkn...nih panas lagik kopok nih dah bedal
Family Pak Lah
Lps tuh trus ke Taman Tamadun Islam(TTI), nak tgk Masjid Kristal & Taman Monumen. Dr jauh mmg cantik masjid Kristal but bila tgk real sayang.....not proper ada maintenance even kolam kecik kat luar masjid pun x bercuci ..sayang....n kristal kalu tgk dekat x la bercahaya....coz tgk gaya dia yer kubah kena polish sellau br lagik cun....just diaorg sembur air ja... Do solat sunat @ Masjid then trus naik tram ke Taman Monumen. We paid for tram RM 2 for adult n RM1 for children.










nih la tram yg kitaorg naik kat tti nih.

kalu nak dtg ke TTI nih leh naik bas free from Dataran Syahbandar. Kitaorg bergambo ja lah kat bas nih. Mr Hubby yg nak bergambo coz dia kata suka bas nih...berukir bagai..apa kata kita beli bas la Mr. Hubby? ok tak? senang ckit nak jenjln jauh..ramai leh tumpang

Apa ada kat Taman Monumen? Kat taman tuh ada 21 replika monumen kesenian islam. Ada National Mosque (Malaysia), Dome of The Rock (Palestine), Masjidil Haram (Arab Saudi), Al-Hambra Citadel (Spain) and Taj Mahal (India). Iswatie & co x sempat nak round semua coz Ichlas dah 'yak'..kacau daun btul... My parent& sis & my yougest bro sempat la explore semua replika. But kami sempat gi Masjidil Haram & Masjid Nabawi. Masyalahhhh.. How i wish i can go the exact places.



kitaorg spend dlm 1/2 hari gak la kat monument park nih. Kalu dah x larat boleh naik tram RM2 tuk bwk pusing seluruh park nih. Mcm kitoarg buat la....bila la nak pecah lemak kan??? Bebudak pun leh naik basikal. Mcm anak sedara aku naik basikal dok escort tram kitaorg..Ichlas sampai terlena dlm tram.

Lps tuh gi mkn kat Pantai Batu Burok....hahaha...port kitaorg mkn coz kat ctu ja yg kitaorg tau.

Lps mkn kitaorg trus ke Pasar Payang.kang lambat..mau tutup..nangis aku x dapat batik....dah la esok awai pagi dah nak ke Cherating lak.

Ckit punya jam kat Pasar Payang & Bazar Warisan. Rami btul umat...Kat Pasar Payang juling bijik mata nak pilih kain batik...ramai umat sampai pening kepala aku..last2 aku gi Bazar Warisain again n beli baju ready made batik.

Owh....time jenjln dr Bazar Warisan..aku jenjln nganHani...kejar Mr. Hubby n Ichlas yg tinggai aku..tetiba sebelah kaki Hani masuk dlm longkang...It was my mistake x tgk bwh..jln tgk depan menonong coz kena tinggai. Hasil nya kaki anak aku bersagat..soweeeee hani..x leh pakai skirt lps nih...ada sapa2 tau nak sapu apa ek nak bg parut hilang?

Trus x ada mood nak shopping plus im on budget....cari acuan kuah cara pun x ada..huhuhuhu...but beli baju kelawaq tuk pakai kat umah. Mak beli serunding kat Pasar Payang. Sedappppppppppp

Lps puas hati dapat sepasang baju, trus balik bilik, mandi n rest. Mlm keluaq ke Pantai Batu Burok balik coz gi jenjln kat ctu..ada mcm bazaar.. Dapatla rembat tudung ala ekin. Harga murah RM 15 for 2 pcs. Lps nih mak melaram ngan tudung ekin..ntah sesuai ker idak muka aku nih... Gi mkn kat satu kedai nih but lps 1/2 jam makanan x samapi..trus bengang kitaorg n cancel order trus. Balik singgah KFC n McD n mkn kat bilik n trus. zzzzzzzzzzzzzzzzz. Esok nak ke Cherating lak....

5 comments:

  1. seronok nyer watie ada tmn monumen lg tu..best nyer rasa diri dah mcm gergasi.. kekekkekee

    ReplyDelete
  2. wahh!!!sonoknyer dia jln2...awk ke KT sy lak ke klate...ekeke...tp kan watie...awk nmpk cam pregnant lak ngn blouse putih tuh...preggy ke??

    ReplyDelete
  3. hahah..baru nk ty...niza dah ty dulu.aaa..ko peggy ker???
    eh dah cam giant lak korang sume bila berada kat replika monumen tu...

    ReplyDelete
  4. RE:

    Mala-mmg syok mala..mmg rasa mcm gergasi..kalu leh masuk dlm monument tuh lagi best..

    Niza-Kitaorg x jadi nak gi KB la..kalu idak harus terserempak..ada rezeki kitoarg gi KB but Mr.Hubby cakap gi naik flight coz dia x larat nak drive.sesunggohnya den x preggy pun.perut buncit..x sukerrrrrrrrrrrrrr

    Kak Eza- tuh la problem sy skrg kak eza..perut buncit..x fit langsung...mmg dah rasa mcm giant coz diri mmg dah jd giant..hahahahaha

    ReplyDelete
  5. haa tu dia...ingat nina sorang je yg pasan..heheh..mmg pun la...nmpk hang preggy...hehheh...kene plak baju kaler putih..

    amboi..mmg jalan sakan sungguh ni..heheh...sekali harung...best best..

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.