Saturday, November 29, 2008

Tolong..penceroboh!

Last weekend, when i bersenang lenang di belakang umah sambil membelek pokok2 ku,
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Tetiba ada penceroboh..takutttttttttt

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Penceroboh yer adalah

*
*
*
*
*
*
*
*

Ulat2 kat pokok kari and pokok limau mak....




bila ternampak trus i lari terjerit2...slmt x terpegang..kalu idak trus x jengok dah aku yer pokok nih. Thanks mr. Hubby coz jd agen penglupus ulat2 nih.




Edible Garden Part 2 in FP
Edible Garden Part 1 in FP

We really need it!

Cant wait for the next year! n hope also what i plan semua yer jadi. Hoping for the good news next month.

Coz...Hani & Ichlas really need their own-personalized-room.

Friday, November 28, 2008

Supriseeeeeeeeeeee for Mr. Hubby!

Yeay! I managed buat suprise tuk Mr. Hubby.

I've ordered the cuppies from Ija and her husband help me to deliver the cuppies to Mr. Hubby's office.


Nih cuppies aku order. Ija, i took you pics yer. Mak x ader lah kat tempat kejadian.





Tuesday, November 25, 2008

happy 2nd birthday to ichlas iskandar

ichlas 1 year old

wishing very good day to our son - ichlas iskandar on 26 Nov 08 (for 2nd years)
May this birthday be just the beginning of a year filled with happy memories, wonderful moments and shining dreams for you son
~ daddy ~
ichlas 18 months
here i am.. 2 years now!!



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ichlas note:-


Yes my baby dah jd big boy la... Today(26/11/2008), he is 2 years old.I cant believe that i got you Ichlas!

Let i told of u the truth.

Actually, i got pregnant Ichlas accidentally. I cant believed after 1 month habis pantang, mak pening2. I thought my bp rendah but gi clinic n doc Normah saja suruh buat UPT tetiba +ve. Honestly aku terduduk time tuh. Mmg aku x leh terima. Balik umah trus pandang Hani n nangis sepuas-puasnya. Mr Hubby pun diam ja lah coz i blame him on what happened.

Its took time for me to accept my pregnancy since im faced morning sickness n also warded to the hosp. Dah la time tuh aku br ja berpindah ke KL, baru nak sesuaikan keadaan Kl, ngan bb baru-Si Hani and kerja baru.After 3 months baru aku enjoy my pregnancy. n after aku rasa movement baby lg lah bertambah excited. During my early pregnancy i also tried to mkn nenas konon yer but mmg Allah nak bg rezeki kat aku.

Then bila org tau aku pregnant ada gak yg gelakkan aku. Sedih btul aku tau. Diaorg kata aku 'gelojoh'. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.But tuhan maha adil, org yg gelakkan aku tuh, wife dia pun pregnant balik after delivered 1st baby. I remembered mcm mana diaorg gelakkan aku. Mr. Hubby sepanjang my 2nd pregnany mmglah jaga aku btul n dia yg byk jagakan hani. Or dialah yg tolong lapkan/basuhkan muntah aku.Thanks abang!

Alhamdulillah, aku slmt lahirkan baby boy pada tarikh nih 2 tahun lps. Aku deliver IChlas senang sangat. Malam semlm aku bersalin, aku gi jenjln around Kota Damansara. Then kul kul 2 aku rasa nak 'doo-doo' but bila aku gi toilet, aku tgk ada spot darah. Then aku rasa tanda yer. But aku rasa x sakit just perut memulas ja lah. Aku lepak ngan Mr. Hubby tgk football match. Then kul 5am aku mandi n kul 6 gi hosp. Bila aku sampai hosp, aku dah buka 8cm trus disorong ke Labour room. Then 7.45am, aku pun selamat deliver Ichlas.

N now Ichlas dah besar. Alhamdulillah the gift from Allah. Ichlas melengkapkan Iswatie's family where now me & Mr. Hubby got 1 pair kids.

So my dear Ichlas Iskandar. We ( mummy, daddy & hani) wish you:

- Happy Birthday to you!
- Moga di murahkan rezeki.
- Moga menjadi anak yg soleh dan adik yg baik.

Entry Ichlas at FP on his 1st day arrival.




Monday, November 24, 2008

How i want diet?

How i want to diet since i loved to cook?

I cooked bakso last Saturday.



n tonite, i've cooked Kerang Bakar(dlm oven), sambal kicap perah limau n sup siam ayam.


Huwaa...i loved what i cooked. Punah harapan nak diet.But i preferred to cook Malay Food coz i think its easy for me compared with western food. How about u?

Saturday, November 22, 2008

Sumpahan Kucing Ker?

Now, aku dok burn gambo2 dlm lappy Mr. Hubby nih...Patutlah Mr.Hubby kata lappy dia slow. Aku tgk sikit punya gambo yg aku transfer dr D60. Byk gambo Hani & Ichlas la. lappy aku pun dah slow tuh. Gambo mmg bersepah2. Aku yer PC kat umah pun da penuh tuh....nak kena transfer semua gambo2 tuh dlm CD.

Actually dr semlm aku dok copy. Sampai habis CD dah la...jap gi nak keluar, kena beli CD lagik.Mentang2 memory card size besar...dok snap ja...Nih x pk lagik nak printout gambo2 nih. Mau habis beratus gak nih.

Dalam dok godek2 lappy Mr. Hubby nih, aku jumpa gambo nih, aku teringat aku nak share ngan korang pasai citer kucing n seangkatan dgnnya.



Sekarang family aku kena sumpahan kucing(rasa yerlah). Sebabnya aku, Hani & Ichlas x leh dekat ngan kucing or binatang lain yg berbulu. Citer yer mcm nih, dulu2 waktu kecik aku mmg ada pets kucing n rabbit. Rabbit aku ada kandang kat luar but ada one day in the morning rabbit aku dah hilang n cari punya cari, rupa yer dah kena mkn ngan anjing. Kucing aku pulak mmg byk but semua sihat2. I used to sleep with them. Aku ingat lg kucing2 aku tuh selalu pagi2 nak ikut aku kayuh basikal gi sekolah.Then bila aku masuk asrama, mak buang semua kucing..huhuhuhu

Then waktu aku preggykan Hani aku dok kat Penang. Then ada one day, ada org buang kucing kat umah aku. Aku trus bela but parent aku halang coz akukan pregnant..mana leh dekat ngan kucing. Merbahayakan aku yer kandungan jer. Br ja mesra ngan kucing tuh, next day aku balik kerja kucing tuh dah x ada. Mula2 parent aku kata dia dioarg tak tau mana kucing tuh but bila mlm anak sedara aku gi pecah rahsia. Dia kata Wan gi buang kucing tuh.Apa lagik aku melalak la n trus merajuk ngan parent aku for 2 days.


Bila, hani lahir paed cakap dia mmg ada allergic ngan benda2 berbulu such as cat. Mmg kami avoided Hani dr cat even aku yer neighbour ada bela kucing. Kalu buka pintu, Hani nampak melalak dia nak terkam itew kucing.

Bila ichlas lahir lak, aku br perasan mcm ada 'sumpahan kucing' jer..Waktu umur dia dlm 8 bulan dia kena cakar ngan kucing.kalu korang bc FP aku sblm nih ada entry dia. Siap kena jahit gak la.

nih penjenayah nyer


hasil seni penjenayah



hasil seni dok


Then lps tuh ada gak aku bg peluang kat Hani & Ichlas main ngan kucing or rabbit mcm time kami yer vacation ke Langkawi. But balik2 tuh trus anak aku gi clinic for nebulizer. Even gambo ichlas yg dok pegang kucing tu pun bila balik yer siap kena larik gi Pusrawi for nebulizer but still tak ok n trus gi Selayang ER for nebulizer again for 2nd time in one day.

So, agak2 korang btul tak kitaorg nih kena 'sumpahan kucing'?

Friday, November 21, 2008

Ichlas 2nd Hair Do

We brought Ichlas for his 2nd hairdo at kedai.


Before this we always do it ourself. His 1st hair do was before Raya at Tesco Extra Cheras. Cepat betul rambut Ichlas panjang.

So last 2weeks, we brought Ichlas to KwikCut.The location is inside the tunnel between The Curve and Ikea+Ikano. But time sampai tuh Ichlas tido n kami gerakkan dia.n its caused Ichlas menangis sepanjang rambung dia dipotong. Sikit punya melalak walhal ada show Barney.






Yang seronok hani coz dia yg layan barney meanwhile si Ichlas keep continue nangis.





** Moral yer..lain kali..jgn bwk gi gunting rambut kalu Ichlas br bgn tido.....

The charge over here is only RM12. But kalu aku nak bwk potong rambut Hani & Ichlas sekali x sesuai coz dia ada satu ja tempat tuk potong rambut kids.



Nanti nak try kedai mana lak ek? Any suggestion?

Thursday, November 20, 2008

Connecting from U-Bowl, OU

Hi,

Now, im connecting from U-Bowl, One Utama.Me, Hani & ichlas are rolling the balls.

Mr. Hubby got bowling tournament.

Friso Brings My Family Out!

Guess what? Nuffnang is giving 2+2 free tickets to Disneyland Hong Kong. YES!. Its TRUE. Suddenly i remembered what happened to us last Monday night.


I and Mr. Hubby just have a talk abour Disneyland HK since my sweetie Hani suddendly last Monday requested to go to Disneyland. I and Mr Hubby like " What?". the word Disneyland come out from the little girl mouth aged 3 years. As you know, Hani is really love Disney Princess characters. Maybe the influence of Disney Channel, that why she get the word Disneyland. And i asked her back " Why you want to go to Disneyland?" and guess what she said; " I want to see princess".Huwaaaaaaa anak aku dah demand nak gi Disneyland la.

Aku pernah la berangan nak bwk my family ke Disneyland but aku faham with our situation where kitaorg x ada enough budget ke sana. Coz the cost mestilah tinggi with flight tickets, hotel, entry fees nak masuk Disneyland, foods, souvenirs n etc.

kalu korang perasan, kami selalu berempat even kemana2. This is i called as quality " family day" where even x gi tempat2 yg menarik but we still berempat n doing the things together.i never go to Tesco to buy our groceries w/out bringing my kids. I want them also to explore with the surrounding n learn to choose the quality things or healthy food.

Even at house, we always spent our time together. During weekdays, bila balik kerja, aku akan trus mandi, Hani & Ichlas always join. Aku jd instructor diaorg tuk gosok gigi n aku akan buli diaorg tuh scrub badan aku..hahahahahahah...Then we always have our dinner together. Then we will watch TV together before we went to bedroom.

Kalu on weekend lak, kalu x ada planning ke mana we will spend together kat rumah. Kitaorg akan sama2 do house chores, kami akan sama2 kemas toys yang disempahkan leh 2 budak kecik tuh sblm aku mop lantai.
me mopping lantai while my kids arah ja..


Weekend jugak is the time tuk aku memasak n baking with help from Mr. Hubby and lil' helper-Hani & Ichlas.
baking with Hani

Ichlas pun 'baking' kat bwh



Kalu ptg usually, kami akan gi swimming, Aku pegang Ichlas while Mr. Hubby pegang hani. Then kami main lawan kejar dlm pool. Mengekek gelak Hani & Ichlas.

Sometimes, we go to taman metropolitan kepong tuk berjogging or main kejar2 or layan Hani & Ichlas main kat playground.
our healthy & quality time


X pun gi visit tempat2 menarik sekitar KL. Watch midnight movie at cinema is out favourite activity where i introduced cinema to Hani after 1 year age n Ichlas on 6th months age.
We like to move it!

We also look forward for birthday party/gathering/potluck coz this is kind of family activities where we can meet with others families. Kitaorg pun rajin host mkn2 n potluck kat umah coz we also bukan hanging out berempat ja but making our relation close with other family.

PCM Gathering



Kalu tgk all activities that we done, aku mmg sentiasa makesure we spend our quality time together coz i know its important to my kids and also to me and Mr. Hubby. The reasons are:

1) I've been away from Mr. Hubby for 1 year after we married coz Mr. Hubby kerja kat Kl and aku kerja kat Penang. Im faced my morning sickness alone w/out Mr.Hubby. He just spend 4 days in 2 weeks with me.

2) After i delivered my sweetie Hani, trus mak pindah ke KL. But we shocked with the news that im pregnant again! In 3 months age hani dah dapat news dapat adik....With my morning sickness, i didnt spent my time with Hani. asyik melepek ja mak..Dah la Hani pulak rajin demam n in her 6 months old dah warded. poor my baby....Aku rasa bersalah sekejap.

After delivered Ichlas, aku rasa aku yer kasih sayang dah terbahagi 2 dah atr Hani & Ichlas but im wrong rupanyer aku bg playmate to Hani n we as Iswatie's family lagi meriah n ceria. That why we loved to be together everywhere and anything that we do coz with that our relationship are closed each other and i can feel our love is around us.


Thank you for Friso coz ada inisiatif tuk buat Friso Famliy day Out at KizSport. Great oppourtunity to us to do the activities together and hang around with the other families. We also have been there before this and we still spent our time together where 4 of us main slide. :-P
@ Kizsport OU


n puhlessssssssssssssssss Nuffnang & Friso, please include us to join ur event. Im sure 4 of us tak sabar2 nak gi. N Disneyland HK , if our rezeki, that best gift for Iswatie & Co. :-P

Iswatie & co

Wednesday, November 19, 2008

Counting the days

Me & Mr Hubby are counting the days for Ichlas's 2nd Birthday on 26th Nov 2008.

n

We also counting the days for our 4th wedding anniversary on 27th Nov 2008 (the next day of Ichlas's birthdate).


tik tok tik tok...the clock is ticking!!!

Milo VS Coffee VS Tea

2-3 hari nih aku busy ckit coz kat dept aku ada 3 org ja included my bos. This week lak aku nyer colleague lak sakit mata. So dia bercuti 2 minggu since mata dia x baik2. Bos aku lak x masuk opis coz memanjang busy after appointed as counselor PIKOM. So aku lah kena cover kerja 3 org. Dah la minggu nih byk lak APAC con call. Mampus kembang telinga dgr champs APAC countries speaking.

Berselirat wayar lappy n ip phone aku tuh.


Dah la next week ada event for a week. Selamat bos dah outsource another manpowers tuk check lab n buat site visit. But aku still kena monitor fulfill requirements event coz company aku nih mmg cerewet ckit coz nak jaga brand .

Bila busy2 nih selalu org akan minum coffee coz nak lawan mata time mengantuk. But aku x leh minum coffee or tea. Aku just boleh minum MILO ja...Aku x leh sentuh coffee or tea. Kalu aku minum tea even seteguk , after that aku trus rasa perut berangin, nak buang angin, perut kembung, loya n sakit kepala. N paling worst aku x leh minum coffee or mkn food yang coffee-based. Kalu aku minum or mkn even a lil' bit trus aku kena migrain hardcore yg make me ulang-alik ke washroom tuk muntah or nak hempuk kepala kat dinding.Yang aku tension kalu aku gi meeting mana aku telan air liur ja lah or minum mineral that i bring myself coz selalu yer yg diserved tea and coffee.

choc chip for me!


Korang ada solution tak nak bg badan aku immune with Tea and coffee? or solution tuk problem migraine yang aku faced every month? if yes, lemme know thru email at: cinonisid[at]yahoo.com.

Monday, November 17, 2008

Arigato...aippppp!

Just read Nad's blog about The Japanese name. So aku pun sj try nak tgk apa nama aku, Mr Hubby n anak2 aku dlm Bahasa Jepun.

Mana tau nanti one day tersesat kat Jepun.kekekeke

Mornizawati: KaoruKasuga Erizawa ----> wah best jugak nama nih!
Iswandi: Higashikuni Nishiwaki ------> nampak lembut ja nama nih!
Nur Iswahani Izzati:Akuro Iwahashi -------> ala2 bunga sakura
Ichlas Iskandar : Chikafusa Chikanatsu ---------> nih mcm bunyi cipan ja.

Boleh percaya ker? Layan jer kalu korang nak. Nih dia yer web.

Tag game

Tagged by Tet.

Nyesal mak baca ur blog time mak x cun...Abis rambut kembang

nih muka mak mlm semlm, rambut kembang mcm sunflower.hahahaha


** Aku skrg mengembang mcm org preggy padahal idok....x sukerrrrrrrrrrrr

Lets roll the ball

Hari nih daddy ada tournament bowling kat Cineleisure, Mutiara Damansara. daddy gi dlm kul 10am and kami gi dlm kul 11am.



Sementara daddy sibuk baling bola bowling, kami pun 2 kali 5 gak. Aku ambik lane asing. Hani & Ichlas mmg excited nak baling bola bowling. Diaorg bukan balik but dok bersila depan lane n golek bola.







Kat ctu aku jumpa Ratu78 aka Julia, forummer PCM. Dia nih selalu main kat ctu. Kitaorg yer lane sebelah2 jer.




daddy menang tak? honestly x tau coz ada other groups yg akan compete ptg td. But im sure kumpulan daddy mesti menang coz every year diaorg menang.

Sunday, November 16, 2008

Main masak-masak

Dlm kul 5ptg balik dr Aquaria, aku semangat masak. Aku masak :


Sup tulang


Ayam paprik
Ikan Terubuk masin
Bayam tumis


Telur Dadar.

Aku suka masak time adik aku dtg coz lps aku masak dia akan cuci semua periuk belanga. Aku nih suka masak but aku x suka nak kemas n basuh periuk belanga.

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.