Thursday, November 13, 2008

Apa aku nak jadi?

Tetiba time tghari nih sambil dok buat kerja( followup with govt) aku terpk apa aku nak jadik ek? I meant in my career-wise lah. ramai kata i can be a leader but i dunt know whether i can be a good or bad leader coz im as bad-tempered person.

Just want to share all you, actually aku skrg dlm process nak masuk ke govt sector(tu pun kalu ada rezeki aku). I dunt know whether im suitable working in govt sector since i've been working in private sector for 3 years. n This entry exist pun coz aku dok tgh angin dok followup with some govt officer where amatlah lembap yg amat.(Sorry kalu sapa2 yg kat govt sector terasa but yg nih aku tujukan kat officer yg aku dok deal skrg lah)

Mesti korang semua heran kan why aku nak masuk govt? Actually dulu aku x terpk nak masuk govt. N i enjoyed working private sectors coz dia yer challenges tuh mmg best. But dlm tahun nih. hati aku nak membuak nak masuk govt coz:

i) Aku nak some kind of secure career coz Mr Hubby pun working in private
ii) Aku nak mkn pencen. So nanti umur aku 56thn aku x yah nak pk nak cr duit lagik
iii) Aku tau govt byk opportunities tuk aku nak further study.
iv) Aku nak balik kerja sharp kul 5. (skrg pun aku 5.30 sharp aku leh balik)
v) Mungkin darah aku govt kot-Ayah aku govt servant, adik pompuan n laki aku pun skrg dah govt servant)

Just cont yg aku pk..kalu aku masuk govt aku kena merasa gaji yg lil bit rendah dr gaji aku skrg. But i think thats the challenge for me to manage my money in good ways. But deep inside my heart, i still want to work with govt sector.

I've attended 4 interview: MIDA, PTM, lecturer & cikgu. For MIDA aku x lulus n also same with PTM where yg ptm tuh awai2 panel dah cakap kat aku dia prefer aku dok kerja kat company aku skrg nih coz dia kata bg la ada bumis yg kerja kat MNC. Kalu semua bumis nak masuk govt, abis bangsa lain yg conquer MNC. aku terkelu la even soalan2 lain aku dapat jawab.

Now im still waiting for another 2 int result; Both int session are positive where the panels like me. All panels mmg cakap kat aku diaorg impress with performance and my communication skills(hopefully!) So...skrg tawakal n berdoa ja lah tunggu result keluar next month or Jan 2009. Kalu ada rezeki aku dapat la govt...lps tuh aku share lak experience aku kerja ngan govt sector.

* Korang doalah kat aku.. kalu dapat aku bolehlah start looking my dream house that enuff for 4 of us.

3 comments:

  1. kita doakan kak .. betul2 kena ada satu keje gov.. pencen .. and sorg lagi keje private + epf .. baru secure ;-)

    ReplyDelete
  2. Re:

    Diana - tu lah akak pun rasa mcm tuh..biar sorang yg secure. Berdebar nih tunggu result.

    ReplyDelete
  3. mmg la ko rasa membuak2 nk masuk govt..hhehe..dah 2 org adik ko dh masuk govt..alah insya allah kalu dh rezeki hang..tentu dapat..

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.