Monday, January 18, 2010

Cara nak letak Add Units dlm blog korang



Nih khas tuk Kak Azila. dah selamat kan daftar nuffnang kan? so kali nih sy nak ajar cara nak bubuh Add Units dlm blog.

Nuffnang ad units MESTI bubuh dlm specific location dlm blog korang: Header, Sidebar & Bwh entry such illustration below:





Jadik below is steps2 nak bubuh dlm Add Units dlm blog korang. Steps nih ambik dr web Nuffnang dan diolah ikut bahasa yg mudah( jgn marah yer Nuffnang!):

Step1 : Login dlm blogger account korang
- Login la dlm blogger korang dlm kat http://www.blogger.com/start.
- Masukkan username (email ) dan password dan klik Sign In



Step 2: Pi kat blog Layout section

-Selepas Login, pi kat Dashboard page. Klik layout dekat kawasan Layout.


- Klik " Edit HTML" tuk pegi ke template blog korang



Step 3:  Masukkan Nuffnang Add Units
- Klik 'Expand Widget Templates'



  • Adding Leaderboard Ad iaitu kat Header blog anda:


-Copy coding di bawah nih


<!-- nuffnang -->

<script type="text/javascript">

nuffnang_bid = "b81b2e77054f79d813af07b44ea3e4e0";

</script>

<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/k.js"></script>

<!-- nuffnang-->


dan letakkan di bawah < body> as picture below. Nak cr <body> dlm HTML blog korang tuh boleh tekan Ctrl+F akan keluar kotak Find  untuk cr word <body> tuh dlm HTML blog korang.







  • Adding Skyscraper Ad iaitu letak kat Sidebar Blog anda:


- Salin coding di bawah nih:

<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">

nuffnang_bid = "b81b2e77054f79d813af07b44ea3e4e0";

</script>

<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"></script>

<!-- nuffnang-->


- kemudian letakkan coding tersebut seperti dlm g/rajah dibawah:







  • Adding Large Rectangle Ad iaitu letak dibawah entry blog korang:

- Copy coding dibawah:

<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">

nuffnang_bid = "b81b2e77054f79d813af07b44ea3e4e0";

</script>

<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></script>

<!-- nuffnang-->

-Dan masukkan dibawah statement HTML seperti di dala gambarajah dibawah:






- Apabila dah selesai, klik  button  'Save Template' untuk mengemaskini template blog anda.
- Jadik lps tuh you will see Nuffnang Ad Units will be appear inside ur blog as below:





ok..renung-renungkan & slmt beramal!






2 comments:

  1. wah..dalam blog pun ko jd teacher...bagus..bagus..aku dah berjaya add YM dlm blog aku..TQ teacher... :-)

    ReplyDelete
  2. RE:

    Fara- wei apa salah berkongsi dgn lain apa yg kita tahu..tambah2 ada anak murid yg rajin cuba......10 markah aku bg kat hang

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.