Tuesday, November 2, 2010

Kisah Kelahiran Nur Iswahana Imelda



Ntah kenapa lately mmg malaih jari2 nih nak menaip even mcm2 nak diceritakan. Tak mcm dulu kat FP rajin ja berceloteh. Maybe urat dah byk putus kot coz dah ada 3 anak kan....wah...3 anak you.mcm ramai jer...hehehe..mmg rasa mcm ramai..bising mcm 10org..


Kali nih nak diceritakan kisah kelahiran Bb Hana. Hopefully besaq nanti bb Hana baca n insaf bila tau sakit nak bersalinkan dia.


Saat mengandungkan bb Hana adalah sgt yg ditunggu since almost 4 years plus berehat after si Ichlas. Jadik kelahirannya amat ditunggu jugak since dulu Hani keluar 1 minggu awai dr due date n si Ichlas lak 2 minggu awai dr due date..jd dlm hati rasa mcm awai jugak si bb Hana nih nak keluaq.


Jadik hari ke hari dok tunggu bila la bb nak keluaq..EDD is 24th Oct....but Oct nih byk sgt date cantik..so berharap la bb keluar atr date2 tuh. but nampak yer bb nak pilih date dia sdr tuk keluaq...

Plus risau jugak coz kali nih dok kat Banting n pilih KPJ Sgor tuk bersalin..the journey ambik masa 1 jam....dah la tuh x ambik cuti awai2 standby kat rumah coz mcm x ada point ja...risau rasa nak bersalin happen time office hour since kena tunggu Mr Hubby ambik mak yong tuk bwk ke hosp...dari opis hubby nak balik ke Banting ambik masa sejam n ke hospital lak sejam...


jadik on 21st Oct mlm tuh pegi ke Restoran Nelayan jumpa Tokmama n abah since diaorg ada kat cni tuk perhimpunan UMNO. Plus raikan ahli2 UMNO kuala nerang layan steamboat. lg pun jumpa tokmama sblm berangkat ke Mekah on 30th. jadik me punya melayan ketam n udang ja sampai puas hati. Balik rumah tido dgn perut kenyang n senang hati.


Pagik2 bangun tgk ada blood spot. So Dr Siti Esah dah remind..kalu turun tanda jer trus gi hospital. Dia kata x yah nak tunggu betoi2 sakit..kang ada kes brsalin dr kereta lak.. Kebetulan Friday tuh ada checkup ngan Dr Siti. Kebetulan lak time tuh hubby br ja keluar pi important meeting. Selamat hubby x jauh lagik trus U turn balik rumah.


Sampai rumah trus zass ke hospital..eh silap..singgah pi Kedai Nasi Lemak Sotong Pak Musa. dah kenyang br ke hospital.since that time clinic Dr siti tak buka lagik trus gi A&E. sampai A&E trus nurse tanya...Puan nak bersalin dah ker? cakap kat dia x lagik.....just turun tanda darah..trus ward attendance ambik wheelchair suruh duduk.... tanya lagik..puan ok ker? x ada sakit ker? dgn bangga yer mak cakap..x sakit apa2 pun...Kebetulan Dr Siti pun dah sampai trus Dr siti jumpa kat bilik dia....dia scan n check bukaan. Dia kata br 2 cm n dinding serviks still tebal lagik...but dia suruh pi buat CTG....result CTG show contraction every 1/2 hour n mild lagik.dia jangka akan bersalin on weekend nanti...dia suggest balik rumah..kalu dok ward nanti boring la pula..cakap kat dr siti leh pi PWTC shopping?? dia kata x yah la...kalu Shah Alam boleh pi jenjln

Trus zass ajak Mr Hubby singgah Jakel Shah Alam tuk finalize measurement & costing curtain tuk rumah baru...n trus byr habis..floor manager cakap...akak x bersalin lg ek...ckp kat dia dah buka 2cm...trus di melopong..kekekekekeke


lps tuh ajak mr huby pi A&w tuk beli float. nih gara2 terliur tgk gambo si Erynn yg tag dlmFP tuk gathering geng2 pcm. slurppp..lps tuh ajak lak mr hubby pi mkn nasik ayam Pak Mal. call hubby nina & tetty tuk confirm location. Finally jumpa jugak n dpt mkn nasi ayam pakmal sehingga licin.


Balik rumah n trus rest tido....mr hubby pun sama..my instinct kata mlm nih akan sakit. Then Ichlas gerak bangun tido..dia kata dia nak mkn roti canai..so bawak la si ichlas mkn roti canai...slmt kedai mamak dekat je..ye puan2 i drive sdr since mr hubby tido x sedar diri. Lps tuh balik umah n ajak mr hubby pi pasar mlm dekat ngan rumah tuk beli stok ikan. my mum x mkn ayam so dlm fridge kena byk2 stock ikan.
sempat minum air soya..


lps maghrib bersiap pi kedai mkn...pi mkn nasi putih ngan daging masak merah ngan orange juice. but x bp selera coz time tuh rasa contraction every 20 minutes. lps mkn trus cepat2 ajak balik rumah.balik rumah dok mengeram dlm bilik tido..time tuh dah berpeluh even buka aircond..monitor contraction..dlm kul 12 tgh mlm dah rasa contraction every 5 minutes trus ajak mr hubby g hosp...apa lagik mr hubby bwk keter mcm ambulance la..yg paling best setiap kali rasa contraction time tu lah keter lalu jln x elok....huwaaa..rs nak terkeluaq ja bontot..hahaha


sampai kat hosp trus g A&E.ckp kat nurse contraction every 5 min trus kawan ambil wheelchair n trus anto labour room.punya laju dia tolak wheelchair tuh.

Sampai labour room trus midwife suruh tukar baju n trus pasang ctg. check bukaan br 3 cm..ayooo br 3 cm.time tuh dgr bilik sebelah midwifes dok jd pom pom girl motivate patient lain yg dok meneram..

alamak gabra mak.....

hahaha..blum senyum lagik yer

sy sedang stim sakit.sakit sedap..hahahaha

all prepared tuk sambut bb.



nurse offer gas n injection but time tuh juai mahai..hehehe..then midwife bg ubat kat montot n suruh gi berak.dia kata lps berak nih maybe bukaan akan buka cepat. slps berak..gynae pun sampai..dia check bukaan dlm 5 cm trus pecahkan ketuban. time tuh nurse offer injection..trus agree but awat x rasa apa pun..sama ja sakit pun.....try isap gas..sama gak.....buang karan ja..time tuh every 3 minutes contraction....but tetiba rasa nak teran.trus gynae n midwifes standby....dah full dilated trus gynae suruh teran..apa lagik mak teran sambik jerit..haha..i know mulut i mmg bising..with sekali push kepala bb keluaq but mak pi kapit kepala dia.....sorry baby...trus hubby pegang kaki n push sekali lagik..pop....bb pun keluaq.trus letak atas perut....alhamdulillah.bb girl..bb keluar dlm kul 3.35am.


lps tuh gynae suruh hisap gas..apa lagik.mak punya sedut gas sampai lalok...coz mak paling takut time jahit.hhahahahahaha...sambil dok jahit gynae dok remind..sedut gas....iyolah aku dgr suara gynae pun mcm alien dah...dok rasa mr hubby dok kucup dahi n dgr bb dok melalak..mak aiii kuat btul anak aku melalak..hahahahaha.....

sambil sedut gas pun aku leh rasa sakit gynae jahit kat tutttt..aku rasa mmg kena jahit byk coz aku mmg suka angkat bontot time teran..hehehehehehehehehe


lps selesai jahit trus mr hubby azankan bb n trus bg kat aku..trus bfeed baby.....amboi trus bb pun hisap..pandai dia...kuat menyusu budak nih..iyolah dulu time dok dlm perut mummy dia suka melantak ja....

dlm kul 5 lebih trus diaorg anto ke bilik. bb diaorg letak jap dlm nursery room..trus mak tido sampai pagi...ngan hubby pun sekali...hehehe..ngantuk weihhhhhhhhhhhhh


maka itulah citer nya kelahiran bb hana nih.



13 comments:

  1. aiseh. macam senang ja. takut la nak beranak lagik! huhuhuhu

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. kagum dgn semangat kak .. mmg gebu baby girl kak sorg niehhh .. sembur2 ler aura baby gal kt sy kakkkk .. any tipss???

    ReplyDelete
  3. gebunyaaaaaaaaa watie oiii.

    bile baca kisah hang nih terasa nak beranak tp part gemok tuh terus menyedarkan diri aku. :P

    congratulations watie and is!!

    nama baby pun sedap.

    wecome to the world nur iswahana imelda. :D

    ReplyDelete
  4. fuuhhh....kak watie,x penah dgr cite rilex time nk bersalin cmni.siap leh posing lg.leh jd inspirasi cmni kt sy in future.hehe.
    Syukur sume selamat and Baby Hana sgt comel.Congrats Iswatie Family :)

    ReplyDelete
  5. RE:

    bai- ler..takut nak beranak yer...lain kali mintak ja epidural la..hahahahaha

    Diana-isk..semangat nak berjln sblm bersalin yg tuh yg penting.hahaha...ala diana meh ambik aura bb hana nih..akak x ada tips la tuk bb girll.rezeki Allah..but no 4 nnti nak aura bb boy lah..opssss

    Nad- aku paling x suka morning sickness..gemuk tuh yes waktu preggy coz mkn x ingat duniakan..apa susah ..skrg kan ada pb..hehehehehe

    Eyeda-hahah..itupun muka x lalu nak mengadap camera...cakap kat hubby..meh urut blkg i lagik best..hahahahahahaha..

    ReplyDelete
  6. uish, zaila pon terasa macam nak bersalin jugak nih...fuuh fuuh fuuh tarik napas pepanjang!!

    bila dah keluar tu rasa lega kan..tak dapat nak digambarkan dengan kata2;)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..selamat dahh

    baru teringat yg kite pon doc soh amik gas masa tgh jahit..uiks mmg lalokk eheheh

    dr 3cm ke 10cm kejap je ek

    ReplyDelete
  8. Re:

    zaila-aah....sementara nak keluaq tuh yg azab..bial keluaq ..lega..but takut yer time kena jahit tuh even sedut gas..takut la bab2 jarum nih

    farra-aah paling takut bab jahir coz nampak jarum...hahahaha

    ReplyDelete
  9. welcome to the world, baby Hana... and congrats to iswatie & co. Watie, muka bb Hana ni ada iras2 abang ichlas la... comel...

    ReplyDelete
  10. alahai terharu lak aku baca entry ko ni..tu baru aku baca belum baby hana lg..mesti dia kagum dengan kehebatan mummy dia ni...aku next year insyaAllah..doakan aku ye wati...debor lak baca saat2 kelahiran yang ko citer ni...huhuhuu....

    ReplyDelete
  11. salam watie..
    aku adalah org yg selalu tertinggal ketapi..ape bleh wt..skg ni aku jarang update blog..manjang tkde time..huhu..

    anyway CONGRATULATION for your new baby girl..semangat weh!..bb Hana..comel!!..pejam celik-pejam celik dh 3 eh..tingat wktu ichlas dulu..kita nye due dlu selang sebulan je kot..dok brsms tye kabar..now watie dh 3..aku msh 1..apecer?..kui2.rezki lom brpihak pd aku lg kot..

    watie..moga ur family brtambah ceria dgn riuh rendah anak2 yg comel cm mak nye gak..dan moga semangat utk trus breastfeed akan trus membara!!!..axa-axa fighting!!

    take care beb!

    ReplyDelete
  12. RE:

    Zareene- TQ dear...aah .ramai cakap bb Hana mcm muka Ichlas

    Fara- awin...ala..kacang jer bersalin..hahahahahahaha

    Gee-TQ....aku doakann lps nih ko pulak....aminnnnnnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  13. hilang kejap ngantuk akak baca pengalaman bersalinkan hana ni... 3 jam je dok kat LR eh... itu memang kira mudah tuh... apapun.. rezeki watie tu kan...

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.