Tuesday, November 30, 2010

Jaundice

3 days lps me & bb Hana discharge hari tuh....trus Mr hubby pi register kat Klinik Desa Kanchong Darat. One thing yg i suka pasai clinic govt nih is lps kita delivered bb, nurse akan datang rumah setiap hari in 1st week to monitor mummy n baby. Ambik temperature mummy n baby, check blood pressure mummy, check pusat baby n even check jahitan epi mummy.

So on the 1st visit, Jururawat masyarakat(JM) detect bb Hana ada slightly jaundice. So trus tulis surat refer to Hosp Banting tuk ambik darah. Slmt la hospital Banting depan rumah. Petang tuh trus gi bawak pi hospital.

kat sana diaorg ambik darah bb Hana at tgn.. x ada gambo coz diaorg bwk bb Hana masuk ke bilik procedure n asked parents tunggu kat luaq. Alhamdulillah bb Hana nangis kejap jer....kuat bb Hana nih.sayang dia...

result dlm 185 jer.

so x yah warded n doctor suruh continue bf sekerap mungkin n repeat ambik darah on 29th Oct.

on 29th jugak bb Hana ada appoitment dgn Datuk Dr Zul kat SMC. Kat sana Datuk Zul x berjaya ambik darah bb Hana at both hand. Melalak kawan..siap buat muka kesian lak kat Datuk Zul time Datuk Zul pujuk.


last2 datuk Zul mintak Dr Yasmin ambikkan darah....slmt success on her 1st try.

the result dlm 200++. Datul Zul suggest to be warded tuk avoid jaundice akan naik lagik..but he said kalu kat govt..tahap nih x warded lagik. Jadik we decided balik rumah jer n tgk apa kata doctor kat Hospital Banting since bb Hana kena repaet ambik darah on the same date. Kitaorg bwk jer result dr SMC ke Hosp Banting.

But rupanya hosp govt x akan terima result dr private hospital. Jadik diaorg ambik balik darah bb Hana. but 1st try dah dapat. x la kawan melalak. the result is 192. so x yah warded just balik rumah cont bf and repeat dtg ke hosp on 31st Oct.

On 31st gi ambik darah n the result is 141..lega..dah x ada dah jaundice..but 3-3 anak kitaorg mcm tuh..just slight jaundice.. doctor kata normal.


oh ya..waktu gi SMC tuh .....umur hana 7 hari...time tuh berat dia dalam 3.4kg...seminggu naik 300gm

then hari ke 20 JM datang lagik ke rumah n timbang bb hana...berat dia dah naik ke3.5kg

then nurse tanya nak cucuk 1 month kat mana? kat govt or private. So we decided nak ambik jab 1 month kat klinik desa jer..murah n dekat.

Oh yer..waktu jumpa Datuk Zul tuh..i ada citer yg nurse ada tanya nak cucuk 1 month kat mana coz kalu cucuk kat govt diaorg akan bagi buku rekod kesihatan bayi & kanak2.


Trus Datuk Zul kata..mintak jer buku tuh coz buku tuh paling lengkap compare than diaorg punya. yg diorg nyer very simple.. kalu we decided nak ambik jap kat SMC..just bring that book....Datuk Zul kata bukan senang oo nak dapat buku tuh..

oo itu macam ka......


5 comments:

  1. bagus clinic tu. semoga bb Hana sehat hendaknya.

    ReplyDelete
  2. Haziq pon dapatkan rawatan dengan dr Yasmin, suka dengan dia..very soft spoken lady..

    nanti kalo nak buat monthly check up kat klinik desa jalan kebun tu dekat sangatlah ngan rumah baru u;)

    ReplyDelete
  3. siannye bb asyik kena inject.. tp comel bb hana... ^_^

    ReplyDelete
  4. salam..
    kesian tgk baby kecik2 dah kena inject...tp tetap comel..heheh..org ckp kalau nak cepat elok kena bf slalu...saya doakan baby hana cepat2 baik dr kuning...

    saya follow k..

    ReplyDelete
  5. re:

    Fyzal-mana x bagus.....charge dia pun baguss..kekeke

    Zaila-ah..Dr Yasmin pun.. Iclas time warded due tonsilitis ...doctor yasmin yg rawat..tu lah nak bwk bb pi klinik desa tuh...

    Farra-mmg kesian..but alhmdulillah dah x ada dah jaundice dia tuh..

    Arissa-aah..sy every hours gerak dia n bf dia...

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.