Khas buat Ayu & Gee yg request resepi Mee Goreng Basah.
Amaran: Resepi nih adalah konsep main campak2 ikut selera mak yong nih. Yg pasti mak suka bubuh ayam n segala jenis binatang..x reti nak mkn mee goreng kosong
Bahan-bahan:
1 sudu cili kering yg diblender ngan bwg besaq, bawang putih n bwg merah
* Normally aku nih suka buat stock cili blender..senang nak masak..Blender elok2 n trus simpan dlm fridge
Mee Goreng sebungkus ( 500gm)
Sawi ( ikut byk mana suka la)
Taugeh ( but dlm gambaq nih x bubuh)
Tauhu ( kasik goreng n potong dadu)
Tomato dipotong dadu
Telur 2-3 bijik
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Kicap
Minyak
Garam & Gula secukup rasa
daun bwg n daun sup
Cili Merah
Bwg Goreng
Limau
Cara membuat:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bwg putih n bwg merah
3. Masukkan cili blender
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Suka bubuh sos cili n kicap byk2 sikit...
5. Masukkan mee, taugeh n sawi
6. Tambah air
7. Masukkan gula & garam secukup rasa.
8. Bubuh taahu yg di potong td.
9. Tolok mee kat tepi n letak 2-3 bijik telor.
* Jgn kacau lagik...biaq teluq tuh setgh masak baru gaul ngan mee. Kalu idak bau hanyir..uwekkkk
10. Masukkan tomato n dipotong dadu
11. Siap
12. Tabur daun bwg , daun sup, cili merah n bwg goreng
13. Makan ngan perahan limau
** Selalu yer suka bubuh ayaq time bubuh mee tuh....tuh yg bg basah but jgn biaq lama sgt kang mee kembang lak..x lalu lak nak mkn kalu mee kembang.
Actually ada kicap mee goreng kat supermarket but x pernah la guna..Mak setia ngan kicap cap kipas udang tau cap tamin.
GOOD LUCK!
Yeay.. thanx Watie :)
ReplyDeletewaaa........sedapnya mee goreng itu...
ReplyDeletemcm mana nak kasi basah2 yek..
kene tmbh air yek...
huhuhuhu
nak cuba la..selalu makan bihun jer..jrg makan mee
Sumijelly.com