Friday, August 27, 2010

Resepi Kerabu Apple

Salam Nuzul Quran.

Seronok dapat kerja kat Selangor nih coz cuti hari nih..dah la tuh mmg Selangor byk cuti.... but yg x best yer Mr Hubby lak kerja coz Mr hubby kerja kat KL. Sangap sikit la...But petang nih akan ke arah Damansara tuk mkn besaqqq. Dah la tuh minggu nih x check in kat Putrajaya...so segala aktiviti start dr Banting but Mr Hubby cakap dia x kisah drive dr Banting ke Damansara.... * i lap u laling*

Last weekend lepak umah adik kat Putrajaya...so kat sana still main masak2 coz adik yg 4 months preggy beli segala jenis haiwan tuk bg kakak dia nih masak..bertuah btul adik..Actually mcm2 gak masak but byk yg dah pernah masak kat rumah Banting.

Lega apa yg dimasak semua sold out dimkn oleh suami, adik dan adik ipar...
Cuma kat sana ada try resepi baru yg diusukan oleh kawan dlm FB.

Kerabu Apple...pernah dgr tak? selama nih pernah dengar Kerabu Mangga ja..

Jadik oleh la resepi Kerabu Mangga...x ada olah apa pun..cuma gantikan mangga ngan apple.



Bahan:

3 bijik apple hijau- disagat
10 biji cili burung- dipotong
1 bawang besaq- dipotong bulat
segengam ikan bilis digoreng
segengam kacang tanah di goreng tanpa minyak
sedikit udang kering ditumbuk

Cara membuat:

Gaulkan kesemua bahan2 diatas.. rasakan dengan sos ikan, dan gula.. x bubuh garam coz sos ikan dah masin. nak tambah cuka sedikit pun boleh but mak yong nih x bubuh pun.

*rupa yer ramai jugak yg mintak resepi masakan mak yong yg lain2.jenuh mak yong dok mengarang...harap bersabaq yer..*

2 comments:

  1. haaa macam tau2 saja aku tengah kepingin makan kerabu. semalam beli kerabu mangga makan nasik tambah berpinggan. hahaha

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. RE:

    Bai- better hang buat sdr..puas hati..jgn malaih......next week leh jemput aku pi buka posa umah hang.

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.