Thursday, December 16, 2010

Vaksin oral rotarix utk mencegah Rotavirus dicemari vaksin babi

Adus....skrg kan susah betul nak update blog oz anak dara conquer my pinky nih....handphone lak anak teruna...padahal time tuh ada mcm2 idea tuk bercerita. alahai nampak yer kena la beli new lappy or Ipad.* angan jer lah watie oiiii*. but x leh nak masa terdekat nih coz budget x ada. * sobbbbbbbb*

Oh ya....Selasa br nih ada appoitment ngan my gynae n Hani lak ada appointment ngan Datul Zul for her allergic. I've done with my Pap Smear...hehehehehehehehe

while Hani lak actually dia yer appointment is on 12/11 but kitaorg ingat 11/12..alahai br anak 3 dah carca merba date appointment.

then trus tanya Datul Zul about additional jab( Rotavirus & phesince jab yang wajib kitaorg buat kat klinik gomen jer..free..


Tuk Rotavirus, Datul Zul mention pasai dalam vaksin oral rotarix ada porcine circovirus jenis 1 (PCV1). So dia cakap depends la kat kitaorg samada nak proceed atau tak. Balik rumah trus google pasai yg dia mention nih.

The Consumers Association of Penang is appalled at the deafening silence by the Ministry of Health and GlaxoSmithKline Malaysia (GSK) over the widespread contamination of Rotarix, GSKs oral vaccine given to infants less than 12 months of age to prevent rotavirus that can cause gastroenteritis leading to vomiting, diarrhea and fever. Batches of Rotarix all over the world have been contaminated with genetic material from porcine circovirus type 1 (PCV1) – a virus commonly found in pigs.



Rotavirus is a genus of double-stranded RNA virus in the family Reoviridae. It is the leading single cause of severe diarrhoea among infants and young children, and is one of several viruses that cause Rotavirus gastroenteritis, a mild to severe disease characterised by vomiting, watery diarrhoea, and low-grade fever and commonly known as stomach flu, despite having no relation to influenza. By the age of five, nearly every child in the world has been infected with rotavirus at least once. However, with each infection, immunity develops and subsequent infections are less severe, and adults are rarely affected. There are seven species of this virus, referred to as A, B, C, D, E, F and G, all of which also cause disease in other animals. Rotavirus A, the most common, causes more than 90% of infections in humans.

A rotavirus vaccine such as GSKs Rotarix is supposed to protect children from rotaviruses. A media report described Rotarix as being made from a weakened strain of human rotavirus that has to be grown inside living cells. GSK uses a line of monkey kidney cells for this purpose. According to Dr Margaret Hamburg, commissioner of the US Food and Drug Administration (FDA), PCV1 DNA fragments were found in Glaxo's cell bank, meaning they were present from the vaccine's earliest development when in fact, vaccines are supposed to be sterile. It is highly unlikely that GSK was not aware of this anomaly in their vaccine long before 2006 when they carried out clinical trials on Rotarix in children. We question why GSK has not made any effort to isolate and destroy the rogue virus PCV1 in the initial reassortment of genetic material required to produce the vaccine when it would have been clearly visible to scientists if safety was a priority. It is shocking that GSK has allowed this potentially dangerous abnormality to continue to perpetuate itself over the years until it has emerged as a contaminant for a vaccine meant for infants as young as six weeks old. In fact, GSK only reported its own findings of the presence of PCV1 in Rotarix to the FDA on March 15, based on work originally performed by an academic research team. Subsequent follow-up tests carried out jointly by GSK and the FDA confirmed the team’s findings and confirmed that viral components have been present since the early stages of the vaccine’s development, including during clinical studies.

While claiming that there is no evidence that there is a risk to patients who have received this vaccine, the FDA however had on March 22 decided to err on the side of caution and issued a nationwide alert warning pediatricians in the US to stop administering Rotarix to their patients pending an investigation that is expected to last at least six weeks. The FDA also publicly admits that until now this particular pig virus is not one that they thought vaccine makers needed to check their products against.

As of 27 March 2010, the Health Ministry of the United Arab Emirates has taken cue from the FDA and has ordered the immediate suspension of importation, distribution and selling of Rotarix and a temporary ban on its use on infants. Jordan through its Food and Drugs Administration has also adopted the FDAs position by suspending all Rotarix prescriptions as they fear the risk of unknown side effects from PCV1. Closer to home, Singapore’s Health Sciences Authority (HSA) are asking doctors to defer vaccination by Rotarix or use alternatives while the HSA works with GSK to determine if any local batches of the Rotarix vaccine had been contaminated. In a statement, the World Health organization (WHO) urged countries using Rotarix to "carefully consider the significant benefits of continued use" in any decisions.

While GSK Malaysia and Singapore 's director of clinical R&D and medical affairs, Dr Teoh Yee Leong, said the drugmaker assured the HSA that they would "continue to share information with HSA as and when these become available", the same level of cooperation does not seem to have been extended to our Ministry of Health. Going by the absolute silence of the Drug Control Authority (DCA) of the MOH on this matter, it would seem that GSK has for some reason refused to divulge any information on this critical issue to the MOH despite it being 12 days since they reported the matter to the US FDA. While being very cooperative with the HSA of Singapore, GSK Malaysia seems to have completely avoided all similar collaboration with MOH despite the MOH openly recommending the use of Rotarix in Malaysia. We wonder if this is really the case or are the rakyat deliberately being kept in the dark.

In a Muslim majority nation like ours, it is understandable that such an issue can be a sensitive one, especially since the vaccine’s contaminant is from a virus of pork origin. As we all know, the consumption of pork is ‘haram’ or forbidden to Muslim’s. One scientific rationale as to why pork is categorized so by Islam is due to the presence of parasitic creatures such as the Taenia solium (pork tapeworm) and Trichinella spiralis (trichina worm) and microorganisms such as porcine circovirus type 1 which are undoubtedly harmful to human health. This is why PCV1 contaminated Rotarix is unacceptable to Muslims but the MOH has a responsibility not only to Muslims but rakyat of all other religions in the country to explain the situation as well as initiate urgent measures to recall and analyse the existing batches of Rotarix for contamination while announcing a nationwide alert and suspension of the vaccine until safety has been substantiated.

The governments of UAE and Jordan where Islam is the predominant and official religion have been exemplary in their immediate and proactive reactions towards the threat of contaminated Rotarix. They have shown a great deal of concern and responsibility to their citizens due to the nature of the threat which is both health endangering as well as having religious relevance and they have announced their decisions publicly.

Whether or not GSK Malaysia has alerted the MOH, we question why the MOH has yet to declare a nationwide alert and suspension of Rotarix vaccinations as of today and carry out stringent safety testing on existing batches. What has the MOH done to inform and assure the rakyat of their children’s safety? Just what is stopping the MOH from carrying out its duties and responsibilities to the rakyat? The rakyat have a right to know if their health and religious beliefs may be compromised.

CAP calls upon the MOH to immediately inform the rakyat of the Rotarix contamination situation in the country and the steps to taken to contain the situation.

Source: Website Persatuan Pengguna Pulau Pinang



yg nih dalam Bahasa Melayu nyer...

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan sikap mendiamkan diri oleh Kementerian Kesihatan dan GlaxoSmithKline Malaysia (GSK) berhubung meluasnya pencemaran Rotarix, vaksin oral GSK yang diberikan kepada bayi berusia kurang daripada 12 bulan untuk mencegah rotavirus yang boleh menyebabkan gastroenteritis yang membawa kepada muntah, cirit birit dan demam.

Kelompok Rotarix di seluruh dunia telah tercemar dengan bahan genetik daripada porcine circovirus jenis 1 (PCV1) – virus yang biasanya ditemui dalam babi.

Rotavirus adalah genus virus RNA dalam keluarga Reoviridae.

Ia merupakan penyebab utama cirit birit yang teruk dalam kalangan bayi dan kanak-kanak dan merupakan salah satu daripada beberapa virus yang menyebabkan Rotavirus gastroenteritis, penyakit sederhana hingga ke peringkat yang teruk dengan ciri-ciri muntah, cirit birit berair, demam dan biasanya dikenali sebagai stomach flu, ia tidak mempunyai kaitan dengan selesema.

Menjelang usia lima tahun, hampir setiap kanak-kanak di dunia ini dijangkiti dengan rotavirus sekurang-kurangnya sekali.

Bagaimanapun, dengan setiap jangkitan, imuniti akan berkembang dan jangkitan seterusnya akan menjadi kurang teruk dan orang dewasa jarang terjejas.

Terdapat tujuh spesies virus ini yang dirujuk sebagai A, B, C, D, E, F dan G, kesemuanya juga menyebabkan penyakit terhadap binatang lain. Rotavirus A, yang paling biasa menyebabkan lebih daripada 90 peratus daripada jangkitan pada manusia.

Vaksin rotavirus seperti GSK Rotarix sepatutnya untuk melindungi kanak-kanak daripada rotavirus.

Laporan media menjelaskan Rotarix diperbuat daripada rotavirus manusia yang lemah yang dibesarkan di dalam sel hidup.

GSK menggunakan sel buah pinggang monyet untuk tujuan ini.

Menurut Dr Margaret Hamburg, Pesuruhjaya Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika Syarikat (FDA), cebisan DNA PCV1 ditemui dalam bank sel Glaxo, bermakna ia hadir daripada perkembangan awal vaksin yang pada hakikatnya vaksin sepatutnya hendaklah disteril (bersih dari kuman).

Kemungkinan besar GSK tidak menyedari sesuatu yang janggal ini dalam vaksin mereka lama sebelum 2006 apabila mereka menjalankan ujian klinikal ke atas Rotarix untuk kanak-kanak.

Kami mempersoalkan kenapa GSK tidak membuat sebarang usaha untuk mengasingkan dan memusnahkan virus ganas PCV1 dalam pelbagai bahan genetik yang diperlukan untuk menghasilkan vaksin apabila ia boleh dilihat dengan jelas oleh saintis jika keselamatan diutamakan.

Amat mengejutkan sekali apabila GSK membenarkan keadaan berbahaya untuk berterusan sehingga beberapa tahun sehingga ia muncul sebagai pencemar untuk vaksin bagi kanak-kanak semuda seusia enam minggu.

Pada hakikatnya, GSK hanya melaporkan penemuannya sendiri berhubung kehadiran PCV1 dalam Rotarix kepada FDA pada 15 Mac, berdasarkan kepada kerja yang pada asalnya dilakukan oleh pasukan penyelidik akademik.

Diikuti oleh ujian susulan yang dijalankan bersama oleh GSK dan FDA mengesahkan penemuan pasukan itu dan mengesahkan komponen viral terdapat sejak peringkat awal perkembangan vaksin termasuk sewaktu ujian klinikal.

Terdapat dakwaan bahawa tiada bukti bahawa terdapat risiko kepada pesakit yang menerima vaksin ini, bagaimanapun FDA pada 22 Mac memutuskan untuk berhati-hati dan mengeluarkan amaran kepada pakar kanak-kanak di seluruh negara di Amerika Syarikat untuk menghentikan memberikan Rotarix kepada pesakit mereka sementara menunggu siasatan yang dijangkakan berakhir dalam masa enam minggu.

Pihak FDA juga mengakui sehingga kini virus babi yang khusus ini bukanlah satu-satunya yang mereka fikirkan pembuat vaksin perlu untuk memeriksa produk mereka.

Pada hari ini (27 Mac), Kementerian Kesihatan Emiriyiah Arab Bersatu (UAE) telah mengambil isyarat daripada FDA dan telah mengarahkan pergantungan segera pengimportan, pengedaran dan penjualan Rotarix dan pengharaman sementara penggunaannya untuk kanak-kanak.

Jordan melalui Pentadbiran Makanan dan Ubatan juga telah menerima pakai pendirian FDA dengan menggantung semua preskripsi Rotarix memandangkan mereka bimbangkan risiko kesan sampingan yang tidak diketahui daripada PCV1.

Lembaga Sains Kesihatan Singapura (HSA) telah meminta doktor menangguhkan vaksinasi Rotarix atau menggunakan alternatif sementara HAS bekerjasama dengan GSK untuk menentukan jika sebarang kelompok vaksin Rotarix telah tercemar.

Dalam satu kenyataan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa negara yang menggunakan Rotarix supaya “berhati-hati mempertimbangkan manfaatnya untuk terus menggunakannya dalam sebarang keputusan.

Sementara itu, Pengarah Klinikal R & D dan Hal Ehwal Perubatan GSK Malaysia dan Singapura, Dr Teoh Yee Leong, berkata pembuat ubat itu memberikan jaminan kepada HAS bahawa mereka akan “terus berkongsi maklumat dengan HAS apabila ia diperolehi”, kerjasama yang sama seperti itu dilihat tidak dihulurkan kepada pihak Kementerian Kesihatan kita.

Berdasarkan kepada sikap berdiam diri Lembaga Kawalan Ubatan (DCA) Kementerian Kesihatan berhubung perkara ini, ia dilihat GSK mempunyai alasan enggan untuk mendedahkan sebarang maklumat berhubung isu kritikal ini kepada Kementerian Kesihatan walaupun sudah 12 hari sejak perkara ini dilaporkan kepada USFDA.

Sementara amat bekerjasama dengan HSA Singapura, GSK Malaysia dilihat menyokong sepenuhnya di sebalik Kementerian Kesihatan yang secara terbuka menyarankan penggunaan Rotarix di Malaysia. Kami bimbang jika ini kesnya yang sebenar atau rakyat dibiarkan dalam keadaan tidak mengetahui apa-apa.

Dalam sebuah negara yang mempunyai rakyat beragama Islam sebagai majoriti seperti negara kita, amat difahami bahawa isu seperti ini boleh menjadi sesuatu yang sensitif, terutama sekali memandangkan vaksin itu tercemar daripada virus yang berasal daripada babi.

Sepertimana yang kita semua tahu, pengambilan babi adalah ‘haram’ atau dilarang kepada orang Islam. Salah satu rasional saintifik kenapa babi dikategorikan sedemikian oleh Islam memandangkan kepada kehadiran sejenis parasit seperti Taenia solium (pork tapeworm) dan Trichinella spiralis (trichina worm) dan mikroorganisma seperti procine circovirus jenis 1 yang tidak diragui lagi berbahaya kepada kesihatan manusia.

Sebab itulah Rotarix yang tercemar dengan PCV1 tidak dapat diterima oleh orang Islam tetapi Kementerian Kesihatan mempunyai tanggungjawab bukan hanya kepada orang Islam tetapi juga kepada semua rakyat yang beragama lain di negara ini untuk menjelaskan situasi serta mengambil langkah segera untuk menarik balik dan menganalisis kelompok Rotarix yang sedia ada itu tercemar dan mengumumkan amaran di seluruh negara serta menggantung vaksin itu sehingga ia terbukti selamat.

Kerajaan UAE dan Jordan di mana Islam merupakan majoriti dan agama rasmi telah menjadi contoh dalam tindak balas mereka yang proaktif dan segera terhadap ancaman pencemaran Rotarix.

Mereka telah menunjukkan keprihatinan dan tanggungjawab kepada warganegara mereka memandangkan kepada keadaan ancaman iaitu membahayakan kesihatan serta mempunyai kaitan dengan agama dan mereka telah mengumumkan keputusan mereka untuk khalayak ramai.

Sama ada GSK Malaysia telah memberikan amaran atau tidak kepada Kementerian Kesihatan, kami mempersoalkan kenapa Kementerian Kesihatan masih belum mengisytiharkan amaran ke seluruh negara dan menggantung vaksin Rotarix sekarang dan menjalankan ujian keselamatan yang ketat ke atas kelompok Rotarix yang sedia ada.

Apakah yang telah dilakukan oleh Kementerian Kesihatan untuk memberitahu dan menyakinkan rakyat terhadap keselamatan anak-anak mereka?

Apakah yang menghalang Kementerian Kesihatan daripada menjalankan tugas dan tanggungjawab kepada rakyat? Rakyat mempunyai hak untuk mengetahui jika kepercayaan agama dan kesihatan mereka mungkin dikompromikan.

CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya mengumumkan dengan segera kepada rakyat berhubung dengan situasi pencemaran Rotarix di negara ini dan langkah yang diambil untuk mengawal keadaan.


Source: frm HERE



nampak yer kena cancel la ambik Rotvirus nih. just ambik Pneumococcal vaccine jer lah which cost us around 1K for 4 jab. yg Rotavirus tuh jimat duit mummy...


2 comments:

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.