Friday, December 3, 2010

My Breastfeeding Journey

Hik hik dah anak 3 baru lah sibuk nak cakap pasai breastfeeding nih. My mistake coz time Hani & Ichlas x fully breastfeed them. Jadik frm experience diaorg dapat la aku buat kesimpulan - antibodi diaorg x baper kuat plus we spent byk duit for their formula milk.

okieh let we share my experience with Hani. Time lps bersalinkan Hani mula2 i fully breastfeed dia.. x terlintas nak buat stock due that time im zero knowledge about breasfeeding nih. Lagik pun time tuh x bp ada skill nak bf bb secara duduk or baring. Tambah Hani time dalam pantang byk betul meragam. Plus time tuh berpantang kat Penang with my mum yg dok push dok suruh ajar bb minum susu formula coz nanti kalu dah masuk kerja senang...


Then after pantang pindah pi KL n jadi SAHM selama2 bulan lps pantang sblm start kerja baru. bila pk amat rugi x fully bf hani coz byk masa dgn dia...Rupanya time tu jugak i pregnantkan kan Ichlas..accident..opssssssssssssssss


Masa Ichlas ada sikit knowledge but mcm penat kan ada 2 org babies....i dok salahkan hubby due the accident so dia kena denda....dlm pantang i dah ajar Ichlas minum susu formula with susu Nan HA. Time tuh hubby kena denda bancuh susu tgh malam coz i kata i x mo tido i terganggu..i nak tido coz dah penat pregantat 9+9 months. However tuk Ichlas i sulam2 ngan bf jugak till 6 months.


Ada sekali time Ichlas i pegi bwk dia gi jab kat Klinik komuniti Kelana Jaya, doctor siap sound.."amboi byk sgt duit bg bb susu formula"...so i sengih kerang busuk jer lah


Based on experience Hani n Ichlas tuh i leh buat comparison....Between Hani n Ichlas, Ichlas yer antibodi lebih kuat coz dia menyusu susu mummy lama sikit dr Haniy Plus costing for their formula milk adalah tinggi which diaorg just boleh minum susu Nan Ha which cost us almost rm60 for 900gm.


Jadik utk no 3 nih.start jer pregnant dah pasang azam tuk bf baby. jadik yg paling penting i kena ada gadget yg bagus iaitu breastpump.

Kebetulan dok survey nak trus plan nak beli Spectra3. ikut nafsu nak jer beli Medela Freestyle but mcm x berbaloi coz yg nih anak ketiga dah kan....nak tambah lg tak tau bila... n dah memang rezeki bb Hana nih..time tuh x bersalin lagik...Syana cakap dia nak juai Breastpump dia jadik trs mak rembat..


so syana...kalu bukan rezeki iman..nih kira rezeki tuk bb hana

then waktu bersalin dah pesan kat hubby n nurse...lps bb keluar n dibersihkan trus nak bfeed dia....dlm penat lps meneran...kuat gak semangat nak bg bb .plus request nak 24hours rooming with bb except tuk dibersihkan by nurse n paed check.

lps balik dr hospital, nipple luka n day 3 baru start pump. 1st hasil tenusu is 10z jer..but simpan gak as stock...




time tuh x bp pandai sgt guna Spectra3 nih...then lps tuh after urut n pump kerap dapat lah 3 oz..then meningkat ke 5 oz.. tu pun every 2 hours pump..x pernah biar B free more than 2 hours except tgh mlm coz agak lemau nak bangun tuk pump...selalu mlm every 3 hours pump.


lps tuh dah pandai dah guna spectra nih.....mula2 tuh agak susah nak pegang botol coz dia bukan la mcm fee style...ada sekali tertumpah susu around 1 oz.sedih sgt...

bila da mahir ngan Spectra3 nih trus tambah beberapa accessories kat spectra 3 nih

beli silicone massager nih coz mula pakai specrta 3 rasa sakit kat B and nipple...mcm keras jer breast shield tuh n dia sedut nipple mcm nak tercabut jer..kekekeke


lps tuh tambah filter coz takut air susu masuk dlm machine

atas usaha gigih..naik penuh fridge ngan susu...n 1 plastic besaq dah selamat ditumpangkan ke fridge jiran..hehehe...amat baik kan jiran saya..


n nih lak hasil tenusu sehingga mlm nih....


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

ada dalam kira 450 oz susu..

alhamdulillah rezeki bb Hana.

5 comments:

  1. salam ziarah..
    alhamdulillah.. bf jugak yg bagus kan.. antibodi kuat, duit pun jimat.. cuma kena kuat semngat.. :)

    ReplyDelete
  2. congrats iswatie..insyaallah boleh.susu pun bnyk tu..hehe..saya pun dah bf arissa masuk 10bln...alhamdulillah..cabaran mmg ada...tapi niat kita nak bfkan anak ni baik..insyaallah allah permudahkan :)

    ReplyDelete
  3. syioknya! kuat semangat eh watie...kalau dapat 2nd baby nak jugakkkk bf. dulu irfan sempat 3-4 mths ja. huhuhu

    memang betul watie..susu formula ni seminggu ja dah berpuluh2 hinggit kan!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. bravo my friend! watie, saat2 ni afne jeles ok tgk stok bb hana. rindu nya tgk stok sendiri menimbun mcm tu huhu..

    u gi girl. kena selalu fikir positif. insyaallah, niat to exclusive & fully bf tu akan tercapai ;)

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.