Wednesday, June 13, 2012

Kontractor renovation rumah yang murah area Shah Alam

Salam semua, wahhh kali nih tetiap hari ada entry lak...mood dah mai sikit dah..plus practical kat department baru tuk 2 weeks so x la dr 8.30am till 5.30pm ada job. plus mmg based in building compared 1st month practical byk ikut technical pi site user. kat rumah jgn harap la nak nak buka netbook nih. update thru phone..ala x puas hati coz x leh tempek gambar byk2.



ramai kawan2 iswatie ( me & mr hubby) tanya pasai kontraktor yg diberi tanggungjawab tuk buat some minir renovation tuk rumah Hazel 2 kami.  For your info byk jugak kontraktor yang kami panggil tuk quote us with the best price n good service..some offer with the high price even bila kami cakap kami nak buat mcm itu ini the kontraktor mcm blur n some cakap...u nak buat mcm mana pun saya boleh buat..harga kita bincang.....  n berkurun nak tunggu quotation diaorg....

then we decided tuk pilih the contrator yg bila masuk ja tgk rumah kami n kami cakap nak buat itu ini n mcm itu mcm ini..dia kata boleh...jom kita duduk for the price.....then byk gak consult kitaorg dr segi design, wiring port, price dan apa yg baguih n apa yg x baguih. plus mr hubby panadai kuatim harga ngan dia.

setakat nih contractor yg kami engaged tuk phase 1 tu jugak kami engaged tuk phase 2. Tuk phase 1 tuk ada agak panggil contractor cina n malay  but the malay contractor bg harga the way 2x higher from others. Plus the design also mcm blur ja.x confident tau mak......

our house renovation phase 1 concentrate on the plaster ceiling entrance area, living hall, dining hall and also kitchen. Lps tuh pecahkan kitchen n extend ckit but x la sampai ke belakang..kalu ke belakang lain lak harga coz kena tambah bumbung.lps tuh tambah wiring keseluruhan rumah, grill, wiring autogate, piping washing machine, tambah storage area dlm toilet master bedroom. installation lampu n kipas semua depa gak...

jom tgk dulu hasil kerja our contractor time phase 1 
 buat rangka, kotak n wiring kat living n dining hall


design palster celing at living hall....x on lighting

yg nih with lighting


yg nih lak design kat main door entrance...


 



 nih dah siap kat dining hall.....x on lampu
 yg nih lak with lighting




 wiring dia pun kemas...czo bila dia hack dinding dia akaan letak cable. so ur wire dlm dinding akan dok dlm cable...so in future kalu ada problem of wiring senang la kan...






 yg nih kitchen yg dipecahkan..sebelum nih dlm bentuk L shape....so kasik pecah  bg square la.


plaster ceiling kat kitchen
 nih lak tuk wiring tuk autogate

konon phase 2 nak la tukar contractor lain..but our contractor for phase1 offer great price....
Tuk  phase 2 lak- buat plaster ceiling tuk bilik bibik, porch, family hall kat atas,master bedroom n another 2 rooms upstair. n also all toilet. nih gambar yg disnap  time diaorg buat kerja2 touch up. time diaorg  buat kitaorg pindah pi umah lama kitaorg kat prima damansara.kebetulan penyewa sblm nih keluar n also cuti sekolah. but i tell u.......susah oo kalu buat kerja2 renovation bila kita dah duduk kat rumahh tuh..packing brg n habuk byk sgttttt... kalu uols ad aduit berkepuk2..better u do one shot ja.....
 nampak x cornice tuh....the contractor give FREE coz before this i said x ada cornice bagai coz nanti naik cost end up dia kata i bg cornice with same proce x ada cornice.. i loikeeeeee
 cantik kan lampu nih.......nanti i story mory kedai murah  tuk lampu n fan lak...
 phase 1 pasang lampu ja kat family hall

then phase 2 misiion complete tul plaster ceiling family hall..x rendahkan bumbung coz nak bagi cahaya masuk.



selepas nih akan menyusur tiba pemasangan tv console, divider between dining n living hall, wardrobe tuk ketiga2 bilik atas .

hujung tahun lak nak tambah lagik kat belakang lebih kurang mcm nih tuk storage n also tempat sidai baju..xmo dah sidai baju kat porch. quotation dah ada but kena tunggu cuti sekolah coz nak monitor diaorg buat kerja coz its tooks 3 weeks to complete.....

tuk phase 1 tooks around 1 month to complete...depends kpd kita nak siap bila....tuk phase 2 tooks 1 weeks to completed.

about payment....to start kerja diaorg mcm kitaorg ..dia kata x bg deposit pun x pa.....suka tau..dulu2 waktu phase 1 siap tanya bila mau kasik pecha..cepat ja....but once complete dia akann tuntut byrn...then during progress of renovationn tuk uols leh byr ansuran la...but for me x suka mcm tuh....before start i will give some deposit then 50% bagi lagik bayaran...then end kerja byr lagik n lps touch up everything based on my comment trus byr full.

fahamm tak? jadik nakk bagi tau nih nama contractor n contact dia...mana tau uols dok tgk cari contractor kan

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

opss..nih banner dia......

nampak tak?

.
.
.
.
.
sian tak nampak jap saya bagi yer....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
alamak x ada lak gambo zoom dia..



.
.
..
.

TS Design & Renovation

No. 87, 1st Floor, Jln Pelabur B 23/B
40000 Shah Alam, Selangor

Phone: 03-5542 7322 
korang boleh cakap ngan LIM
however sblm pilih lim nih ada issue gak selalunya kalu perumahan baru akan ada contractor yg appointed by developer tuk promote diaorg company. so kdg2 ada contractor lain susah nak masuk la..however kita ada hak tuk pilih which contractor even actually we stucked with this contractor coz mr hubby just booking grill frm them . bila km panggil contractor lain diaorg tgk semacam ja so contractor lain takut2...but finally diaorg gak bagi harga yg cun..

6 comments:

  1. cepat cerita pasal kabinet Tv tu..aku memang plan nak buat built in kabinet TV kat tangga tu..mana tahu leh sekali harung ngan display kabinet kaca ka..

    huhuhu tunggu bonus en suami jelah memandangkan aku dah resign..huhuhu

    ReplyDelete
  2. kak cantik ler dah renovate .. terbaikkkkk ;-)

    ReplyDelete
  3. wa.. rumah dh cantik. senang hati dah... :)

    ReplyDelete
  4. re:
    Zaila-ko contact jer contractor nih..diaorg leh buat jugak....got great price also...hang tunjuk ja apa design hang nak

    Dina-byk lagik finishing kena buat

    Waty-blum lagik senang hati..susahh hati tgk fail kewangan rumah...hahahhaha

    ReplyDelete
  5. kalau tak keberatan nak citer..bleh tau brp byk abis kos utk renovation mcm umah awak ni?paling mahal part mana?

    ReplyDelete
  6. RE:

    Ida_lara- cost renovation tuk phase 1 tuh almost 30k gak..paling mahai tang kitchen cabinet la coz saya buat tinggi sampai ke syiling.

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.