Monday, September 14, 2009

Salam Aidilfitri-bersiaran dr Sarawak

Hi alls,we are safely arrived at Mr Hubby's home sweet home at Sarawak yesterday. Semlm dah start cuti and we fly off 8.45am frm KLIA and safely landed off at Sibu 2 hours later. Do some grocceries shopping and travel 2 hours to arrive Mr Hubby's hometown.


Selamat naik MAS ...brg cikit punya banyak....3 begs & 2 kotak.. total semua 96kg .so byk la muatan tuk dibahagikan kat mertua n sedara mara Mr Hubby. iyolah..balik berayakan 2 tahun sekali.


Hubby's cousin pun..sikit punya banyak barang..dulu time datang....1 backpack ja...skrg beg dia dah beranak pinak.....habis gaji mcm tu jah..semua gaji kami asyik shopping ja....


Dahlia..my bibik x bwk balik ke Sarawak. My parents kat penang pun x mo ..so pass kat jiran sebelah yg dah declare jadi kakak angkat..hahahahahahaha. but nanti dia kena gak jenguk rumah..buang habuk n sawang2.


yg lawak..balik kampung Mr hubby..usung kuah prego & spagetti..hehehehe..iyolah..kang anak mintak..jenuh nak cr mana kat kampung hubby.



Jadi ambik kesempatan hari nih nak ucapkan kepada semua pelawat blog Iswatie nih:


" SELAMAT HARI RAYA"


maaf zahir batin kalu ada terkasar bahasa or comments yer..

kalu mkn ketupat ngan rendang, ingat2 la kat kami coz kat kampung Mr hubby x buat sgt ketupat ngan rendang but mati kenyang dgn kek lapis ja..But insyallah i will cook Rendang but kalu ketupat i surrender ler...main rebus nasi impit ja.
** Definetely i will missed my mum yer ketupat n rendang la...sob sob sob

Menu 23 Ramadhan- Kayu Nasi Kandar


Dear Tetty & En Azim yg x mo join kitaorg,

rugi oiiii...laki aku belanja kari kepala ikan.....jgn risau..kami dah tolong mkn tuk korang :P


















ayuni mkn byk roti canai

hani lak sibuk mkn sudu.caittttttttttttttttt

Saturday, September 12, 2009

Go Pinky!

Adoi.penat yer...just came back from OU & buka puasa with Nina & co.


Dlm sejarah hari nih 2 kali berulang to Klang Valley fr Banting. In the morning, keluar ngan Mr Hubby gi beli something in PINK! and balik rumah rehat keja angkut kids & helpers ke OU lak.


Final shopping 4 hari raya:









sikit ja shopping....x leh byk2 habiskan duit..kang lps raya xleh dah nak shopping.

BTW,i got something in PINK today.

Did you remember my entry before this how difficult i am to choose my own lappy. Its took a few months to buy it. and finaly.br hari nih barulah my dream come true.



Jadik pagi2 lagik dah gi Digital Mall PJ 14. X kuaser nak gi low yat coz ramai org n parking mahai.

Initial plan nak gi rembat Acer Aspire but finally rembat Lenovo Ideapad S10 in PINK. :-P



but before decided to take Lenovo, im stucked whether to choose Sony VAIO mini which it is new arrival in the market. The price is RM1999.00 but sayang yer 1 year local warranty. But yg best yer....dia ada shocking pink .Being me yg nak something yg value for my many...trus decided to choose Lenevo Ideapad.










why i choose lenovo Ideapad:

- Price is a way cheaper frm VAIO
- 2 years warrantry -1st year internatioal & 2 nd year is Local
- Got 1 button for recovery system
- Using Dolby Technology for sound
- Got PINK color.

okkan my new PINKY? kan ? kan?

Friday, September 11, 2009

Congrats Mr Hubby!

Did you remember my entry yg citer Mr Hubby ada interview kan...

Anyway, he GOT it last week lagik. He start his new post 2nd Sept. Jadik dia busy bangat ....Balik rumah pun sambung buat kerja....huhuhuhuhu. Even before this mmg dia ada cakap new post need him a full commitment.

ok lah kan...coz dia buat kerja kat umah still leh tgk tetiap hari...kalu yg kena travel....i join the club la Fin oiiiiii




anyway..Mr Hubby...CONGRATS. I proud of you. Hani & Ichlas too.

** agak2 Mr Hubby baca tak blog aku nih sejak 2-3 menjak nih..? :C

Thursday, September 10, 2009

Jom menapak pecah lemak


Thanks Tini for the info.



Girls, jom la join.meramaikan majlis. bg penuh ngan geng2 bloggers. We have to support it agar we free from BREAST CANCER.mintak simpang!

semlm dah bodek2 Mr Hubby. yippie..dia setuju.....

ntah boleh ker idak nak menapak nih.....but yg pasti semangat mesti kene ada.n yg best dapat reward tshirt pink ngan goodies beg worth RM100. sapa yg x mau kan???

so jom la join..korang leh register kat SINI.

some infos:

1. The race is open to all participants of age 13 and above as of 31st December 2009. Children aged 12 and below can accompany their parents but will not be eligible for the goodie bag and T-shirt.
2. T-shirt distribution is on the event day which is 3rd October 2009 from 5.00pm to 6.15pm at Menara Kuala Lumpur
3. The registration closing date is at 5pm 14 Sept 2009 or upon reaching 1,200 participants whichever that is earlier.
4. RM30.00 for participant age 13 and above. There is RM3.00 transaction fee for online registration.
5. Goodie bag worth RM 100.00.

Menu 18 Ramadhan

Asik termissed ja entry food setiap hari..konon nak jd diari food ramadhan la kan...


Tuk 18 ramadhan since tonsil bengkak, trus rasa demam kus kus n sakit2 badan..jd masak pun simple ja lah.Masak ketam berempah n hubby's cousin buat cucuq kurma.



makin lama mkn simple ja coz dah ada penyakit "M".

The announcement

The govt announced the good news for the support staffs in govt service for duit raya RM500. Congrats Nina and others...jadi lah kan RM500 tuk raya preps and buka sekolah nanti.

US ..as pegawai who my mum said " yg pi lambat pulang awai" sengih kerang busuk ja lah....Dlm hati sedih coz for me this is the first year i am as govt servant n tahun nih x dapat la merasa vitamin B nih. x merasa all taxes yg dibyr time kerja private tuh. Kalu dulu paling lekeh pun dapat la 1 month salary n Kat Or*cle x yah citer lah kan....senyum sampai telinga la.

What ever is insyallah ada rezeki dlm ramadhan. Even we will celebrate Aidilfitri at Sarawak, the budget allocated dr tahun lps lagik..semangat btul Mr Hubby. and ada juga rezeki bulan Ramadhan nih hasil my jualan kecil-kecilan.


The Question is " AGAK-AGAK KORANG LA, TIME BUDGET NANTI ADA TAK EK TUK KITA?"

hah..jom kita ramal..

Wednesday, September 9, 2009

09.09.09 09.09PM


Saya jugak nak menyibuk buat entry tuk tarikh nih..hehehehehehe

konon nak citer pasai gantung periuk since hari nih plan nak gantung periuk.nak buka puasa kat luar but kat Banting nih x tau nak mkn kat mana. Nak cr nasik beriani or nasi tomato pun x ada.tanya kat gegirls, ikan bakaq..diaorg pun tak tau kat mana..arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

jadi ingat nak mkn kat McD ja lah.

Tadi googled images guna keyword-Gantung periuk . Tetiba ada jugak keluar result images: Gambar Hani...time gathering PCM last year.







zoom ckit


tu jalah...hik hik hik

Resepi Mushroom Black Pepper Grilled Chicken

Dah lama hutang nih. but mode "M" ada tuk karang the recipe. sorry girls...

So, those who requested the recipe before this, i dah byr hutang yer...sila2 la cuba yer..penet mak karang resepi nih



Bahan-bahan:
  • Paha ayam(korang beli yg mcm kat atas tuh)
  • sos black pepper mcm kat bwh nih

  • kobis
  • carrot
  • holland potato
  • Cendawam
  • mayonis
  • brocoli
  • garam
  • Bwg besar
  • serbuk lada hitam
The instructions:
Grilled Chicken
1) Bersihkan ayam then potong/lorekkan ckit isi2 dia tuh
2) perap ngan sos black pepper semlman
3) bakar ikut oven masing sampai masak..kalu nak garing ckit buat la lama2 ckit
Kuah Mushroom Black Pepper
1) Bawang besar di potong dadu
2) Tumis bwg besar
3) masukkan sos black pepper
4) tambah air ckit..ikut nak likat mana
5) masukkan serbuk lada hitam
6) masukkan mushroom
7) rasakan dgn garam secukup rasa
whipped potato
1) Rebus holand potato sampai lembut
2) lenyek2 sambil tambah butter & susu ckit
3) masukkan serbuk balck pepper ckit bg rasa
Coleslaw
1) parut carrot & kobis
2) campur ngan mayonis
3) bubuh garam secukup rasa
Brocoli
1) rebus or kukus brokoli tuh
nak bubuh sweetcorn pun ok gak
Nak hidang curah ja kuah mushroom black pepper tuh kat grilled chicken tuh
Senang kan????

Resepi Ayam Masak Mamak

Many of you requested the recipe of Ayam Masak Mamak. N yes its true Ami masakan nih ada sejarah disebaliknya.
Lets me restory back..those yg tak tau lagik citer nih...I am frm Penang..mmg anak jati penang la..but tak la anak mami jarum yer... n we stayed at Balik Pulau. Kat Balik Pulau, dulu ada market lama kat tgh2 pekan. Kat belakang market tuh ada kedai mamak yg jual masakan nih. Kitaorg suka sgt ngan ayam nih. My dad selalu akan beli awai pagi ayam masak mamak nih ngan kari kepala ikan n bwk balik rumah. mak akan masak nasi n buat telur dadar. Kitaorg mkn sampai menjilat jari..sedap.....
Nak dijadikan citer, Mamak tuh decided to closed the shop n balik ke India. Mungkin dah byk duit dah kot. Bila kedai tuh tutup, kitaorg rindu sgt ngan ayam masak mamak tuh. So mak ciptalah resepi nih based on rasa ayam masak mamak kat kedai tuh. Actually kitaorg x tau nama masakan tuh but dek the origin is frm kedai mamak tuh ..maka trus kami adik beradik bg nama " Ayam Masak Mamak".
Bila dah kawin, Mr Hubby suka sgt masakan nih. Kalu balik ke Balik Pulau, my mum akan buat masakan nih. Mr Hubby mkn x ingat dunia even he always requested that menu frm me to cook. But i layan ja lah coz easy measy kan.....




so girls, please try! Then bg laporan yer....
Credit to Puan Sabariah Darus(my mum), who yg pandai olah resepi based on deria rasa dia.
** Nora - hang tunjuk entry nih kat mak..confirm kembang kuncup Hajjah Sebariah tuh


The recipe that taken from my cooking FP yg xbp nak hidup.kekekeke


Ayam Masak Mamak

Bahan-bahan
• Ayam beberapa ketul(salut kunyit n garam)=goreng
• Cili kering + bwg besar + bwg merah+bawang putih=blender
• Kulit kayu manis +cengkih+ buah pelaga+bla2
• Daun kari
• Bwg besar(potong bulang2 mcm cincin)
• Sos cili
• Kicap.


Cara membuat:
1) Tumiskan cili kering blender.
2) Masukkan kulit2
3) Masukkan sos cili
4) Masukkan kicap
5) Masukkan air.
6) Masukkan ayam.
7) Angkat

Tumis darat
-Masukkan minyak sedikit.
Tumiskan bwg besar n daun kari Then tuang atas masakan ayam yg masak

Tag caca merba by Fara

1. Bekas kekasih saya adalah :

x byk..ada sorang kot but yg tuh x consider bekas kekasih kot. Mr Hubby is kekasih terawal & terakhir. Budak baik rupa yer aku nih …x pasang boyprend banyak2.

2. Saya sedang mendengar :
Geng gegirls kat opis nih citer menu buka puasa n menu open house.

3. Mungkin saya patut:
kemas meja and trus gi thumb print..balik chowwww

4. Saya suka :
cakap….gelak….habiskan duit…

5.Sahabat-sahabat baik saya :
banyak but x ada yg betul-betul rapat la…

6.Saya tak paham :
mcm mana org cina byk duit?

7.Saya kehilangan :
life yg best coz skrg tercampak kat Banting

8.Ramai yang berkata :
ramah betul hang nih

9.Makna nama saya :
x ada makna. Ustaz sekolah dulu cakap nama aku nama sanskrit

10.Cinta itu adalah :
di awang-awangan & x reti PENAT...dulu bercinta ngan Mr Hubby sanggup jln kaki keliling UUM.

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
dok tgk buku resepi chef wan....

12.Saya akan cuba :
jadi mummy yang baik

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
isk..x retilah bahasa bunga-bunga nih..sasah btul assignment ko bagi fara oiiiii

14.Telefon bimbit saya :
Mr Hubby yg hadiahkan...jgn harap sy nak beli sdr. Duit dia duit saya..duit saya duit saya.. :P

15.Bila saya terjaga dari tidur :
Saya golek2 nak tido balik...yer..saya kuat tido

16.Saya paling meluat apabila :
saya jumpa seseorang Anak Dara Tua yg mata bulat..

17.Pesta/Parti adalah :
boleh nak gosip..makan...minum.... gelak.....baju cantikkkk

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
saya anti semua binatang sejak2 kena sumpahan kucing

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
Zaman Universiti….coz cbuk bercintun ngan Mr Hubby. Sampai skrg dok mengadap dia…

20.Hari ini :
Saya demam & saya gantung periuk

21.Malam ini saya akan :
Dok atas katil n arah Mr Hubby n anak2 urut kaki n badan.

22.Esok pula saya akan :
ada kelas straight 5 jam….

23.Saya betul-betul inginkan :
Landed House n pi OU…lama x gi nih

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
Wah…aku kah tuh? Comei yer…x sangka anak 2 muka comei mcm ni lagik….!!

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
tu semua tempat yg x ada manfaat...asyik tabur zakat jaaaa

26.Makanan Barat atau Jepun :
Makanan Barat..alamak tetiba teringat Chilis

27.Bilik yang terang atau gelap:
Saya suka dok dlm bilik kelam…

28.Makanan segera adalah :
Boleh pi Drive Thru. saya sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
Korang pk lah korang nak masak apa nanti time open house. Yg pasti aku nak pi mkn kat setiap rumah

30.Siapa yang anda nak Tag?

- Nina
- Tetty
- Baizurah

Tuesday, September 8, 2009

Menu iftar semalam- 17 Ramadhan

Semalam Selangor cuti. mcm best ja kerja kat negeri Selangor nih coz byk cuti. Dulu rajin jeles ngan Tet coz dia selalu cuti. But yg x best Mr Hubby kena kerja since he based at KL...huhuhu
Jadi early morning semlm gegirls datang rumah tuk finish up proses buat biskut raya. Finally we made it. Bravo gegirls...tahun depan leh kita ambik order yer..ada berani ker???
Plan yer lps tuh nak la drive zass ke OU but dah pancit. Jadi masak gak la kat rumah. As in my planner, buat la :
Ayam masak mamak



drummet goreng




ikan goreng


simple ja coz mode raya is ON


n for dessert- Orea Cheese Cake. The recipe taken from MamaTisya. Lembik ckit coz overdosed ngan Whipping cream

Operasi Biskut Raya

Me & gegirls beria-ria nak buat biskut raya beramai-ramai. Me jadi host n tukang cari barang2 kat Bake with Yen last Friday. jadi sempena cuti 3 hari br2 nih, kitaorg lancarkan project. took 2 days gak la nak complete 3 jenis biskut nih...jadi 6 of us dapat la sorang 8 bekas.
We made London almond, nig nog & cornflakes crunchies

bahan-bahan

the making of



the ovens-ada lima bijik



cornflakes


almond london
atr hasil-hasilnya

Friday, September 4, 2009

Menu Iftar semalam-Choc Fudge Brownies


Semalam, Mr Hubby berbuka puasa kat office bersama kawan2 dia..kasik chance la kan coz skrg susah ckit nak bersosial..byk habiskan masa journey KL-Banting-KL. kalu dulu leh gak main futsal setiap Jumaat mlm Sabtu.

Even Mr Hubby berbuka puasa kat luar, what i planned to cook i have to cook. So semlm yer iftar :

Ikan bakar with cili kicap perah limau nipis



sambal sotong


masak lemak kobis

jiran lak bg kurma telur & goreng pisang


n Ami...tara....ur Choc Fudge Brownies. Teroverbaked lah since sibuk dok bergossip ngan jiran sebelah.
kasik zoom sikit..

Dah...tu lap ckit air liuq kat mulut tuh..awai pagi lagi nih..petang nih korang pi balik bake sdr brownies nih..senang sgt recipe dia.

Thursday, September 3, 2009

Cuti raya!

Korang dah apply cuti ker?



Mine yer leave is APPROVED!


Yeay.....cikit punya awai apply ..kang takut Pengarah x approve pulak..kang nangis air mata darah Mr Hubby coz punya beria beli ticket flight awai. I applied 8 days leave n balance cuti tingga 8 hari ja...mcm mana nak reserve tuk carry forward n Golden Hand Shake. But nak buat mcm mana...bukan selalu balik kampung Mr Hubby.
Korang mcm mana?



Luckly during raya weeks tuh is our semester break. x yah nak replace class.saya suker!




Dari Bamansara ke Banting dan terus ke Londan



Tuesday morning,sampai office trus ternampak parcel ini.




Parcel from Fin since i managed to guess bp harga parking keter Adam kat KL Sentral. Honestly, selalu yer bab2 contest, cabutan bertuah..jrg menang tau ..but Fin ingat tak watie pun dah pernah kena byr harga parking yg kebaboom kat KL sentral waktu kerja kat Or*cle tuh. dah la x ada bumbung...


The parcel consist:




Bagus mak suka brg2 free sempena nak raya nih..plus skrg cukup susah nak dapat access nak beli brg2 nih...almaklumlah bercinta nak gi bandar compared dulu tgh2 boring kerja tetiba leh sampai KLCC pi buat makeover. :-P


THANKS DEAR. lps nih eh buat lagik..kasik pulak koleksi tudung DeZahra tuh....kekekekekeke



And last night for Iftar, i've prepared:


Kari ikan tongkol. Bendi tuh ambik dr my edible garden yg x baper nak hidup kat blkg rumah


lala masak taucu



bergedil daging



n special for Ami. Got frm her yg jauh nun di London. Her Apple Crumble with custard sauce.Simple recipe but the output is superb... Mr Hubby suker & both my kids love too. The recipe which got all the taste..sweet and sour...yummyyyyyyyyyyyyy


taraaaaaaaa.kasik terliur ckit




Dah jgn tgk lama2 pagi nih.....kang kurang pahala puasa..makruh...
Insyallah petang nih i will try her Choc Fudge Brownies

Wednesday, September 2, 2009

Bottle-less

A few weeks back, ada gi Hytex warehouse sale ngan Nina & co. so terbeli la non spill drinking cup tuk hani & Ichlas. RM 5 jer. murah kan...




cakap kat diaorg..lps nih kena minum susu dlm cup ni jer..x leh dlm botol dah..nampak both of them anak yg baik..dgr cakap..trus minum dlm cup nih...skrg semua botol2 dah simpan dlm stor dah....


sekrg mmg dah x minum dlm botol. minum susu dlm cup ja...mlm pun dah x mintak susu sblm tido..minum air masak ja....n tgh mlm pun dioarg dah x bgn mintak susu..yes..yes..boleh mummy & daddy tido dgn lenanya.
BRAVO MY KIDS!!!!!

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.