Saturday, January 22, 2011

Mandian & Krim tuk bb yang ada ekzema

Amacam..ok tak new layout nih? colourful kan ....sweet like lollipops kan...

Waktu Hana dilahirkan n dicheck oleh Datur Dr Zul, Dr Zul cakap kulit Hana kering. mmg ada potentil tuk dapat ekzema. So being us yang dah ada experiemce handle Hani & Ichlas yang ada ekzema time baby jugak jadik kitaorg dah prepare for baby mandian jenama Aqua Dermis. J&J is no no no for baby ekzema esp our baby la. Mandian nih disuggest oleh Pakar Kanak-Kanak, Dr Amdan dari Klinik Adek, Seksyen 9, Shah Alam.


Then lepas pantang, mummy nih makan la macam2. Saja tau anak ada allergic to certain foods. Jadk nak tau Hana allergic kat foods mana....kita try la...so Hana mcm kakak n abang dia jugak...allergic psada makanan berasaskan telur & seafood.

Tgk kat pipi dia tuh...sian naik ruam. Orang kata yang nih ruam susu. So bila Hana naik jer ruam nih mcm biasa akan bawak pi kat Dr Amdan tuh.
Align Center


so tuk hilangkan ruam dia tuh, Dr Amdan prescribed Hana dgn cream yang hanya perlu disapu sekali jer pada malam sahaja.

Nama cream nih Metasone Ointment 0.1%

walllaaaa...dlm 2 hari ruam semua dah hilang



kesian ooo kalu x treat ruam tuh...Hana sampai kat kepala pun berkerak...mmg tuh petanda la...kalu ada ruam ngan kerak tuh..time panas diaorg akan gelisah coz gatai sgt..kalu kita uspa pipi dia time ada rahes tuh.kawan sikit punya syiok n steam ja....

so as breastfeed mummy, lepas pantang pun byk makanan kena pantang la....but diff baby dia yer allergan tuh maybe different. Such as my kids n hana nih, totally allergic telur, sotong, udang, belacan. Kena makan n tgk ada tak allergic reaction kat baby kita.

Mcm baby nih..x elok bagi ubat makan tuk reduce kegatalan dia nih. Jadi kena la guna kaedah mencegah ataupun hanya sapu krim.

Dulu Hani siap jumpa pakar kulit kat Hospital Selayang but progress ekzema dia very slow Jadik my neighbour dulu kat Indah Kondo suggest suruh bawak kat Dr Amdan, Klinik Adek nih. Bile i bawak memang ada perkembangan positive. Jadik maybe sapa yang mencari paed tuk baby yg ada ekzema..maybe korang leh try jumpa Dr Amdan nih. Consultation fees dia RM 50 n cream tuh baru RM15 jer.


2 comments:

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.