Friday, January 21, 2011

Bibikku bercinta dengan mamat pakistan


Oh....sepatutnya hari nih aku dah start kerja...pagi nih sms kat ketua program n pengarah kata aku cuti hari. Hari isninbaru start masuk kerja....

btw entry nih x mo citer emosi aku nak start bekerja slps 90hari cuti bersalin n berkepit ngan bb Hana but kali nih nak citer pasai bibik aku.

Jarang aku bercerita pasai bibik aku nih..actually byk nak share ngan kawan2 blog nih pasai bibik but cukup malaih la nak citer yg buruk2 dlm blog nih....bak mcm Fin quote dr Verde...knak positive vive jer dlm blog nih...


First.....aku nak cakap aku ambik bibik bukan sebab aku nak senang...x mo buat kerja rumah but the main reason aku ambik bibik is " To take care my kids esp skrg ada bb Hana". Nasib la kan my kids nih xtra sensitive bila dok kat nursery. Diaorg mudah sgt selesema, batuk n demam. Takkan nak berulang alik check in hospital ja kan... BB sitter lak dulu waktu aku pindah Banting x dapat nak cari bb sitter dlm tempoh terdekat..so solution is bibik la...


Alhamdulillah aku dapat bibik yg boleh la tuk jaga anak2 aku. Even kerja dia x berapa tip top sgt but aku bersyukur..sekurang-kurangnya ada org yang leh jaga anak2 aku bila aku pergi kerja. Tambah time tuh rumah sewa kami dekat jer dengan office. Nak kata aku garang sgt x la jugak.....even kekadang ada lava nak muntah keluar dr gunung berapa but aku sentiasa ingat kata-kata laki aku yg penyabar....kena sabar coz dia jaga anak2 kita...apa2 pun dia leh buat kat anak kita kalu dia benci kat majikan dia.


but kisah nih aku tak tau lah nak kata lawak ker, geram ker, susah hati ker...


Actually sejak pindah ke rumah baru bibik ada mintak nak pi Banting. Konon yer nak jumpa kawan. At first bila dia cakap kat aku....muka aku moncong la...trus dia tanya aku " Kenapa puan?Puan takut Dahlia lari ker?". aku cakap la" Bukan lari saja...mcm2 saya fikir". Aku x bagi keputusan time2 tu jugak...aku cakap aku bincang ngan Tuan. but aku cakap...kalu kamu pergi..saya atau Tuan yang akan hantar dan ambik. Aku budget dia nak jumpa budak Indon yang ada kerja kat rumah jiran aku tu. Kalu yg tuh aku pejam mata kasik coz jiran n aku kenai mat indon tuh.


Terus aku tanya jiran aku. Jiran aku pun korek la dari bibik aku nih..bibik kau citer dia kenai mamat nih time naik kapal datang cni..amboi...padahal br divorce trus kenai boyprend baru..then jiran aku pun basuh n nasihat dia....nasihat dia hati2 takut kena tipu.

then x jadik pulak jumpa kat Banting coz kawan bibik aku nih dok Johor n x reti gi Banting. Bibik cakap nak jumpa kat KLCC. uwekkkk .alooo...apasal indon2 nih suka lepak kat KLCC...aku nak termuntah tgk geng2 Indon nih dok bercanda kat Taman KLCC. thats 1 reason aku x suka pi taman KLCC tuh. aku cakap aku x leh nak anto kalu time hari bekerja coz aku x terror jln pi klcc plus mcm mana aku nak handle 2 toddler n 1 baby alone. Kalu tuan ada ok lah jugak..nak suruh bibik pi sendiri is No No No for me. dia cakap nak jumpa jugak on that day coz kawan dia tuh nak balik indon nak urus passport. Aku cakap la .better jumpa kat airport....call kawan kamu tuh...pukul baper.....tgk2..bibik kata x dapat call n bibik trus cakap x yah nak jumpa...ok fine..aku sukaaaaaaaaaaaaaaaa...hahahahaha


tgk2....last tuesday night mr hubby cakap..bibik aku cakap kat dia...nak pi jumpa kawan kat KLCC on Thursday . Laki aku kata ok jer... BIla laki aku citer kat aku...trus mak moncong 3 kaki la....but as mr hubby cakap..kalu x bagi...lagik mcm2 bibik leh buat..so kasik la but kita yg gi hantar , tunggu n ambik.

So semlm pergi lah KLCC. even semlm my initial plan nak pi Ikea so terpaksa lencong ke KLCC. Bibik cakap nak jumpa kul 11pg. both of us plan nak bg masa 3 jam jer dia jumpa kawan dia tuh with passport bibik kitaorg pegang n kitaorg x akan bg duit kat bibik. plus sblm tuh mr hubby akan jumpa kawan bibik tuh n tgk passport mamat tuh..kalu x ada passport...mr hubby x akan kasik bibik aku jumpa ngan mamat tuh.

so....dah kat KLCC dah plan nak beli 'something' for me as motivator tuk masuk kerja this coming Monday.

But tengok2 mamat tuh x sampai lagik2 time kami sampai ke KLCC tuh..dia cakap kat Seremban...dada aku nih dah kembang kuncup dah. fine.......jenjln cuci mata dulu.....dah la kids pun melalak kat Isetan..yg ichlas dok nangis nak set thomas which yg dia dah ada kat rumah n hani nak set princess which slm nih promise x mo toys dah coz kitaorg dah beli baby alive kat dia. Hana lak x mo tido n xmo dok dlm stroller.

sampai kul 3.15pm br mamat tuh sampai..bila sampai aku ngan hubby melopong coz ingat mamat indon..tgk2 mamat pakistan yg pakai kemeja yg kedut seribu with seluar slack n kasut n x pakai stokin.....trus hubby gi cakap dulu kat mamat pakistan tuh..saya bagi masa 10 minit ja cakap kat cni....n trus mr hubby tinggal n dok kat kerusi tgk bibik n mamat pakistan tuh sembang n trus call adik bibik yg kat johor to verify. Rupaya adik bibik kat johor nih pun x tau citer nih n adik dia bertalu2 kata maaf n malu dgn perlakuan kakak dia nih. Trus adik bibik call bibik kitaorg n cakap apa tah.

sampai 3.30am....mr hubby trus pi kat diaorg n cakap masa tamat n kitaorg nak balik. Selamat ptg tuh kitaorg dah set ngan org kitchen kabinet tuk datang rumah tuk replace pintu kc yg ada crack ckit. mmg kitaorg ada alasan kukuh la tuk balik. n as for me aku mmg angin la coz x sempat nak beli "C".


Balik dlm keter..kitaorg x cakap apa2 ngan bibik even balik rumah tuh....x sentuh langsung citer nih. I let mr hubby ambik satu masa nanti n sit down ngan bibik n brainwash bibik aku nih. Hari nih aku tgk bibik aku buat kerja n handle my kids mcm biasa.



yg aku x puas hati is 4 perkara:


1) kenapa la dia pi jumpa mamat pakistan nih?

2) mcm mana la dia leh jumpa mamat pakistan nih? padahal aku jaga betoi2 bibik aku nih.

3) Bibik aku nih dah byk kelentong..kat jiran dia cakap jumpa dlm kapal..kat mr hubby dia kenai dah 6 bulan.

4) bibik aku mcm berat nak sambung kontrak coz dah plan nak kawin ngan mamat nih even mr hubby akap nak up gaji sebyk 100inggit. but ngan pakistan nih tolong la...aku redha kalu bibik aku kawin ngan org indon jugak....

but aku rasa...mamat pakistan tuh mcm pernah jer lalu depan umah sewa aku time kat Banting hari tuh.....


tuh jer sessi cerita hr nih.....meh korang tambah perisa lagik entry nih..hehehe

6 comments:

  1. Adehhh seramnya dgr citer psl maid ni. Ini yg membuatkan Fin bersyukur dgn Tini even tak perfect. Mudah2an Tini keje lama lg dgn Fin. Thn ni dah nak 5 thn dah. Alhamdulillah.

    Sekali sekala kena gak citer -ve sebab nak release tensen kan. Kalo tidak, peram dlm hati mau sakit jiwa gak kekeke.

    ReplyDelete
  2. susah gak ye ade bibik ni..cam2 karenah..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  3. aoyokkk jaga elok2 pun kantoi gak .. sy rasa kak n hubby tahan2 sabar jugak yer bagi dia jumpa mamat tue .. adeh dah ler plan nak kawin bagai ... huk..hukk...

    ReplyDelete
  4. alahai, macam2 karenahlah pulak ya..banyakkan bersabarlah wati ya..right now kena selalu monitor pergerakan dia, kalau boleh pesan kat anak2 supaya report apa aktiviti dia seharain, risau juga time kita p keje, mamat pakistan tu dtg berkunjung ke rumah ke, pastu kalau boleh juga barang2 berharga tu simpan elok2, risau juga kot2 kontrak dah nak habis dia buat perangai lari curik barang2 berharga kita ke, ni pernah terjadi kat kawan zaila (even maid tu dah keje hampir 6 thn dengan dia)..
    moga semuanya akan ok & keluarga wati berada di bawah lindungan Allah selalu

    ReplyDelete
  5. Wow! Very interesting blog you had here! Wish to connect with you on Google Friend Connect! Cheers! =) (http://whimsicalss.blogspot.com/)

    ReplyDelete
  6. Mcm2 karenah, kalau saya mmg dh stress ...kisah stress dulu ms ada maid masih segar d ingatan
    Tu yg hati tertutop terus nk ada maid
    Sy mmg respek dgn uols yg bole manage maid

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.