Thursday, June 25, 2009

Masak2, makan2 n naik berat....

korang dah lunch ker??? saja nak jamu ngan gambar2 makanan cooked by chef mummy.hehehehe..ada la a few collection jer coz chef mummy moral down nak ambik gambo due internet x ada kat umah..sian kan?????
TM cepat la pasang line phone kat umah nih....tiang dah lama korang tanam kat blkg umah tuh...nak suruh monyet bergayut ka???
layan ja lah...menu biasa2 ja almkalumlah 5 months dok banting nih..dah berjaya naikkan berat bdn sebanyak 5 kilos. GULP!
sambal tumis ikan w/out belacan


ikan terubok sarawak...slurpppppppppppp


ikan goreng..


kacang panjang goreng kicap


sup ayam
udang galah goreng black pepper
mini pizza
mac & cheese
sup sayur
telur dadar
ayam paprik
yg nih jiran kasik...ikan keli sambal
bihun sup
aik sikit ni ja...ada lagik..tunggu slp nih kari kapla orang..eh..kapla ikan daaaaaaaa

Teacher Mummy...

Hani had been stopped from her playchool started middle of May. It is becoz she had a fever back n kena "K.U.T.U".

Since she staying at home with Ichlas & My helper....kalu bab2 main rasayer x ada masalah coz dah cukup toys, DVDs and spacious house and room. That why i need to be Teacher Mummy waktu mlm.




I still continue using Module from Q-dees and in the same time guna materials from Internet. Jadi waktu siang, aku mengajar kat Kolej Komuniti n waktu mlm lak jd Teacher Mummy kat rumah. Alhamdulillah Hani still can concentrate with Teacher Mummy. Just Ichlas ja x ada concentration. Kalu suruh menulis tuh harus melencong dr kertas ke dinding.



Hani able to read a simple book provided by Q-dees. n able to write ABC & 123. Skrg dah ajar dia TAMBAH & TOLAK LAK. i more concentrate in MATH coz ada pernah attend Kursus Keibubapaan where penceramah cakap kalu nak anak2 bijak..cuba concentrate in MATH. N in future main requirement nak masuk darjah 1 ....student dah boleh membaca.



As Teacher Mummy kena la pk n buat reasearch apa nak ajar kat anak2...selalu yer i ambik free printable worksheets for preschool from TLSBOOKS.COM. plus i do made some discussion with the teachers from Hani's previous playschool and also the syllabus from Q-dees.




Last month br perasan ada Q-dees kat Banting nih. nak anto mcm dah rugi coz dah tgh tahun..just skrg dah berbelah bahagi nak anto Hani & Ichlas kat Q-dees or Smart Reader since SR lagik dekat dr rumah kitaorg skrg.



Just now we had a bad habit where our class is in Living Hall depan TV. x baguskan? coz nak buat dlm bilik tingkat bawah x ada fan....panassssssss
Nih atr hasil2 kerja Hani yg mummy dia lekat kat peti ais. Time dia lalu or main2 kat fridge tuh boleh dia tgk balik apa yg dia dah belajar. Kekadang time aku dok masak aku suruh hani berdiri kat fridge tuh n aku tanya apa2 yg related kat fridge tuh.


So Mr Hubby..bila lak Hani & Ichlas boleh buat session with Teacher Daddy lak?

Wednesday, June 24, 2009

Happy Father's Day!

Ala....Mr hubby...sorry la lambat buat entry nih..not in good mood for blogging coz x ada internet kat umah...harus di kecam Streamyx nih...kalu ada high speed streamyx acess with wifi covered harus ur wife nih rajin update blog . :P



I would like to wish to my ayah n in law .


" Happy Father's Day!"


My Ayah...aku nih sebenarnya x rapat sgt ngan ayah coz ayah aku nih garang n panas baran sikit. But dia jugak pak lawak...suka gak buat lawak bodoh. aku rasa aku ada perangai dia esp panas baran..hehehehehhehehe. Dulu sblm kawin rajin gak bergaduh ngan ayah coz aku nih x sekepala ngan ayah.... aku selalu x agree ngan decision dia. heheheh. but 1 ja aku respect ngan ayah coz dia mmg ambik berat pasai kami yer pendidikan. Now lps kawin, lps ayah pencen n balik mekah......kira dah ngam la ngan ayah.


Betul tak Nora?



My FIL,mmmm honestly aku x rapat sgt ngan bapak is...Kitaorg panggil bapak....x tau mcm mana nak rapat...maybe sebab jauh but dr cerita Mr. Hubby sblm nih...bapak ada vision....apa2 sebab diorang..aku kawan ngan anak diaorg..Mr Hubby...



Mr Hubby!!


I love him coz for me dia nih daddy mithali coz as daddy dia mmg rapat ngan Hani & Ichlas.plus lps Hani & Ichlas yg keluar..mmg dia yg berjaga malam teman aku menyusu diaorg. tukar diapers n until now mlm2 dia akan bgn bancuh susu dioarg.


just i hope lps nih daddy dapat jadi Teacher Daddy. coz skrg kat rumah ada Teacher Mummy ja... :P Father's day gift? u dah dapat kan ur Touch Phone kan...:P


n last.. Happy Father's day for all World Greatest Dad!



Tuesday, June 23, 2009

Bread Class- 21th June 09

Hari Ahad lps buat class roti lak. bukan la mengajar..just arrange class..cari peserta..cari tempat..cari tukang ajar..As usual ambik chef yg dah kenai.











kalu 2 minggu yg lepas buat class pastry..kali nih roti la pulak...












bread maker ? x payah..class nih buat traditional method...mcm2 kaedah belajar uli tepung..uli cara ' basuh baju' ..banting n bla2...last2 menjadi jugak roti...






Kali nih chef bwk assistant dia....chef faizal n also Nina anak beranak...org habis pantang ..jln sakan...


















Chef ajar buat sosej roll, sosej twist, read bean bun n stolen bun






















































tapau time!

next class will be western appertiser, biskut & kek raya...

Thursday, June 18, 2009

Citer cuti..durian..rambutan...laksa janggus...kari kepala ikan





Yeay...kembali online....dah habis dah bercuti


Tak puas 5 days bercuti kat Penang. awat yer cepat btul masa berlalu kalu kita balik kampung?


Balik kali nih mmg best sgt coz balik time musim durian & rambutan. Im am not a durian lover but Mr Hubby..yes..but i do love Rambutan.

Yg paling best tahun nih pokok2 durian belakang rumah byk lak berbuah but geram time kitaorg balik sikit punya susah nak luruh. Telinga Mr Hubby pun xtra sensitif dok tunggu dgr bunyi durian luruh.










Me....jadi tukang suruh la...Suruh Mr Hubby kait buah rambutan. Hani & Ichlas buat apa? Diaorg suka balik kampung coz dpt main ngan cousin n Ichlas asyik buli Wan ajak naik moto pusing2 kampung.




This is also first time to Hani & Ichlas mkn buah durian. Coz mummy diaorg takut nak bg mkn durian coz panassss. N mummy pun ada rasa gak buang 2-3 ulas durian. I still remember....waktu pregnantkan Hani..is musim durian....x leh bau langsung sampai Mr Hubby mkn durian kat luar rumah.




dah lama x mkn laksa janggus....balik kali nih susun kedai....Ami ..watie tolong mkn Laksa Janggus tuh but taste x sama mcm dulu2...kuah dia x pekat dah..org Penang kata 'ceroi'.



Plus My dad bwk mkn Mee Udang kat Sg Dua. I try avoide prawn but kali nih bedal x ingat dunia...gatal hidung?? belakang kira..kekekekeke







Balik kali nih..jambatan Pulau Pinang pun dah siap ada 3 lanes. Dulu balik still under construction. but even 3 lanes pun still jem lagik..maybe cuti sekolah kot..





dah lama x gi tgk Pasir Panjang. mmg takut nak gi after tsunami... nice view n air laut dia cantikkkkkk sgt2. still biru n no pollution. Kalu kat Batu Feringgi tgk air laut dia pun x lalu dah...











Penutup balik sempena birthday My dad..Birthdayman belanja mkn kari kepala ikan kat Pen Mutiara-LKIM. but kali nih kari dia x kow...






apa pun mcm x cukup balik coz x sempat mkn Char Keow Teow n Mee Goreng Mamak. Insyallah Bulan Puasa balik lagik..Tahun nih..balik raya Sarawak naik belon..
Ayat tunggang langgang kan?? nih dok tgh berdebar nih..tunggu nak di audit Fail Rekod Pensyarah..layan ja lahhhhhhh

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.