Thursday, June 25, 2009

Teacher Mummy...

Hani had been stopped from her playchool started middle of May. It is becoz she had a fever back n kena "K.U.T.U".

Since she staying at home with Ichlas & My helper....kalu bab2 main rasayer x ada masalah coz dah cukup toys, DVDs and spacious house and room. That why i need to be Teacher Mummy waktu mlm.




I still continue using Module from Q-dees and in the same time guna materials from Internet. Jadi waktu siang, aku mengajar kat Kolej Komuniti n waktu mlm lak jd Teacher Mummy kat rumah. Alhamdulillah Hani still can concentrate with Teacher Mummy. Just Ichlas ja x ada concentration. Kalu suruh menulis tuh harus melencong dr kertas ke dinding.



Hani able to read a simple book provided by Q-dees. n able to write ABC & 123. Skrg dah ajar dia TAMBAH & TOLAK LAK. i more concentrate in MATH coz ada pernah attend Kursus Keibubapaan where penceramah cakap kalu nak anak2 bijak..cuba concentrate in MATH. N in future main requirement nak masuk darjah 1 ....student dah boleh membaca.



As Teacher Mummy kena la pk n buat reasearch apa nak ajar kat anak2...selalu yer i ambik free printable worksheets for preschool from TLSBOOKS.COM. plus i do made some discussion with the teachers from Hani's previous playschool and also the syllabus from Q-dees.




Last month br perasan ada Q-dees kat Banting nih. nak anto mcm dah rugi coz dah tgh tahun..just skrg dah berbelah bahagi nak anto Hani & Ichlas kat Q-dees or Smart Reader since SR lagik dekat dr rumah kitaorg skrg.



Just now we had a bad habit where our class is in Living Hall depan TV. x baguskan? coz nak buat dlm bilik tingkat bawah x ada fan....panassssssss
Nih atr hasil2 kerja Hani yg mummy dia lekat kat peti ais. Time dia lalu or main2 kat fridge tuh boleh dia tgk balik apa yg dia dah belajar. Kekadang time aku dok masak aku suruh hani berdiri kat fridge tuh n aku tanya apa2 yg related kat fridge tuh.


So Mr Hubby..bila lak Hani & Ichlas boleh buat session with Teacher Daddy lak?

15 comments:

  1. wati..ada kekosongan utk ayuni tak??leh htr ayuni masuk taska TEACHER MUMMY...hehehhe

    ReplyDelete
  2. RE:

    Nina- boleh ja nak ajar Ayuni but larat ker ummi n papa nak anto kat Banting?..kekekekekeke

    ReplyDelete
  3. wah2..cayalah kak..heheh..nnt leh la timba ilmu bila da tiba masa i jd TEACHER MAMA plak ek ekek..

    ReplyDelete
  4. RE:

    Salmi- ..sila kan...google ja..byk btul resources n ideas...cuma teacher rajin ker idak jer coz kat kolej pun mengajar..kat umah pun mengajar..harus kekadang termuntah

    ReplyDelete
  5. huwaaa....aku cukup tak sabar bila kena jadi teacher mummy...memang x der ciri2 menjurus ke situ pon...hari-hari tension sambil tangan pegang rotan...zazzzz....amik ko...hehehee...

    ReplyDelete
  6. watie at what age u started teaching them eh? irfan nih dah setahun 3 bulan pun mama dia tak rajin2 nak ajaq..actually setakat baca buku ja la..yang lain tak tau nak ajaq apa..tsk tsk tsk

    ReplyDelete
  7. RE:

    Kak Eza-hahahaha.kak eza...sy ni pun panas baran but kena sabar byk la..setakat nih x ada la rotan.

    Bai-Actuallykan kira tahun nih i br ada proper plan ajar Hani. but before this byk guna kaedah flash card...1st i ajar is object.rasa yer for Irfan u can start with object n 123 dah. BTW yesterday, i read the 1 article kata x yah spent lama2 tuk ajar anak. just sprent 15-20mins ja... i know i can do more than me...spent 24hours wif him..google ja....GOOD LUCK!

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. bagus lah watie...kitaorg kat umah pun kengkadang buat jugak tapi kan sgt le tak consistent...ikut mood...tapi kami ada teacher daddy jugak kat umah ni... bagus la hani boleh concentrate, syahmi sekejap je boleh...lepas tu lari and main2

    ReplyDelete
  10. bagus lah watie...kitaorg kat umah pun kengkadang buat jugak tapi kan sgt le tak consistent...ikut mood...tapi kami ada teacher daddy jugak kat umah ni... bagus la hani boleh concentrate, syahmi sekejap je boleh...lepas tu lari and main2

    ReplyDelete
  11. Wah...dasat.... peti ais nie dah penuh.. apsni nak letak peti ais mana lak nie...? hehehe..cayalah kak cino...:D

    ReplyDelete
  12. chaiyok cikgu chaiyoik!!!

    watie...gee bln 8 br sepenuhnye di lumut now tgh mengabiskan sisa2 idop di ofc...huarghhh sedih pun ada..gumbira pun ada..blurr pun ada..mcm2 ada..doakan rezki menyebelahi gee kt sna yee..

    ReplyDelete
  13. RE:

    Ila- Daddy syahmi kan creative mesti Syahmi suka coz mesti boleh buat byk art class. nih kekdang jenuh nak perah idea nak make their learning fun.


    Shiem-skrg akak dah compile dlm fail

    Gee-hehehehehe..akak skrg sedih kat Banting nih coz x ada internet access..huhuhuhuhu. hujung minggu ja ada lah kat KL tuh

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.