Sunday, October 4, 2009

1 Syawal 1430H




1 Syawal di kampung Mr Hubby nothing different with beraya di Penang. We started the day with mandi sunat aidilfitri n lps tuh kami berdua n MIL+FIL g berjln kaki ke masjid. Di masjid ramai btul org sampai sembahyang kat luar masjid. Siap ada yg sembahyang berdiri(atau kata lain x sembahyang coz tikar pun dah x ada). ada setgh tuh yg muda2 sj buat fashion show. so sblm start sembahyang ada 4-5 org tua akan ikat selendang di pinggang dioarg n jln kutip duit derma.







lps sembahyang, trus balik rumah salam bersalaman mohon maaf atr family Mr Hubby. Mr Hubby nih 8 org adik beradik. his the 2nd one. Tahun nih adik dia yg no 4 balik beraya lambat..1/10 br balik.sini style salam special sikit...lps cium tgn kita akan cium lutut kiri n kanan org lebih tua dr kita.tanya Mr Hubby..apa purpose....dia kata Adat.lps tuh br lah breakfast bersama...


















Juadah 1 Syawal kami - Kelupis(ala2 ketupat but dibalut panjang), nasi impit, kari ayam n rendang daging..isk,rugi x ambik la gambar makanan. lps tuh ada lah 4-5 kek lapis yg semua di tempah shj.




then bergambar lah kami....


family Mr Hubby







lps tuh start la berjln kaki ke rumah sedara. 1st g rumah Nenek Mr Hubby. Kira moyang Hani & Ichlas lah. kat situ sepupu sepapat Mr Hubby berkumpul. Then kemudian berayalah rumah-rumah mak sedara. Alhamdulillah kali nih rezeki murah dapat bg duit raya pada mak2 & pak2 sedara Mr Hubby.


sepupu sepapat Mr Hubby



moyang hani & ichlas







Hani yg susah nak senyum

ichlas yg sporting!


Jadik....setiap kali singgah rumah tk beraya nih..mulut asyik mengunyah kek2 lapis n air gas jer..so 2 minggu raya , i gained 1 kg compared masa posa sampai sebulan hr tuh br turun 3 kg.



jadi beraya la sampai petang. mlm dok rumah coz mlm hujan...



hari kedua lak byk dok kat rumah coz sedara mara lak dt beraya kat rumah. Juadah tuk hari raya kedua is Mee Udang. Kat kampung Mr Hubby nih udang murah ....just imagine udang galah just RM7 perkg. so mkn la mee udang dgn udang yg berlimpah ruah...


tu lah citer raya kat umah Mr Hubby..


nanti karang lak citer vacation kat Kuching..tungguuuuuuuuuuuuuu

1 comment:

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.