Sunday, August 30, 2009

Migraine, Menu 9th Ramadhan & Her Wish!


Best yer dapat berehat di kampung but yg x best yer bila balik sini..penyakit dtg la.....got my migraine attack n nausea lak this morning...siap g klinik but kali nih slmt x dpt injection. just doc detect my bp naik sikit..maybe coz tahan sakit kot...



trus gi urut satu badan..makcik urut cakap urat blkg n bahu keras..masuk angin..maybe semlm minum air tebu coz dah lama x minum air tebu.



hari nih buka puasa kitaorg x masak..main order ja..order tomyam daging, siakap 3 rasa, ikan pari bakar, kerabu mangga, gado2, dan kuih muih yg beli kat pasar ramadhan.naik penuh meja Pak Dollah. but perut n kepala x ok....mkn pun x lalu...








lately anak dara sorang nih, hani request suruh mummy dia beli laptop. bila tanya nak buat apa?..dijawab yer...Hani nak buat work....





mmm..i was thinking..sesuai ker introduce to them about computer? since kat rumah ada pc..boleh bg kat Hani tuk digunakan..but apa yer nak di ajarkan coz Hani ingat guna computer tuk main games since kat kampung nih dok tgk sepupu-sepupu dia asyik main pc games ja...




ada sapa2 ada idea or suggestion how & what to teach them about computer? even im IT lecturer, bila mai kat anak x tau nak ajaq apa....

Saturday, August 29, 2009

at Penang n Salam Merdeka!



Connecting from Penang. we safely arrived here this morning around 2am and we will here for 3 days. Saja nak luangkan masa dlm Bulan ramadhan ngan family i coz nanti raya x beraya kat cni...sob ..sob..This year, turn balik raya kampung Mr Hubby at Sarawak.



hani & boboi mmg suka balik sini. sblm balik tetiap hari nyanyi nak balik umah Tok.

Kitaorg bwk jugak bibik n alhamdulillah setakat nih im quit satisfied with her performance




n








ambik kesempatan nak wish Salam Merdeka to all of you. Semoga sambutan kemerdekaan tahun nih akan bermakna kepada semua rakyat Malaysia agar dapat hidup aman daman n semoga wabak H1N1 akan reduce coz susah nak pi jln sini sana. esp for us nak balik sawarawk kena naik flight n kena g airport KLIA lak since we will take MAS's flight.






Menu 5 & 6 Ramadhan

On 5th ramadhan, i prepared Nasi Ayam. lupa lak nak ambik gambar bila dah hidang....


Then, hr ke 6 prepared Ikan bawal masak sweet sour, kerang bakar & sambal kicap perah limau, kerabu mangga



jiran lak bg nasi beriani.




n for desert, cream caramel.





** Tetiba rasa bosan lak tgk pinggan yg sedia ada kat rumah nih.....isk #%$^^%^

Wednesday, August 26, 2009

Menu 4 Ramadhan

Last night, buka puasa kat MC Donald!.








Mr Hubby promised to Hani & Ichlas tuk bawak pi McD. Selamat la kat banting nih ada McD. But tgk2 Mr Hubby unable to bring them since he caught in the meeting till late afternoon. Thus trus buka puasa ngan his GM.



n sahur tadi pagi mkn sambal tumis ikan tenggiri n telur mata. Masak sblm tido.




Ngantuk yer coz tunggu Mr Hubby balik lewat.





Today is the important day for Mr Hubby. He will attend the interview for the higher post in the same company. Mr Hubby x mo tukar coz company coz dia kata dia dah in "comfort zone".


GOOD LUCK DEAR!




Moga2 dgn keberkatan Ramadhan, dapat dimurahkan rezeki Mr Hubby. AMIN.

Tuesday, August 25, 2009

Menu 3 Ramadhan

Menu berbuka semalam is:


- Nasi Ayam
- Sosej Roll
- Fresh Orange(Blender sdr)


n jiran bagi:


- Sambal ayam
- Bubur jagung



But gambar x ambik lupa punya nak mkn nasi ayam.


Mr Hubby cakap....ni masak sdr pun dah penuh meja.kalu g Pasar Ramadhan jenuh kena extand meja.


n as promised nih Black Pepper sauce yg digunakan tuk My Mushroom Black Pepper Grilled Chicken


Beli kat Pekan Banting nih.. sepeket RM 7. Boleh guna byk kali.


Saturday, August 22, 2009

Menu 1 & 2 Ramadhan

Pagi-pagi lagik dah citer makanan..kekekekeke

As planned nih menu berbuka utk 1 & 2 Ramadhan. Menu berbuka puasa hari Sabtu ialah Asam pedas ikan pari , kerabu mangga, ikan pari goreng(tuk Ichlas) dan karipap yg dibagi oleh jiran.Sepatutnya nak buat sardine puff but x ada telur lak.



Then menu sahur:sup sayur, tempoyak goreng

Semalam, masak Laksa sarawak & Sardine Puff





alamak..mcm mana lak x ambik gambar sardine puff..iskkkk



1st Ramadhan jugak bermakna coz ada 'bibik' yg join our family since hubby's cousin dah nak balik Sarawak balik after raya nih. Hubby's cousin dah naik pangkat jd supervisor coz dia yg dok train & monitor bibik. korang doalah yer bibik kali nih ok....nanti citer details pasai bibik entry lain.

Friday, August 21, 2009

Ahlan Wassalam Ramadan AlMubarak

Just a quicky wish since I time off today. TQ to Mr hubby coz brought me to Ikan Bakar Jln Istana.dah lama terliur tgk entry Diana & Ila.

Salam Ramadan. hopefully Kita semua akan mendapat keberkatan dan semoga dapat memanfaat bulan yg penuh keberkatan.Amin

Update frm my E71.

Thursday, August 20, 2009

Kelas Membuat Biskut Raya


Last Sunday, one of my project is Kelas Membuat Biskut Raya Fasa 2. Ari tuh dah buat Fasa 1 but rasa yer x sempat lak citer dlm blog nih...nanti rajin citer yg Fasa 1 punya.


Kak Eza...tekun yer hang..


Kak Eza attended the class. and the class is conducted by chef Along-Nina's hubby.


Dlm class nih participants learned Biskut Nig Nog & Strawberry Kuaci

Prepare the Nig Nog


Crunchy Nig Nog

Strawberry Kuaci

Q&A session

two cookies...Nig Nog & Strawberry kuaci

Group photo

Wednesday, August 19, 2009

Full Menu for Ramadhan

Terliur ka tgk my grilled chicken kat entry sblm nih? The original recipe got frm my friend at College. Credit to Kak Zila.Yg penting is black pepper sauce tuh yg dibeli at Banting nih...kat supermarket x tau available or not. Stock pun dah habis kat rumah..once i get,...i'll show to uols.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

And semlm dapat jugak scribble down the menu for Ramadhan. Tema tahun nih simple2 ja..jgn membazir n diet(konon yer). More tuh sambal tumis...hehehehe



Menu till 10th Sep jer since lps tuh nak kena clear off fridge since 15th dah nak fly back to Sarawak.
Ada sapa2 nak ajak buka posa sama2 ka?

Tuesday, August 18, 2009

Mushroom Black Pepper Grilled Chicken

YES....semlm dapat masak yg nih
rupayer lagik senang masak western nih...x yah nak menumis bagai...
semlm x buat pun menu tuk Ramadhan...sekali dah mkn ayam nih trus jd ular sawa kekenyangan

Monday, August 17, 2009

Menu for Ramadhan..

Ramadhan is around the corner...cant wait tuk berpuasa. Terawih boleh buat kat rumah ja kot. Ntah bila nak gi masjid.


Suppose i need to sit down and prepare the menu that i need to cook in Ramadhan. I hope i can prepare my own food tuk berbuka puasa since rumah dah dekat ngan opis. Plus balik kul 4.30pm. Lagi pun my neighbour dah roger dia mmg rajin masak kuih muih...jenuh la nak balas pinggan mangkuk dia...
Oklah nak balik rumah ..hari nih nak masak Black Pepper Chicken Chop.
Insya Allah mlm nih kena sit down ngan helper to list menu buka puasa nanti.
WISH ME LUCK!!!


Wednesday, August 12, 2009

Air Asia BIG SALE!

pic take from here


Air Asia is having a SALE. I still thinking..

TO GO or NOT TO GO

Friday, August 7, 2009

Raya oh raya...

See..over kan saya.? Bulan puasa pun x start lagik dah cbuk citer pasai raya. Actually nak citer prep tuk raya...mcm berkobar2 citer pasai baju raya, kasut raya, biskut raya n balik kampung.
Alhamdulillah stock baju raya tuk Hani & Ichlas is almost completed hasil shopping Jakarta-Bandung ari tuh. Cuma dok tgh cari shirt pink tuk si Ichlas...hahahaha..nasib la nak bg match ngan Hani. While still need to find for them 1 pair shoes. Baju Melayu & Baju Kurung bebudak tuh nak kena tanya progress from ex-bb sitter.
My baju raya sepasang dah siap. Tuh ada antar 6 pasang lagik n insyallah lagi 2 minggu dah siap. Overkan 6 pasang tuh coz almaklumlah baju raya sekali ngan baju kerja. But yg best kali nih buat sekali ngan puff bagai. Melaram sakan la konon. Semua kain ialah hasil borong kat Bandung ari tuh gak. For me kasut raya x beli lagi.. alamak tudung lagik satu x beli lagik...nak beli tudung apa yer ?? Bawal ja kot coz aku nih x lah in Ariani sgt..x sesuai muka ..naik bulat mcm bola adidas si Ichlas.
For Mr Hubby lak, Baju Melayu x-bb sitter yg jahitkan. Cuma nanti nak beli kasut ja.
Biskut raya tahun nih rasa mcm malas nak buat...main order ja kot...Or else ada plan gak ngan kekawan kat kolej nih nak buat biskut raya sama guna kitchen sekolah yg selalu kitaorg sewa tuk buat cooking class before this.
lalalala...tetiap mlm dok belek baju raya Hani & Ihlas...still rasa gatai tgn nak membeli....but skrg cuak nak gi tempat org ramai..ada jugak order online ja...but mcm x satisfy lak main order online ja..nak gak touch n feel the air of "Shopping Complex".
nanti kena booking cab tuk hantar ke KLIA since tahun nih balik Sarawak. Kena buat research nak pi lawat mana lagik kat Sarawak since we will spend 2 weeks over there. Silap2 sampai Brunei.hehehehehe..toing! toing!
Korang mcm mana?

Wednesday, August 5, 2009

Office Hours & Diet Program




This & next month my office hours is from 7.30am to 4.30am. Heaven lak dapat dtg kerja kul 7.30 am n balik 4.30am. balik rumah byk benda boleh buat..Selalu yer my office hours is frm 8.00am to 5.00pm but since bulan ni n depan bulan puasa so saja nak balik awai tuk masak juadah berbuka puasa. Boleh bertukar-tukar juadah ngan jiran




Rasa yer nanti nak tukar la tetiap bulan masuk 7.30am to 4.30am. N nak make sure sharp 4.30pm..nak cabut balik...boleh ker?? sempat la masak sblm g aerobic class 5.30pm.chewahhhh..baik yer planning






n




*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*




sblm nih ada gak plan nak ambik supplement to support my diet program but x terbeli pun.Then kebetulan last Monday ada officemate terbeli lebih trus dia lelong RM130 ja...trus grab la....X cuba lagik hari nih..minggu depan la start...nanti tgk berkesan ker tak ..?????








Tuesday, August 4, 2009

Giler assignment

Been tagged by Shaida..my best buddy kat U dulu..skrg dok berpantang...dah 2 anak ah kawan aku sorang nih.Hehehehe...mimpi apa tah rajin pulak buat assignment... sblm bg kat students assignments..better..Pn Watie buat dulu yer...


1. Anda rasa anda hot?

- aku x la hot but aku nih ada hot tempered.


2. Upload gambar kesayangan anda!



3. Kenape anda suka gambar ini?

- time nih walaupun anak 2 aku maintain kurus. Nih still dua anak pun badan dah di pam pam. tgk mata aku lebam x cukup tido....


4. Bila kali terakhir anda makan pizza?

-Bulan lps kot..tu pun buat sdr..homemade pizza. Minggu depan nak kena buat demo bubuh topping pizza.

5. Lagu terakhir yang anda dengar?

-Keranamu Malaysia. Coz nak suruh student nyanyi ckit...

6. Apa yang anda buat sambil selesaikan tag ini?

-mmg x buat apa lagik..br masuk opis trus layan blog

7. Selain dari nama anda sendiri, anda suka dipanggil dengan nama ape?

- mummy or cinoni


8. Tag lagi 6 orang tanpa rasa kekesalan. Sila lakukan, kalau tak kena denda mandatori...wah gitu ke?

sape erk aku nak tag ni...wei..x ada idea nak tag sapa..coz rasanya dah dapat tag nih..............kalu sapa tak buat lagi boleh join buat

Sunday, August 2, 2009

Award & Assignment...

Baru ada masa nak buat assignment..byk btul assignment...patut la student pun bising kalu bg byk assignment.... but nih x jd student pun ada gak assignment


Received an award frm Nina


Thanks dear....rindu yer kat Nina....jrg dah sembang2....huhuhuhuhuhu...skrg lg la..jrg jumpa..
n jawab tag lak:
Apakah perasaan anda?
Perasan nih bercampur-campur. Ada gembira, ada berdebar, ada yg x sabar2. byk benda nak kena kejar nih….tu lah ambitious sgt lah tuh
Saya nak makan....
y nak mkn sikit but cepat ja rasa kenyang…..habit org diet la tuh..
Saya tak suka...
1.Orang yg cakap x serba bikin..naik menyampah.
2. Ada sorang anak dara tua yg suka dengki kat saya..hahahahahaha
Impian saya...
byk sgt impian yerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Haiwan yang saya tak suka...
1.Katak
2. Babi
3. Lipas.
4. Lipan

Harapan saya...
Ingin menjadi isteri yg solehah dan lebih baik...Ingin jadi mummy yg rock...Ingin menjadi seorang pekerja yg berdedikasi...Ingin menjadi seorang insan yg dihormati..disukai..
Jika masa boleh berputar...
Nak ambik science field…boleh jd doctor.

Insyallah…satu hari nak gak jd Dr. Mornizawati. aminnn
Hp saya adalah...
Nokia E71

Saya pernah bercinta sebanyak...
1 ½ kot…

Saya suka pada...
bau duit..boleh gitu….
Pernah dikhianati?
pernah jugak...
Apa yang anda mahu lakukan kepada orang yang khianati anda?
nak potong 18

8 orang yg kena tag.
1. Shaida
sapa2 nak jawap pun dialu-alukan...rasa yer semua dah buat kotttt


Saturday, August 1, 2009

Seperti Gajah

Sapa tuh? Yes..I am. bila jalan mcm gajah since im gaining of my weight. Takut tgk timbang n also gambo2. harus nampak segala2 nya yg expanded.


bila dah jd mcm gajah nih..bila jln terasa lantai bergegar..dah la tuh..paha2 asyik bercium ja....pakai seluar haruslah tahan napas...habis semua slack waktu kat private dulu x muat pakai.....kemeja pun sama...end up..g kerja pakai baju kurung ja....boleh nyorokkan yg mana2 terlebih tuh...


naik tangga tingkat 4 gi class pun dah termengah..harus keluar dr bilik awai kalu nak pi class....hilang cute bila student tgk Puan Wati termengah-mengah dtg class.


Bila duduk kat kerusi rasa penuh ja kerusi tuh..bontot dah melebar dgn jaya...harus beli stock 'adik' yang baru....oh tidak..ini bkn alasan tuk shopping..skrg malas nak beli baju n seluar....sakit hati..bila try ada ja x kena....tp duit habis jugak..mcm mana tuh???


Dah la tuh asyik nak tido ja...mana la lemak x beranak dgn jayanya. Bila tgk muscle tgn ..ala...tgn gajah gak....bila tgk gambo..pipi mcm kulum bijik durian....


oh TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

as solutions....berusahalah:


1) Main badminton kat kolej





2) Aerobic class




but x turun2 pun...




HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
jd jgn heram kalu sy x update blog...coz dok sibuk nyahkan lemak2....kalu dah kurus..harus posing sakan dlm blog..kekekekeke

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.