Thursday, July 17, 2014

Huggies Free Samples

Haaaa sapa tak suka benda free kan?

Nih kerja dalam berpantang. Sebab semuanya dihujung jari. Sambil breastfeed baby pun boleh jer isi form request free samples plus online shopping. 

Yang best sekali setiap hari abang parcel sampai kat rumah. best dapat buka parcel. hahahha nasib la org berpantang yg kena hibernate kat rumah.


nih salah satu free sample yg sy terima. amat berguna yer coz dlm sehari kita kerap tukar diaper baby. Nih dr huggies. comeiiii

so sapa yg nak free sample huggies leh try kat link dibawah nih:
 HUGGIES FREE SAMPLE

selamat berfreebies!

Rahsia jahitan episiotomy cepat sembuh

Salam semua,

Selalunya selepas bersalin, soalan yg ditanya ialah:

- baby girl or bb boy?
- baby baper kg?
- senang or susah bersalin?
- sakit tak?
- berapa kali teran?

dan juga soalan yg glamer ditanya ialah:

"Banyak ker kena jahit?"

Berdasarkan pengalaman saya, sewaktu meneran sy akan angkat bontot so selalu yer saya yer koyakan dlm kategori 2nd degree. Tapi setakat nih alhamdulillah my gynae jahit dgn sempurna sekali. 

Dalam tempoh 1-2 weeks sy yer jahitan dah ok n saya dah bergerak cargas sampai encik suami selalu tegur jalan tuh slow sikit 😝

Rahsia jahitan saya cepat sembuh ialah:

1) Saya menggunakan maternity pads jenama pureen. Ia tebal, lebar dan panjang. 

2) Saya memakai seluar agar seluar dalam dan pad tidak bergerak so selesa la tuk kita baring dan duduk.

3) Menukar pad sekerap yg mungkin. saya amalkan setiap 2 jam atau setiap kali saya pergi ke toilet sy akan pastikan saya menukar pad

4) Selain itu juga saya menggunakan FEMININE HERBAL WASH dari Set Bersalin Amway untuk membasuh miss V


5) Saya akan pastikan saya mengelap  kering miss V saya. 

6) Memastikan saya makan buah oren sunquick sewaktu lunch dan dinner

7) Memastikan menu berpantang saya pada week 1 dan 2 mempunyai ikan haruan segar samada dibakar, disuplan atau digoreng

8) Selain itu juga saya mengambil pati haruan.

9) Dan yang paling penting n saya highly recommend ialah mengambil Vitamin Zinc iaitu dari Shaklee dimana ia dapat mempercepatkan  penyembuhan luka jahitan. Ini kerana Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.



10) selain itu, anda juga boleh meminta jasa baik encik suami untuk menyapu serbuk zink yang telah dihancurkan menjadi serbuk di kawasan jahitan. Ia membantu mempercepatkan pengeringan luka jahitan dan menjadikan bekas jahitan cantik.

Cubalah. anda pasti puas hati.

Sekiranya anda berminat untuk bertanyakan atau membeli Set Bersalin Amway dan juga Set Bersalin Shaklee anda boleh hubungi saya:

Watie
SMS/Whatsapp/Telegram 0193229737

atau 

email: mornizawati@gmail.com


Thursday, July 10, 2014

Panduan Penggunaan Set Bersalin Amway

Salam semua,

Hari dah hari ke 21 berpantang.

Semalam jururawat masyarakat dari Klinik Desa yg terdekat datang melawat. 
Berat bb Qina dah 3.6kg while mommy dia nih alhamdulillah dah sihat n bdn pun kuat.

Hari nih saya akan sambung bercerita mengenai Set Bersalin Amway lagi.
Owh yer kalu nak tau berpantang sekali nih sy x lah mengira sgt dah berapa hari berpantang. Kalu dulu setiap hari mengira hari dan tgk jam berdoa cepatlah habis 44 hari. hehehehhehe

Ok berbalik pada Set Bersalin Amway, dalam setiap pek disertakam buku panduan penggunaan setiap produk yg terdapat dlm Set Bersalin Amway. Maklumat bila hendak digunakan, cara penggunaan dan juga kandungan bg setiap produk dinyatakan.

Selain itu juga, dibelakang buku panduan tersebut disertakab jadual penggunaan dan checklist bg membantu ibu2 berpantang mengenalpasti apa produk yg perlu diambil setiap hr iaitu dari Hari ke 1 hingga hari ke 44.



Jadi apa yg perlu ibu berpantang buat ialah menulis tarikh hari bersalin pada hari ke 1 pada jadual tersebut. Selepas itu bolehlah cross check apa produk yang perlu dimakan/diminum dan juga produk apa yg perlu dipakai.

Rajin-rajinlah mengoptimumkan penggunaan produk2 yg terdapat dalam Set Bersalin Amway ini. Ini kerana utk kebaikan tubuh badan anda sendiri dari segi dalaman dan luaran. Badan nak pakai lama weihhh. Plus bila lagi nak memanjakan diri dlm tempoh 44 hari nih. Coz lps habis pantang kdg2 dah x sempat nak memanjakan diri. Betul tak?

cubalah sekarang!

Berpantang dengan Set Bersalin Lengkap dari Amway. Ada 10 barang plus FREE Bengkung. Terdiri daripada:
1) Teh Herba
2) Herba Lepas Bersalin 1
3) Herba Lepas Bersalin 2
4) Herba Pembersih Wanita
5) Herba Mandian
6) Campuran Peramping Perut
7) Campuran Penghangat 
8) Campuran Penenang
9) Minyak urut herba
10) Minyak Bayi

FREE 

Bengkung

Untuk pertanyaan/maklumat lanjut sila SMS/Whatsapp 0193229737 atau email: mornizawati@gmail.com

Tuesday, July 8, 2014

Sembelit selepas bersalin



Salam semua,

Dah sahur ker? Nih tgh bg 'sahur' tuk bb Qina while mr hubby n kids sedang bersahur kat bawah.

Hari nih topik yang hendak dikongsi ialah Sembelit selepas bersalin. Sembelit adalah situasi yang paling ditakuti okeh ibu-ibu yang berpantang esp pada minggu 1-2 berpantang. Ini kerana ianya berkaitan dengan luka jahitan. 

Sewaktu saya berpantang anak pertama saya mengalami masalah sembelit. Ini krn saya tidak mempunyai ilmu bagi mengelakkan sembelit. Tambahan pula sewaktu itu saya tidak minum air masak yg byk plus tiada sayur dlm menu berpantang saya. 

Selalunya selepas bersalin, gynae akan prescribed ubat utk lembutkan najis. Tetapi x boleh consume selalu. 

Selalunya saya tidak akan consume Duphalac ini. Apa yang saya amalkan ialah:

1) Memastikan setiap menu berpantang saya mempunyai sayur. Fav. saya ialah sawi masak air.

2) Memastikan nasi yang dimakan ialah nasi yang lembut sedikit ataupun trus bubur.

3) Minum air 3 Liter sehari. Tapi jgn la pi telan sekaligus air tersebut. Apa yg boleh diamalkan ialah minuk segelas air sebelum dan selepas menyusukan baby derta selepas makan. 

4) Mengambil 4 biji OSTEMATRIX Shaklee sebelum tidur malam.

Ini kerana OSTEMATRIX Shaklee mengandungi Magnesium.Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlaku proses PERISTALSIS; iaitu suatu proses dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus dan menolak makanan ke perut. 

Alhamdulillah pengalaman saya pada pagi bangun tido setiap hari saya dapat membuang dengan mudah.

Selain daripada magnesium,OSTEMATRIX Shaklee ini mengandungi  nutrien kalsium,  fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum dan yang penting diperlukan oleh tubuh.


4 Cara OSTEMATRIX Shaklee membantu ibu-ibu yang berpantang ialah:
(1) Tidur malam yang lebih lena.
(2) Menghilangkan bisa pada kaki dan menyegarkan badan.
(3) Mengelakkan sakit pinggang serta rasa kebas.
(4) Melawaskan sistem penghadaman terutamanya untuk memudahkan anda ‘membuang’ pada hari keesokannya.
(5) Menggantikan semula kalsium dalam tubuh ibu, dan elemen penting untuk ibu yang menyusukan dan juga bayi.

Untuk Konsultasi dan maklumat lanjut boleh berhubung dgn saya:

sms/whatsapp 0193229737
atau email mornizawati@gmail.com

Friday, July 4, 2014

Kisah kelahiran Nur Isryn Isqina

Salam semua,

Entry kali nih nak ceritakan pengalaman mengandungkan dan melahirkan cahayamata iswati yg ke empat nih.

kalau dulu tuk anak no 1-3 ada jugak cerita progress time pregnant tapi utk bb Qina nih kita summarykan dlm satu entry. Sorry Qina. Hormone pregnantkan bb Qina nih mmg buatkan mummy tunggung terbalik selama 9 bulan. hehhehe

Pengalaman mengandungkan bb qina amatlah mencabar. Mungkin niat mummy nih baby last kot. Coz kalu ikut pengalaman my mom waktu pregnnat adik bongsu kami dia yer the whole day sickness sampai la saat nak lahirkan bb.

So tau jer pregnant, trus datang la the whole day sickness. Mmg plan lps jer berjaya tawan Gunung Kinabalu mommy n daddy nak tambah anak. hehhehhe. Alhamdulillah rezeki 1 bulan slps tuh trus sah positive pregnant. Bermula la fasa pening muntah dll. Tapi sempat juga mommy n daddy gi honeymoon merangkap babymoon kat Krabi. Redahhhh

Kemudian masuk fasa x lalu mkn n nuntah so serahla diri kat hospital tuk warded n didripkan. Lps discharge lak, keluarlak brown stain aka bleeding. BerMC lah 2 minggu lebih mummy. Baik hati betul gynae Hosp Colombia Bukit Rimau nih. plus supercool n supportive. 

Bermula fasa asyik melepek jer kat rumah. Chef gantung periuk so bibik la yg masak tuk kids while mr hubby  akan susun kedai la. Yg pelik kali nih im prefer dok rumah compare g malls. Bila g nall, tgk org ramai trus ajak balik .Sian kids n mr hubby yg kurang kasih sayang. 😜

Hujung2 pregnant lak byk lak drama coz asyik dok rasa Braxton hicks sampai la 2 kali ke A&E n masuk labor room n warded. kasik suspend btul bb. But kali ke 3 betul2 bb nak keluar.

So pagi 20/6/2014 bangun tido tgk ada brown spot. Then terasa mild contraction dlm 1/2 jam.  Hr tuh juga ada perjumapaan ibubapa dan guru di school kids. Pergilah kami laki bini ke sekolah even bini terasa contraction. Siap menapak naik turun tangga tingkat 4 dok cari kelas Ichlas. Alhamdulillah hani yer performance memuaskan tp ada 2 subjek kena usaha lebih. plus x risau coz mommy selalu communicate ngan class teacher hani. Yg paling nak pi sgt coz nak jumpa cikgu Ichlas. Coz x ada medium nak communicate. As expecting, byk kena usaha tuk Ichlas. Mommy promise nanti dah sihat balik kita cover balik ok.

then balik rumah rest while mr hubby terpaksa ke office coz closing audit. Petang tuh dah terasa makin kerap n kuat sakit contraction. kul 5 whatsapp mr hubby n rush dia balik. Hajat hati nak ka suruh tapau kayu nasi kandar tp since jumaat petang trus suruh balik coz takut terberanak kat rumah. 

Legaaa bila mr hubby ada kat rumah. Just standby kat rumah. Monitor contraction around 5 mins apart. Waaa time tuh x tau nak bernafas mcm mana. Sblm2 nih apply breathing technique berkesan gak but kali nih hampeh. Do dlm kul 10.15 ajak g hosp serah diri. Mengharapkan kali nih betul2 punya. Sampai a&e trus masuk n MO interview sikit siap kata oklah tuh still leh gelak. Then dibawa ke labor room tuk ctg dan buat VE. Yg best jumpa midwives yg sama waktu 2nd time datang hr tuh. So dia check 3cm n dia kata kali nih betul2 leh bersalin.Trus dia prepare apa yg patut, call Dr Siti n asked mr hubby g register. I asked Epidural kali nih Dia bg ubat utk berak n lps tuh sah selesai hajat n buat balik VE dah 6cm. Trus dia kata x sempat nak epidural dah nih. huwaaa kejammmm.

Kali nih x reti nak bernafas plus hidung tersumbat coz selsema. sedut gas pun mcm x berkesan n tetiba rasa nak meneran. Trus midwives standby n tunggu Dr Siti sampai. yg lawak yer punya pengecut kali nih sapa nak buat VE dapat warning buat slow2. Even Dr Siti nak pecahkan air ketuban mommy leh suruh hold kejap. Time tuh nng balun sedut gas but awat tah x berkesan. So dalam 3 kalu teran keluarkan bb Qina. Diletaknya baby atas dada.Lega. 

Jadi bb qina lahir tepat pukul 11.51pm dgn berat 2.95kg pada 20/6/2014.


Lepas tuh episod nak cucuk ubat bius pun drama lagi ngan Dr Siti. Siap suruh hold kejap. Hahahha . Dr Siti pujuk x boleh hold coz nanti ubat bius habis lagi sakit n she asked me sedut gas. waaa rasa gak. Drama betul mommy nih. Then dah selesai br leh focus kat baby. I asked to bfeed baby. midwive bawak baby n trus i bfeedkan baby. Best moment ever after drama before this. hahhahha mommy manja.



Thursday, July 3, 2014

Set Bersalin Amway-Herbal bath & Herbal wash

Salam semua.

Syukur hari ini dah hari ke 15 berpantang. Tempoh berpantang saya yang best compare tempoh mengandung saya. Sebab sepanjang tempoh memgandung saya jd seorang yg asyik x sihat. Keluar masuk ward pun berapa kali.

Tapi tempoh berpantang saya memang awesome.  x stress n rileks. Terima kasih kepada en suami, mak tersayang dan juga bibik yang banyak membantu menjaga maktang nih( mak pantang). BB Qina pun baik sangat. Minum susu berak tido. tu jer rutin dia. Alhamdulillah.

hari nih nak bercerita pasal Herbal Wash dan Herbal Bath dari Set Bersalin Amway. Amat sesuai bagi yang berpantang sendiri coz mudah disediakan. Tujuannya ialah untuk membersihkan dan menyegarkan miss v dan badan.



Herbal wash atau herba pembersih wanita digunakan untuk membersihkan Miss V. Produk ini boleh digunakan serta merta selepas bersalin selama 20 hari. Herba pembersih ini digunakan sebanyak 2 kali sehari sewaktu mandi pagi dan mandi petang.

Untuk menyediakan herba pembersih ini:
1) Rendamkan 1 uncang dalam 500ml air panas selama 10 minit atau
2) Untuk larutan yg lebih pekat, didihkan satu uncang dalam 1 liter air selama 15 minit.

sejukkan larutan sehingga suam-suam kuku atau tuang pati panas  dalam besen bulat dan campur dengan 1 liter air utk mendapatkan larutan yang suam.  Letakkan besen dibingkai mangkuk tandas dan duduk di atas larutan tersebut. rendamkan bahagian miss v. Setiap uncang boleh digunakan 2 kali.

Untuk herba mandian, ibu berpantang boleh menggunakan produk ini pada hari ke 4 hingga hari ke 20.

Didihkan satu uncang dalam 2 liter air selama 20 minit. Tuangkan pati ke dalam baldi dan tambahkan air sehingga anda mendapat larutan yang suam. Gunakan sebagai air mandian. Ibu pantang akan berasa segar apabila mandi memggunakan air herbal ini.

cubalah sekarang!

Berpantang dengan Set Bersalin Lengkap dari Amway. Ada 10 barang plus FREE Bengkung. Terdiri daripada:
1) Teh Herba
2) Herba Lepas Bersalin 1
3) Herba Lepas Bersalin 2
4) Herba Pembersih Wanita
5) Herba Mandian
6) Campuran Peramping Perut
7) Campuran Penghangat 
8) Campuran Penenang
9) Minyak urut herba
10) Minyak Bayi

FREE 

Bengkung

Untuk pertanyaan/maklumat lanjut sila SMS/Whatsapp 0193229737 atau email: mornizawati@gmail.com

Tuesday, July 1, 2014

Set Bersalin Amway- Teh Herba

Salam Semua!

Hari ini hari ke 11 berpantang. Semlm hari ke 10 hari terakhir saya consume Teh Herba.

Hari ini saya akan memulakan makan pil selepas bersalin 1. saya akan consume slps makan tengahari nanti.

Jadi hari ini saya nak cerita lebih lanjut salah satu component dlm Set Bersalin Amway nih iaitu Teh Herba.


Setiap set akan mempunyai 10 uncang teh herba seberat 2gm. Teh herba ini perlu diambil dari hari ke 5 hingga hari ke 10 iaitu 5 hari.Pengambilannya ialah 2 kali sehari iaitu digalakkan minum selepas lunch dan dinner.

Caranya dengan rendam 1 uncang ke dalam satu gelas air panas selama 5 minit. Minum ketika teh herba itu masih panas. Digalakkan meletakkan 1 sudu teh madu jika mahu.

Teh herba ini byk kebaikannya iaitu:
1) Untuk mencergaskan semula badan ibu selepas bersalin
2) memperbaiki laktasi
3) menghangatkan tubuh badan ibu yg berpantang
4) mempercepatkan penyembuhan luka2 dalaman.

cubalah sekarang!

Berpantang dengan Set Bersalin Lengkap dari Amway. Ada 10 barang plus FREE Bengkung. Terdiri daripada:
1) Teh Herba
2) Herba Lepas Bersalin 1
3) Herba Lepas Bersalin 2
4) Herba Pembersih Wanita
5) Herba Mandian
6) Campuran Peramping Perut
7) Campuran Penghangat 
8) Campuran Penenang
9) Minyak urut herba
10) Minyak Bayi

FREE 

Bengkung

Untuk pertanyaan/maklumat lanjut sila SMS/Whatsapp 0193229737 atau email: mornizawati@gmail.com

Set Bersalin Amway- Pil Lepas Bersalin 1 & 2

Hari nih dah start consume Pil Lepas Bersalin 1 dari Set Bersalin Amway. 

Setiap botol mempunyai 60 kapsul. Pil lepas Bersalin 1 nih untuk diambil selama 15 hari, mulai hari ke 10 selepas bersalin. 2 kapsul diambil dua kali sehari selepas makan. Elok diambil pada waktu pagi dan petang.


Kapsul dalam bentuk ini amatlah mudah ditelan terutamanya kalau sapa yg kenal saya akan tau betapa susahnya nak telan ubat or vitamin.,hehehhehe. Tapi yg nih senang sgt nak telan.


Pengambilan pil ini amatlah bagus untuk dalaman ibu yang berpantang. Seperti teh herba juga, pil nih amat bagus utk:

1) Untuk mencergaskan semula badan ibu selepas bersalin
2) memperbaiki laktasi
3) menghangatkan tubuh badan ibu yg berpantang
4) mempercepatkan penyembuhan luka2 dalaman.

cubalah sekarang!

Berpantang dengan Set Bersalin Lengkap dari Amway. Ada 10 barang plus FREE Bengkung. Terdiri daripada:
1) Teh Herba
2) Herba Lepas Bersalin 1
3) Herba Lepas Bersalin 2
4) Herba Pembersih Wanita
5) Herba Mandian
6) Campuran Peramping Perut
7) Campuran Penghangat 
8) Campuran Penenang
9) Minyak urut herba
10) Minyak Bayi

FREE 

Bengkung

Untuk pertanyaan/maklumat lanjut sila SMS/Whatsapp 0193229737 atau email: mornizawati@gmail.com

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.