Thursday, July 17, 2014

Rahsia jahitan episiotomy cepat sembuh

Salam semua,

Selalunya selepas bersalin, soalan yg ditanya ialah:

- baby girl or bb boy?
- baby baper kg?
- senang or susah bersalin?
- sakit tak?
- berapa kali teran?

dan juga soalan yg glamer ditanya ialah:

"Banyak ker kena jahit?"

Berdasarkan pengalaman saya, sewaktu meneran sy akan angkat bontot so selalu yer saya yer koyakan dlm kategori 2nd degree. Tapi setakat nih alhamdulillah my gynae jahit dgn sempurna sekali. 

Dalam tempoh 1-2 weeks sy yer jahitan dah ok n saya dah bergerak cargas sampai encik suami selalu tegur jalan tuh slow sikit 😝

Rahsia jahitan saya cepat sembuh ialah:

1) Saya menggunakan maternity pads jenama pureen. Ia tebal, lebar dan panjang. 

2) Saya memakai seluar agar seluar dalam dan pad tidak bergerak so selesa la tuk kita baring dan duduk.

3) Menukar pad sekerap yg mungkin. saya amalkan setiap 2 jam atau setiap kali saya pergi ke toilet sy akan pastikan saya menukar pad

4) Selain itu juga saya menggunakan FEMININE HERBAL WASH dari Set Bersalin Amway untuk membasuh miss V


5) Saya akan pastikan saya mengelap  kering miss V saya. 

6) Memastikan saya makan buah oren sunquick sewaktu lunch dan dinner

7) Memastikan menu berpantang saya pada week 1 dan 2 mempunyai ikan haruan segar samada dibakar, disuplan atau digoreng

8) Selain itu juga saya mengambil pati haruan.

9) Dan yang paling penting n saya highly recommend ialah mengambil Vitamin Zinc iaitu dari Shaklee dimana ia dapat mempercepatkan  penyembuhan luka jahitan. Ini kerana Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.



10) selain itu, anda juga boleh meminta jasa baik encik suami untuk menyapu serbuk zink yang telah dihancurkan menjadi serbuk di kawasan jahitan. Ia membantu mempercepatkan pengeringan luka jahitan dan menjadikan bekas jahitan cantik.

Cubalah. anda pasti puas hati.

Sekiranya anda berminat untuk bertanyakan atau membeli Set Bersalin Amway dan juga Set Bersalin Shaklee anda boleh hubungi saya:

Watie
SMS/Whatsapp/Telegram 0193229737

atau 

email: mornizawati@gmail.com


2 comments:

  1. good info..tq kak for sharing .. tp sy c-sect jer semua ..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. c-sect pun mesti ada amalkan petua2 nak bg cepat kering gak kan...mungkinn D boleh share

      Delete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.