Friday, July 4, 2014

Kisah kelahiran Nur Isryn Isqina

Salam semua,

Entry kali nih nak ceritakan pengalaman mengandungkan dan melahirkan cahayamata iswati yg ke empat nih.

kalau dulu tuk anak no 1-3 ada jugak cerita progress time pregnant tapi utk bb Qina nih kita summarykan dlm satu entry. Sorry Qina. Hormone pregnantkan bb Qina nih mmg buatkan mummy tunggung terbalik selama 9 bulan. hehhehe

Pengalaman mengandungkan bb qina amatlah mencabar. Mungkin niat mummy nih baby last kot. Coz kalu ikut pengalaman my mom waktu pregnnat adik bongsu kami dia yer the whole day sickness sampai la saat nak lahirkan bb.

So tau jer pregnant, trus datang la the whole day sickness. Mmg plan lps jer berjaya tawan Gunung Kinabalu mommy n daddy nak tambah anak. hehhehhe. Alhamdulillah rezeki 1 bulan slps tuh trus sah positive pregnant. Bermula la fasa pening muntah dll. Tapi sempat juga mommy n daddy gi honeymoon merangkap babymoon kat Krabi. Redahhhh

Kemudian masuk fasa x lalu mkn n nuntah so serahla diri kat hospital tuk warded n didripkan. Lps discharge lak, keluarlak brown stain aka bleeding. BerMC lah 2 minggu lebih mummy. Baik hati betul gynae Hosp Colombia Bukit Rimau nih. plus supercool n supportive. 

Bermula fasa asyik melepek jer kat rumah. Chef gantung periuk so bibik la yg masak tuk kids while mr hubby  akan susun kedai la. Yg pelik kali nih im prefer dok rumah compare g malls. Bila g nall, tgk org ramai trus ajak balik .Sian kids n mr hubby yg kurang kasih sayang. 😜

Hujung2 pregnant lak byk lak drama coz asyik dok rasa Braxton hicks sampai la 2 kali ke A&E n masuk labor room n warded. kasik suspend btul bb. But kali ke 3 betul2 bb nak keluar.

So pagi 20/6/2014 bangun tido tgk ada brown spot. Then terasa mild contraction dlm 1/2 jam.  Hr tuh juga ada perjumapaan ibubapa dan guru di school kids. Pergilah kami laki bini ke sekolah even bini terasa contraction. Siap menapak naik turun tangga tingkat 4 dok cari kelas Ichlas. Alhamdulillah hani yer performance memuaskan tp ada 2 subjek kena usaha lebih. plus x risau coz mommy selalu communicate ngan class teacher hani. Yg paling nak pi sgt coz nak jumpa cikgu Ichlas. Coz x ada medium nak communicate. As expecting, byk kena usaha tuk Ichlas. Mommy promise nanti dah sihat balik kita cover balik ok.

then balik rumah rest while mr hubby terpaksa ke office coz closing audit. Petang tuh dah terasa makin kerap n kuat sakit contraction. kul 5 whatsapp mr hubby n rush dia balik. Hajat hati nak ka suruh tapau kayu nasi kandar tp since jumaat petang trus suruh balik coz takut terberanak kat rumah. 

Legaaa bila mr hubby ada kat rumah. Just standby kat rumah. Monitor contraction around 5 mins apart. Waaa time tuh x tau nak bernafas mcm mana. Sblm2 nih apply breathing technique berkesan gak but kali nih hampeh. Do dlm kul 10.15 ajak g hosp serah diri. Mengharapkan kali nih betul2 punya. Sampai a&e trus masuk n MO interview sikit siap kata oklah tuh still leh gelak. Then dibawa ke labor room tuk ctg dan buat VE. Yg best jumpa midwives yg sama waktu 2nd time datang hr tuh. So dia check 3cm n dia kata kali nih betul2 leh bersalin.Trus dia prepare apa yg patut, call Dr Siti n asked mr hubby g register. I asked Epidural kali nih Dia bg ubat utk berak n lps tuh sah selesai hajat n buat balik VE dah 6cm. Trus dia kata x sempat nak epidural dah nih. huwaaa kejammmm.

Kali nih x reti nak bernafas plus hidung tersumbat coz selsema. sedut gas pun mcm x berkesan n tetiba rasa nak meneran. Trus midwives standby n tunggu Dr Siti sampai. yg lawak yer punya pengecut kali nih sapa nak buat VE dapat warning buat slow2. Even Dr Siti nak pecahkan air ketuban mommy leh suruh hold kejap. Time tuh nng balun sedut gas but awat tah x berkesan. So dalam 3 kalu teran keluarkan bb Qina. Diletaknya baby atas dada.Lega. 

Jadi bb qina lahir tepat pukul 11.51pm dgn berat 2.95kg pada 20/6/2014.


Lepas tuh episod nak cucuk ubat bius pun drama lagi ngan Dr Siti. Siap suruh hold kejap. Hahahha . Dr Siti pujuk x boleh hold coz nanti ubat bius habis lagi sakit n she asked me sedut gas. waaa rasa gak. Drama betul mommy nih. Then dah selesai br leh focus kat baby. I asked to bfeed baby. midwive bawak baby n trus i bfeedkan baby. Best moment ever after drama before this. hahhahha mommy manja.



No comments:

Post a Comment

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.