Wednesday, September 30, 2015

Penang Food Review: Nasi Kandar Kg Melayu


Balik ke Penang pada Hari Raya Aidiladha ini amat ditunggu coz salah satu sebab nak pi bfast makan Nasi Kandar Kg Melayu. Mr Hubby pun suka layan nasi kandar nih. Selamat mr hubby rajin jer bangun awai nak pi redah bukit baru ke Kg Melayu demi sepinggan nasi kandar. Luv u baby!

For me tak tau nak describe mcm mana but taste nasi n segala jenis gulai kat situ rasa fresh coz prepare awai pagi. Lauk yg simple but mampu mkn sepinggan licin.

Tips utk pergi kesana dgn mudah follow jer Waze. Search jer Nasi Kandar Kg Melayu or else x jumpa gak tanya la orang Penang, insyalllah boleh jumpa.


Nak senang cari jer bangunan/flat kat atas tuh.Tuh la yg dipanggil Flat Kg Melayu. So Kedai Nasi Kandar Kg Melayu ada kat bawah flat nih. Follow jer org ramai jln menuju pi mana , harus jumpa lah.


Bila sampai jer kat sana haruslah kena q. Selalu me n mr hubby akan sampai awai n q kejap jer. Time tuh sampai dah rambang mata nk pilih lauk apa. Rasa semua lauk nak ngap. Ada lauk ikan, ayam, daging, telur dan perut lah. Selalu sy akan pilih ikan goreng bendi gulai campuq kasi banjir.



Boleh makan kat situ. Selalu me akan pi cop meja n while me hubby q. muahahahha.

Kalu x mo makan nasi kandaq boleh gak order roti canai. Setakat nih order bungkus kat kids ja coz mata dok nampak nasi kandaq. But kat situ leh tengok ada pakcik penang dia pekena nasi kandar then lepas tuh dia sambung pekena lak roti canai banjir. Perghhh mmg heaven yer pakcik. Harus lps tuh perut senang hati.

Dari segi price wise, eh setakat nih mr hubby yang bayar. Rasa x mahal kot compare dgn kedai nasi kandar yg glamer but rasa biasa biasa jer. Setakat nih mr hubby x ler complaint pasal harga so harga reasonable lah tuh.

But trust me kalu rasa superb i no hal la byr mahal sikit but tak lah sampai ratus2 ringgit kan.

So sapa-sapa yang jln2 ke Penang maybe boleh letak dlm list satu tempat yg kena pergi n kena makan once u sampai kat Penang. Lps tuh boleh pi Bukit Bendera utk naik train n lihat pemandangan Pulau Pinang. 

So sapa yg dah pergi pekena Nasi Kandar Kg Melayu? meh tinggal sikit comment.

muahhhh







Sunday, September 27, 2015

Salam Aidiladha

Salam Aidiladha buat semua yang beragama islam.

Tok mama berada di Mekah.

Kami balik beraya di Penang. Baru nak balik raya coz hari tuh time hari raya posa x balik Penang coz 2 weeks kat Sarawak.

Apply cuti on Friday at first but tgk mr hubby kata Rabu dia cuti so buat muka kesian gak apply cuti. Boleh pulak x perasan rupanya minggu cuti sekolah jugak. Bad mommy btul rasa bila x perasan cuti sekolah. Selamat Rabu yer cuti approve. Yeayyyyyy

So Rabu pagi masak sesiap nasi tomato dgn niat tak singgah rnr coz bajet akan ramai org. Kami picnic kat astaka kat rnr. Kids nampak enjoy. X yah gaduh2 nak cop tempat duduk n belikan makanan. Qina pun bebas berjln kat astaka tuh. Dlm pukul 3pm sampai lah Penang.

Temgok ketupat n rendang daging dah siap. Then buka fridge, tgk ada ayam n bahan2 buat kari ayam. Terus buat kari ayam. Mak x ada coz dia g gotong royong kat surau. Prepare bahan2 tuk majlis kenduri korban esok harinya. 

Owh indahnya balik Pulau Pinang. 

Thursday, September 24, 2015

Insiden rempuhan Mina: Sekurang-kurangnya 220 orang maut, 450 cedera

Sumber: Astro Awani


 
MINA: Angka kematian dalam insiden rempuhan manusia ketika mengerjakan haji tahun ini telah meningkat kepada 150 orang, lapor Jabatan Pertahanan Awam Saudi di akaun rasmi Twitter agensi itu.

Dalam laporan itu turut memberitahu, jumlah umat Islam yang cedera di  Mina adalah 400 orang.

Buat masa ini, warga Astro AWANI masih cuba mendapatkan pengesahan Tabung Haji jika ada warga Malaysia yang terlibat dalam rempuhan tersebut.


BERITA LANJUT MENYUSUL

Wednesday, September 16, 2015

PETUA PENJAGAAN RAMBUT



POTONG

Terimalah hakikat yang anda perlu memotong rambut, walaupun anda sedang cuba membiarkan rambut anda panjang. Kerap menggunting sedikit rambut akan menjadikan anda kelihatan segar serta menyingkirkan rambut yang kering dan rosak. Kerap melakukannya akan mencegah lebih banyak rambut putus. Seinci pun akan membawa perbezaan yang besar! 


BIARKAN IA KERING SENDIRI

Tahan diri daripada mengeringkan rambut dengan tuala. Menggosok rambut dengan tuala akan menyebabkan kutikel rambut terangkat dan mengakibatkan penampilan keriting halus yang tidak diingini. Tekap rambut anda hingga kering dan biarkan udara melakukan selebihnya. 


KURANGKAN PENGGUNAAN HABA

Kurangkan penggunaan alat penggayaan sebanyak mungkin. Terlalu banyak menggunakan pengering rambut, pelurus rambut, pengikal dll boleh merosakkan rambut anda. Kerap menggunakan alat penggayaan haba ini pada rambut anda akan menyebabkan hujung rambut bercabang dan rambut putus yang sukar dibaiki lama-kelamaan. 


GUNAKAN PERAPI, GUNAKAN PERAPI, GUNAKAN PERAPI

Jadikan perapi sebagai sebahagian daripada rutin harian anda. Perapi bertindak sebagai agen pelicin untuk menyekatakan kutikel rambut untuk memberikan anda rambut yang kelihatan lebih sihat. Walaupun anda tidak seharusnya mencuci rambut anda setiap hari, sapu perapi bersaiz sebiji kacang pis pada rambut setiap hari untuk rambut yang kelihatan lebih licin, lebih lembut. Jika rambut anda rosak, pergi selangkah lebih jauh dengan menggantikan perapi dengan masker penggiat 2-3 kali seminggu. 


LEPASKAN RAMBUT ANDA

Beri peluang rambut anda ‘berehat’. Jangan sentiasa mengikat atau menocang rambut anda. Mengikat rambut anda menyebabkan ia ditarik dan disentap yang memberikan tekanan berlebihan kepada folikel anda yang sensitif. Kerap melakukannya akan menyebabkan rambut putus dan ‘lekuk’. 



----------------------------


Memperkenalkan penjagaan rambut untuk abad ke-21. Satu koleksi yang lengkap yang terdiri daripada syampu, perapi, rawatan dan penggaya yang dikuasakan oleh ENERJUVE™ yang eksklusif iaitu kompleks nutrien bercas positif berpaten yang diperkuat untuk mentenaga dan menjadikan rambut menawan dari dalam ke luar. Rumusan SATINIQUE adalah berdasarkan keperluan rambut, dari kelebatan hingga membaiki dan lebih lagi. 

Semuanya dikategorikan mengikut warna-warna terang supaya lebih mudah untuk anda mencari produk yang tepat untuk anda.






7 Rahsia Rambut Sihat

Hari ini rasa free sikit coz awal-awal pagi dah siap masak nasi dan lauk pauk.

Btw pagi nih rasa nak share pasal Rahsia Rambut Sihat which i get the info frm Berita Harian newspaper. Menarik gak.


So 7 rahsia tuh ialah:
1) Mulakan dengan mengatur makanan
Betullah orang kata tubuh badan yg sihat adalah dr makanan. Pilih makanan yang mengandungi sayur-sayuran hijau dan buah manis. Produk susu dan yogurt juga baik untuk rambut. Begitu juga dengan kelapa. No wonder hujung-hujung pregnant orang tua advise minum air kelapa.

2)Hindari makanan olahan yg diawet.
Makanan dengan pengawet buatan dan bahan kimia tambahan tidak akan memberi manfaat nutrisi untuk tubuh serta badan. Minuman sejuk juga mengganggu proses pencernaan. Esp lepas makan makanan lemak coz dia menangkap lemak dan menyebabkan lemak melekat di dinding usus.

3) Rempah-ratus seperti lada hitam
Lada hitam bermanfaat utk kesihatan rambut. Tambahkan rempah ratus ini ke dalam sup atau masakan lain.


4) Hindari tekanan kerana dalam jangka panjang
Waaa tekanan memberi effect kepada warna rambut. Tekanan yg tinggi ada potensi menyebabkan rambut anda menjadi uban. So cubalah aturcwaktu dan tugas untuk kurangkan tekanan. Rehat dan lakukan meditasi

5) Jauhi produk kimia yg keras
Produk kimia yg keras boleh merosakkan rambut. Pilih syampu dan perapi yg semulajadi dan lembut esp bg sesiap yg kerap mencuci rambut.

6) Urut kulit kepala
Rajin-rajinlah urut kulit kepala dengan minyak zaitun atau minyak kepala utk melembapkan kulit kepala.

7) Jgn sisir rambut ketika rambut anda basah.

Ok selamat beramal.

------------------------------------------


Memperkenalkan penjagaan rambut untuk abad ke-21. Satu koleksi yang lengkap yang terdiri daripada syampu, perapi, rawatan dan penggaya yang dikuasakan oleh ENERJUVE™ yang eksklusif iaitu kompleks nutrien bercas positif berpaten yang diperkuat untuk mentenaga dan menjadikan rambut menawan dari dalam ke luar. Rumusan SATINIQUE adalah berdasarkan keperluan rambut, dari kelebatan hingga membaiki dan lebih lagi. 

Semuanya dikategorikan mengikut warna-warna terang supaya lebih mudah untuk anda mencari produk yang tepat untuk anda.


Untuk pertanyaan atau pembelian,

Hubungi/Whatsapp 0193229737 atau email mornizawati@gmail.com


Monday, September 7, 2015

Order Set Lepas Bersalin Tropical Herbs Amway


Penangan harga terbaik untuk Bulan September nih, ramai customer yg terus grab. Plus siap tambah lagi minyak bayi. 


Yup betul tuh saya atleast ada 4 botol kat rumah. Satu tingkat atas, satu tingkat bawah, satu dlm beg baby dan satu lagi kat office.

Bau pun sedap


So sapa2 lagi nak beli, boleh WA 0193229737 atau email mornizawati@gmail.com

Saturday, September 5, 2015

3 Sebab anda perlu pergi Farm In The City

Sempena cuti yang panjang sempena Cuti Merdeka kami buat keputusan utk tidak kemana-mana. Ini krn saya yg decide tuk rest shj kat rumah setelah 3 minggu direct bekerja. Plus hari Jumaat tuh sy ambil keputusan utk apply annual leave. 

Tapi nama jer cuti 4 hari but tak rest pun coz time ni lah spending time ngan kids n hubby n uruskan beberapa perkara. 

However pada hari Ahad kami ajak adik iaitu Nora sekeluarga ke Farm In The City. Actually Hana yg selalu dok ajak pergi coz dia dah pernah pergi during her school's trip.


Pergi awal pagi but bfast dulu kat Presint 8 kat kedai nasi lemak yg katanya glamer but x sedap pun. Nasi keras n ayam masak merah dia biasa biasa jer.

Lepas bfast trus ke sana. Parking dekat  parkingyg opposite dgn Farm in the City. Owh btw Farm in the city nih dekat ngan Giant Seri Kembangan dan dekat dgn bangunan nama Atmosphere.



Utk masuk dia ada pakej family. Macam kami guna pakej family. Pakej family cover 2 dewasa dan 2 kanak-kanak. Tinggi bawah 90cm percuma. Hana dah lebih 90cm. Then selamat adik ada quota sorang x cukup so masuk dlm pakej family dia. hahhahahha



Tempat nih oklah baby stroller friendly. Tempat pun x panas coz byk2 pokok yg rendang.



Masuk2 jer jumpa tortoise yg besaq yg x dok dlm kandang. Ada pekerja bg kat kita kangkung tuk dibg mkn but dia mkn sikit ja.


Then ke bahagian burung n tgk burung merak.






Part paling best ialah ke bahagian kambing. Bg makan kangkung kat kambing. Waaaa kelaparan kambing tuh. Bibik siap peluk2 ngan kambing tuh. muahahhaha






Kemudian bg mkn rabbit pulak dan slps tangkap ikan. Seekor ikan pun x dapat tangkap. Rasanya ikan-ikan tuh dah tau cara tuk survive. hehheheh



Rehat jap minum n mkn ice cream kat cafe then jln2 lagi. Q tuk pony ride since dapat kupon free bila beli family pakej. 






Semua dah penat dan bertolak balik ke Putrajaya. Owh btw waktu nak keluar jgn lupa minta sijil. Dapat sijil uuuu


Balik tuh singgah kedai n tapau nasi ayam n balik mkn kat rumah adik.

Lepak2 jap then ke Swimming pool kat presint berapa tah n lps penat swimming maka balik ke rumah adik tuk dinner n mandi. Then balik rumah zzzzz



Thursday, September 3, 2015

1001 Fakta mengenai Set Lepas Bersalin Tropical Herbs dari Amway


Salam semua,

Masih lagi belum membuat keputusan nak guna Set Lepas Bersalin yang mana?     Hari ini saya letakkan 1001 fakta mengenai Set Lepas Bersalin Amway. Mungkin apabila telah membaca fakta ini, tuan/puan akan jatuh cinta dengan Set Lepas Bersalin Tropical Herbs ini.

Untuk melihat lebih jelas, tuan/puan boleh klik pada gambar tersebut.










Harga Jualan RM320 termasuk pos. FREE BENGKUNG

Untuk pertanyaan lanjut dan membeli boleh hubungi saya di talian 0193229737
atau email di mornizawati@gmail.com





Seterika PerfectCare Aqua System Philips.





Menyeterika sebarang pakaian yang boleh diseterika dari sutera hingga ke linen, kapas dan kashmir tanpa perlu melaraskan suhu.

Penerangan
  • Menyeterika sebarang pakaian yang boleh diseterika dari sutera hingga ke linen, kapas dan kashmir tanpa perlu melaraskan suhu
  • Teknologi OptimalTemp – kombinasi sempurna suhu dan stim untuk semua pakaian yang boleh diseterika
  • Stim yang berterusan sehingga 120g/min & penggalak stim 240g
  • Sehingga 5 bar tekanan stim untuk menyeterika dengan pantas
  • Tapak SteamGlide untuk kerja menyeterika yang lebih licin
  • Easy De-Calc, sistem antikerak yang tidak merumitkan dan berkesan


Ciri-ciri Produk:

- Wattan: 2400W
- Tangki air: 2.5L
- Panjang hos: 1.7m
- Panjang kod kuasa: 1.8m
- Berat seterika: 1kg
- Seterika + berat dasar: 4.5kg
- Dimensi: 36.2(T) x 27(L) x 26.3(D)cm


PERCUMA papan seterika Philips tambahan dan DVD dengan pembelian Seterika PerfectCare Aqua System Philips.

Waranti: Satu (1) tahun waranti terhadap kerosakan pengilangan. Peralatan UNTUK KEGUNAAN DI RUMAH sahaja.

Harga Pasaran RM1482.95

Tetapi hanya bayaran RM457.30 anda akan terus menerima dan menggunakan Iron Ajaib ini.

Nak tahu caranya, WA 0193229737 atau email : mornizawati@gmail.com

bulan 1 rm457.30
bulan 2-4 rm291.00

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.