Sunday, November 22, 2015

Resepi Nan Cheese Paling Mudah

Salam semua,

Happy School Holiday!

Ada setengah mommy mesti rasa lega coz pagi-pagi x perlu nak bersilat siapkan kids n siapkan bento kids. Plus x rasa kalut nak hantar kids ke sekolah jerit baca buku, kemas beg dan 1001 kisah sekolah lagi.

For me bila kids cuti sekolah lega coz balik kerja x la kena kejar kids buatkan homework dan kemas beg butttt paling risau nih actually cuti sekolah coz kids dok ngan rumah ngan bibik.

So bila diaorg dok rumah ada 2 perkara yg saya kena fikir iaitu 1) Menu bfast, lunch dinner n tea break kids 2) Pengisian aktiviti cuti sekolah esp bila dok rumah x ada sapa nak monitor.

Selalu buat stok frozen karipap n donut. Kali nih teringin nak buat roti nan cheese nih coz dok rindu nan cheese kapitan. Dah lama x balik Penang. huhuhu

Resipi dapat dari FB. Source x ingat lak coz dah lama copy masuk note. So semlm mmg tgh hujan cuba lah buat. Thanks Mr Hubby tolong kat dapur.

Rupanya senang sgt. Jimat byk buat kat rumah plus boleh letak cheese byk2. Baru nikmat.



Ok nih resepi:

ROTI NAN CHEESE 

Bahan2..
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air 
1 sdb mauripan
Cheese keping

Cara2:-
Masukn gula dalm air kacau..
Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati...pastu tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi jagn keras bncuhan....tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
Bila bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn chese kdlm tepung kn cnaikn leper....biar dlm 15 minit pastu msak dlm kuali pan dgn api perlahan...tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak masak sapukn ngn majerin...tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn boleh mkn cicah nn kari dal atau trpulng nk cicah ape aje ....  

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.