Wednesday, November 25, 2015

Resepi Cheese Nan yg paling mudah

Salam.

Rindunya Penang. Due beberapa factors x ada rezeki lagi nak balik ke Penang. Balik Penang wajib akan mkn Cheese Nan dan Tandoori Kapitan.

So untuk mengubat rindu and plus nampak kat timeline ada resepi Cheese Nan so why not try la kan. Plus skrg nih asyik hujan n kids lak cuti sekolah. So asyik lapar jer lah semedang.


Rupanya senang sgt buat Nan Cheese nih. Lepas nih boleh buat lagi. Doh kali nih siap boleh frozenkan lagi. Terbaiklah.



ROTI NAN CHEESE 
Sumber resepi : Kamariah Maria

Bahan2..
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air 
1 sdb mauripan
Mozarella Cheese Parut

Cara2:-
Masukn gula dalm air kacau..
Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati...pastu tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi jagn keras bncuhan....tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
Bila bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn chese kdlm tepung kn cnaikn leper....biar dlm 15 minit pastu msak dlm kuali pan dgn api perlahan...tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak masak sapukn ngn majerin...tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn boleh mkn dengan tandoori ayam atau dalca atau sambal ikan bilis atau enak dimakan begitu sahaja ketika panas.


Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.