Friday, September 3, 2010

Resepi Oreo Cheese Cake

Semalam last day masak berbuka puasa di rumah n habiskan stock2 bintang2 dlm fridge. Hari ni last day bekerja coz lps tuh akan bercuti 2 minggu balik beraya di Penang. Mlm nih ngan mln sabtu akan berbuka posa Buffet Ramadhan bersama kawan2 opis i n Mr Hubby. Hari ahad lak dah nak chow balik ke Penang. uihh x sabaq nak pekena Nasi Kandaq.

Nih hasil masakan semalam:

ayam masak serai

ayam masak kicap

tempe goreng ngan kacang panjang

bihun goreng
gulai ayam jiran kasik
yg nih dessert semalam. but buat a day before...sorry la amat sememeh coz mak rasa nak merangkak buat coz mak x larat but kuatkan semangat nak buat jugak.



okeih ramai yg mintak resepi Oreo Cheese Cake nih. Resepi nih mak ambik dr Erynn aka MamaTisya. Erynn..mintak izin yer copy paste kat sini.

OREO CHEESE CAKE



Bahan-bahan:

350 biskut OREO
80gm mentega dicairkan
375gm PHILADELPHIA Cream Cheese dilembutkan pada suhu bilik
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar esen vanila
1 kotak kecil whipping cream
3 sudu besar serbuk gelatin cairkan dalam 1/4 cawan air panas
200gm coklat putih dicairkan

Cara buat:

250gm biskut OREO blend sampai halus (b4 blend kena buang krim)
pastu campur mentega, gaul rata.

masukkan dalam loyang bulat yang bwh dia boleh angkat tu, loyang tu lapik ngn aluminum foil. tekan padat biskut tu kat dalam loyang pastu sejukkan dalam peti sejuk 30 minit.

pukul cream cheese ngan esen vanila & gula smp kembang. lepas tu masukkn whipping cream. pukul lagik. akhir sekali masukkan gelatin & coklat putih pastu pukul smp sebati.

biskut yang lebih tu potong dadu. pastu masukkan jer dalam adunan cream cheese tu, godek2 sikit, masukkan adunan dlm loyang, tutup ngn aluminium foil sejukkan dlm peti sejuk semalaman. dah siap.



Selamat mencuba!!!!!

6 comments:

  1. lamanya balik cuti raya... selamat bercuti dan selamat hari raya....

    ReplyDelete
  2. Re:

    Wan Anie-aah lama coz hubby kena paksa cuti by his company..so ikut ja lah....

    ReplyDelete
  3. dap nyer kak,,,kiter amik recepi taw,,nk wat gok,,,

    ReplyDelete
  4. ayam serai tu my feverat tauuu

    owh kite tak suke sgt non baked ciskek, salunya kita bakor eheh

    ReplyDelete
  5. RE:

    Qaseh-cuba jgn x cuba


    Farra- kita lak malaih nak bakar..oven kecik

    ReplyDelete
  6. sgt senangnyer nk buat oreo tuh...aduiishh dapnyer

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.