Monday, February 1, 2010

Did i a good mummy?



Dealing with growing kids is different frm dealing with baby....Dulu kalu time diaorg baby..nangis mcm mana pun kita tetap sabar n maintain jd mummy yg paling penyabar

But one they are growing up tambah2 mcm umur sekarang amat lah susah nak deal ngan diaorg....Kalu diaorg nangis lagik angin satu badan...sakit telinga dengar diaorg nangis.

Esp Hani...its very difficult to understand her. Even i've spent with hr 4 years ++ makin hari makin x faham dgn perangai dia. When she is in a good mood...i satisfied with the bond between us.. But if she is in not in good mood....everythings x kena. Kalu time tuh kita cakap ngan dia pun mcmm cakap ngan tiang kayu...even panggil nama dia..dia buat tak tau ja.....ends up mummy dia nih gak naik angin..start la nak tempik..


tuh x citer lagik bila marah mulut x berkesan...ada juga ditangan-tangan kan..but what im worried about...bila kita marah Hani, she will show the face of x puas hati n berdendam. betul..mmg nampak sgt......risau sgt dia pendam apa yg kita marah kita...


mlm nih.....bila i marah dia terus buat muka merajuk n berdendam.....when i realized it i tried to talk with her......dia buat tak tau ja.....
then i asked her..

" Hani sayang mummy tak"

trus kawan geleng kepala ---> maknanya dia x sayang mummy dia nih..uhuk uhuk

Trus i rasa im not good  mummy lagi ...

btw, if anybody ada solutions for my problem  esp dealing with Hani.. Plus apa lagik hukuman yg sesuai tuk kids selain dr tempik n tangankan? Meh kita share  sama-sama!



Pic taken saturday morning time both baru bangun tido pagi...
Abaikan mata  i yg mcm zombie coz tido kul 5am.

6 comments:

  1. Khaleef kalau baru sudah kena marah

    "KALIP TAK SAYANG MAMI.. PERGI JAUH-JAUH... NI RUMAH KALIP"

    tiba-tiba dia ada umah..

    dan aku ala2 citer tanggang kena halau dengan anak sendiri

    ReplyDelete
  2. Watie, tu normal la tu..anak2 makin membesar...dorang pun makin pandai la memberontak ke apa kan bila kita marahkan dorang...kiranya dorang dah pandai terasa hati... Qistina pun selalu kena jerit2 dgn ibu dia ni haa.. mana taknya..kdg tu dia wat tak reti je apa yg kita tegur tu...tu yg kita cam hangin je kan...
    Tp apa yg erin noticed, si qis ni mudah sejuk hati, even dh kena marah, bila kita pujuk, dia mcm cepat menerima dan memaafkan kita...
    tp ada gak kadang tu, dia ckp camni, 'tina tak kwn ngan ibu..tina kawan ngan adik je' huhuhu :D (lama2 sket kang baru dia hulur tangan kat kita nk mintak maaf)

    ReplyDelete
  3. watie..Anak saya Aisyah pon kategori aktif kadang2 boleh jd hyper pon ada..so bab2 keras kepala dan degil tu..mmg ada la kat..dia.. selalu gak dia kena jerit(tp slalu lps jerit nyesal plak marah beria2)..tp sekarang mcm dia dah mcm xheran..sekarang kitorg beli rotan n gantung bg dia nmpk.. dah ckp kalu dia nakal2 sangat nanti saya amk rotan...
    saya dulu adik beradik 11 org mak kena buat camni kalau xmau pecah rumah..T__T

    ReplyDelete
  4. same with me, wati..

    penah dengar motivasi kat mana ntah, dia ckp anak pertama biasanya akan jadi "bahan ujikaji" ..then bile dah masuk anak 2, 3, 4 tu...dah boleh ejas2 dah...normal la kot kita2 sbg mak bapak ni...tak reti cmne nak ajar anak...mak bapak kita dulu2 pun mcm tu jugak kot..tp mmg kesian kan..tak pasai2 kene marah w/pun budak kecik..apa la yg dia paham sgt..sama la macam ayuni..

    ReplyDelete
  5. Hahahah...akak memang dah buntu ngan masalah ni....skarang ni rotan cam dah takder pepe meaning bagi mereka.Hanger baju dah berapa kali patah.....huhuhuh...akak pon perlukan bantuan....

    ReplyDelete
  6. watie ape yg u rase patut buat kat dia just go ahead..pukul mengajar dgn pukul bantai lain kan? maybe pas pukul2 manja tu u bleh slow talk dgn dia..ckp nape dia kena pukul @ marah..budak2 kan..nk biarkan xboleh jugak nanti naik lemak..my mom selalu pesan "jgn pukul2 dia jgn marah2 dia kesian budak tu tak tau pape" mmg simpan pesan dia tu tp ada satu hari tu geram sgt dgn damia i marah2 dia then pukul2 bontot dia..pastu u know wat dia pandang i dgn penuh makna..tgk mata dia cam ada something yg cuba dia sampaikan..xreti nk describe..i yg nangis bukan dia..sejak tu xberani dah nk pukul dia mmg betul laa ckp my mom kesian..anyway jom kite sama2 berdoa moga dapat jadi seorg ibu yg terbaik di dunia dan semoga anak2 kita akan sedar sendiri atas setiap tindakan yg telah kita ambil..cewah..

    ReplyDelete

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.