Wednesday, April 17, 2013

Prawn Spagetti berkhasiat buat si cilik

Salam,


wahhh hari nih bersemangat nak update..maybe semangat memasak datang balik utk terus cuba resepi-resepi baru untuk insan tersayang.  Actually setiap hari masak tuk kids coz kids akan kelaparan bila balik dr KAFA dan juga sekolah rendah.  Cuma menu mungkin menu-menu yang simple dan biasa-biasa sahaja.

Tambah kids masing-masing memilih makan. Kadang satu hari x mo makan nasi...makan roti jer..mummy dia jer yg pencinta nasi...owh but minggu nih mummy ada cabaran 5 hari tanpa nasi daaaaaaaaaaaaaa..kekekekke..tuh citer lain.

nih nak citer spagetti yg mommy buat pagi tadi. Kids dah memilih makan...dah la tuh kalu tgk menu sayur semua x mo makan..siap buat muka mcm kitaorg nak bg racun jer..sadissssssssss...
so mommy nih kena la kreatif sikit kan.... sambil masak menu2 favorites kids sambil embed dgn sayur-sayuran.

so menu pagi tadi merangkap lunch n dinner kids di rumah ialah  Healthy Prawn Spaggetti. Kenapa healthy coz dah embed dgn mushroom, celery dan juga carrot.  Tuh patong dadu kecik2 celery dgn carrot. Mushroom jer potong nipis but tu pun dah dikuis oleh anak dara Hani.





jadi meh kita letak resepi. mana kot-kot ada yang nak try this easy peasy recipe.

Resepi Healthy Prawn Spagetti

Bahan-bahan :

Spagetti - direbus dgn air, olive oil dan garam dan toskan
Udang saiz sederhana - dibuang kulit
cendawan butang - saya guna yg tin pun balancedulu buat lasagna
separuh batang carrot - di potong dadu
sebatang celery - dipotong nipis dan dadu
separuh bawang besar- di potong dadu
sos prego cendawan
garam
olive oil


Cara membuatnya :

1. Panaskan periuk dan masukkan olive oil.
2. Masukkan bwg besar. Tumis hingga naik bau
3. Masukkan udang, celery dan carrot.
4. Agak empuk carrot, masukkan sos prego bersama dengan cendawan.
5. Masukkan air sedikit. Adjust la ikut kepekatan sos yang dikehendaki.
6. Perisakan garam
7. Biarkan mendidih atau pekat dan tutup api.
8. Sedia dihidangkan bersama dengan spaggetti tadi.

x sampai setengah jam pun dah siap. mcm saya pagi tadi lps subuh bersilat kat dapur setengah jam dah siap.

Since anak memilih makan kan...so risau la anak x cukup khasiat. Prescribed kids dgn supplement dari Shaklee. Saya pilih Vital-ea for Children. Apa kelebihan Vitalea Shaklee nih ? Kelebihannya ialah :
-Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
-Sumber kalsium Pembina tulang
-Baik untuk kesihatan
-Bekalann harian untuk vitamin B.


Alhamdulillah dengan izinNya...even kids memilih makan tengok diaorg energetic after ambil Vita-lea nih. iyalah dapat 19 vitamin dan mineral kan...cuma mommy kena la mkn lagik byk supplement agar dapat kuasa kuda nak layan kids yg energetic.

so kalu rasa nak cuba tuk ur kids. sila oo sila


contact me : watie ( whatsapp 0193229739) or email : mornizawati@gmail.com

Mornizawati Abdullah 860750

Independent Distributor Shaklee

No comments:

Post a Comment

ur comment?

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.