Monday, June 29, 2015

Resepi Nasi Ayam Paling Mudah Noxxa



Baru -baru ini juadah berbuka puasa saya buat Nasi Ayam yang sgt mudah dan cepat dengan menggunakan Noxxa Pressure Cooker.

Dalam 1/2 jam semua dah siap.

So ada yang minta resepi nih, nah sila copy n sila buat. 


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam
4 cup beras
Bawang putih , bwg merah dan halia dikisar
Minyak Gee or Butter
Daun Pandan


Cara membuatnya:

1. Rebus ayam dgn memasukkan air sebanyak hingga tenggelamkan ayam
2. Pilih mod HP dan masa 5 minit.
3. Pindahkan ke periuk yg lain dan keluarkan ayam.


Nasi Ayam.
1. Basuh beras dan toskan
2. Guna mode Stir-Fry dan tumis bwg n halia yg dikisar menggunakan ghee atau butter. Saya suka guna butter.
3. Masukkan Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan seangkatan dengannya.
4. Masukkan daun pandan yg diikat.
5. Masukkan beras dan masukkan air rebusan ayam iaitu 5 cawan.
6. Masukkan garam dan kacau n tutup penutup Noxxa PC
7. Setkan mode Steam 7 minit.

Ayam
1. Ayam yang ditoskan di gaulkan dengan kicap dan sos tiram.
2. Goreng sehingga garing baru bestttt

Kicap
1. Balance dari air ayam diperap, dimasukkan dalam periuk kecil dan mixkan dengam air rebusan sup.
2. Panaskan api dan sehingga mendidih

Sambal 
Bahan-bahan:

1. 10 tangkal cili merah dibuah biji
2. 5 tangkai cili burung
3. 5 ulas bawang putih

Cara:
1. Blenderkan cili merah, cili burung dan bawag putih
2. Masukkan dlm periuk dan tambah 4 sudu cuka, 2 sudu gula dan 1 sudu teh garam.
3. MAsakkan hingga mendidih.


Sup
1. Tambahkan air untuk balance air rebusan ayam tadi.
2. Masukkan sup bunjut dan pati ayam
3. Biarkan hingga mendidik
4. Menggunakan kuali, tumis bawang putih, bwg merah n halia yg dikisar.
5. Masukkan bunga lawang n seangkatan dengannya.
6. Masukkan rempah sup yg dibancuh dgn air dan tumis hingga pecah minyak
7. Masukkan dlm sup dan perisakan dgn garam
8. Tabur daun bawang, daun sup dan bawang goreng

Selamat mencuba







Saturday, June 20, 2015

Salam Ramadhan 2015

Salam Ramadhan semua.

Disini saya ingin mengambil kesempatan semua untuk selamat menyambut Ramadhan dan semoga dapat menunaikan ibadah berpuasa dan berterawih dgn sempurna.


Semoga kita mendapat pahala yang banyak di bulan Ramadhan. Rebutlah bulan yang penuh dengan Rahmat ini dengan ibadah, sedekah dan sewaktu dengannya.

Semoga diri ini akan istiqamah merebut peluang di bulan yg mulia ini.

Tuesday, June 16, 2015

Resepi Nasi Arab Mandy mengguna Noxxa Pressure Cooker

Last Saturday terasa nak makan nasi Arab. Selalu hari Sabtu akan susun kedai atau masak special kat rumah. Kalu hr kerja nak masak beria rugi coz kdg2 x sempat nak feel makan.

Guna beras dan rempah dibeli dari Zaila. Buat stok bulan posa gak. So kalu ikut resepi blkg kotak ayam perlu dibakar selama 1 jam but kali nih saya guna Noxxa Pressure Cooker tuk bakar ayam tuh. 

Utk membakar ayam
Perap ayam dengan bahan dan rempah yg dinyatakan diblkg kotak.
Masukkan dalam Noxxa Pressure Cooker dan setkan HP selamat 10 minit. Then selepas tuh releasekan tekanan. Tukar mode stir fry dlm 2 minit. Keluarkan ayam n ketepikan. Kemudian masak nasi pulak.

Utk nasi
Pilih mode Stir Fry dan tumiskan bahan dan rempah spt arahan. masukkan beras dan nasi. Kemudian setkan HP selama 7 minit. Selepas itu biarkan selamat 3 minit dan tukarkan tombol HP ke STEAM.  Apabila semua tekanan dah release, buka cover kacau nasi n letak ayam tadi.


Tara... siap...x sampai 30 minit nasi arab Mandy siap utk dimakan bersama yg tersayang.




Program Serve2Conserve

Hollaaaa... 


Bersiaran dr dalam bas persiaran otw balik ke KL dari terengganu after jadi volunteer tuk 3d2n at Setiu, Terengganu.

Trip yg ada beberapa cabaran and awesome. 😝

Thanks to iM4U yg invite me my exco volunteer to participate. Receive the invitation n trus confirm to accept it. Masa tuk treat bwk my exco to this trip after their contribution.

We start our journey on Friday. The journey tooks around errrr almost 10hours due sesat😭😭😭😭. Next time the organizer and drive kena buat study sikit yer route yer.

Then sampai dgr pelajar2 dari UMT bagi awareness pasal microplastic and bahayanya pada kita. 


Kelebihan dan Keistimewaan Noxxa High Pressure Cooker

Last month ramai kawan-kawan berebut membeli super periuk nih. Ini krn last month last dengan harga lama. So tahniah kpd kawan-kawan yg berjaya merembat super periuk nih. Jgn simpan dlm almari yer. Sila beraksi Ramadhan nanti.


Tawaran Noxxa High Pressure Cooker bulan ini dengan harga baru.

Harga Julai ialah : RM752.60. Percuma jadi ahli Amway.

PERIUK NOXXA PRESSURE COOKER 

KELEBIHAN & KEISTIMEWAAN PERIUK AJAIB:
- Pilihan Tekanan Tinggi & Rendah. @ Hi-pressure, Low-pressure
- Pelbagai fungsi – Masak Perlahan, Mengukus, Menumis. @ Slow Cooker, Steam, Stir-fry
- Memanas semula dan memastikan makanan sentiasa hangat. @Reheat
- Pelewat Masa sehingga 8 jam. @ Delay Timer
- Periuk tidak melekat 8L. @ Non-stick
Saiz periuk bahagian dalam
- Diameter : 26.2cm
- Height : 17.5cm – boleh masak 16 cawan beras

Kegunaan & kelebihannya:
Testimoni dari para pengguna:
- Boleh membuat Pop-corn
- Masak kek kukus
- Masak Dodol & Halwa Maskat
- Buat sendiri Sardin
- Rebus daging, tulang & ekor dalam masa yang singkat
- Masak@goreng Bihun dlm masa yg singkat (takperlu tos bihun , masuk je dalam periuk)
- Masak Nasi biasa & nasi beriani dalam masa 8 minit ( tak permasuk masa prepare – masuk tak perlu dimasak masukkan beras terus)
- memasak sup tulang @ sup ekor, cuma memakan masa lebih kurang 40minit sahaja
- Untuk merebus telur dlm 30biji, kita cuma memerlukan 1 minit shj



Hubungi Wati di talian 0193229737

atau email mornizawati@gmail.com


4 -7 kali bayaran ansuran.






2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.