Wednesday, November 25, 2015

Resepi Cheese Nan yg paling mudah

Salam.

Rindunya Penang. Due beberapa factors x ada rezeki lagi nak balik ke Penang. Balik Penang wajib akan mkn Cheese Nan dan Tandoori Kapitan.

So untuk mengubat rindu and plus nampak kat timeline ada resepi Cheese Nan so why not try la kan. Plus skrg nih asyik hujan n kids lak cuti sekolah. So asyik lapar jer lah semedang.


Rupanya senang sgt buat Nan Cheese nih. Lepas nih boleh buat lagi. Doh kali nih siap boleh frozenkan lagi. Terbaiklah.



ROTI NAN CHEESE 
Sumber resepi : Kamariah Maria

Bahan2..
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air 
1 sdb mauripan
Mozarella Cheese Parut

Cara2:-
Masukn gula dalm air kacau..
Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati...pastu tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi jagn keras bncuhan....tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
Bila bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn chese kdlm tepung kn cnaikn leper....biar dlm 15 minit pastu msak dlm kuali pan dgn api perlahan...tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak masak sapukn ngn majerin...tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn boleh mkn dengan tandoori ayam atau dalca atau sambal ikan bilis atau enak dimakan begitu sahaja ketika panas.


Selamat mencuba!




Sunday, November 22, 2015

Resepi Nan Cheese Paling Mudah

Salam semua,

Happy School Holiday!

Ada setengah mommy mesti rasa lega coz pagi-pagi x perlu nak bersilat siapkan kids n siapkan bento kids. Plus x rasa kalut nak hantar kids ke sekolah jerit baca buku, kemas beg dan 1001 kisah sekolah lagi.

For me bila kids cuti sekolah lega coz balik kerja x la kena kejar kids buatkan homework dan kemas beg butttt paling risau nih actually cuti sekolah coz kids dok ngan rumah ngan bibik.

So bila diaorg dok rumah ada 2 perkara yg saya kena fikir iaitu 1) Menu bfast, lunch dinner n tea break kids 2) Pengisian aktiviti cuti sekolah esp bila dok rumah x ada sapa nak monitor.

Selalu buat stok frozen karipap n donut. Kali nih teringin nak buat roti nan cheese nih coz dok rindu nan cheese kapitan. Dah lama x balik Penang. huhuhu

Resipi dapat dari FB. Source x ingat lak coz dah lama copy masuk note. So semlm mmg tgh hujan cuba lah buat. Thanks Mr Hubby tolong kat dapur.

Rupanya senang sgt. Jimat byk buat kat rumah plus boleh letak cheese byk2. Baru nikmat.



Ok nih resepi:

ROTI NAN CHEESE 

Bahan2..
1kilo tepung gndum
½cawan plnta
½cawan gula
2½cawan air 
1 sdb mauripan
Cheese keping

Cara2:-
Masukn gula dalm air kacau..
Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati...pastu tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi jagn keras bncuhan....tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
Bila bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn chese kdlm tepung kn cnaikn leper....biar dlm 15 minit pastu msak dlm kuali pan dgn api perlahan...tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak masak sapukn ngn majerin...tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn boleh mkn cicah nn kari dal atau trpulng nk cicah ape aje ....  

Selamat mencuba :)

Saturday, November 21, 2015

Penangan Baby Oil Tropical Herbs

Salam semua,

Hari ini kena bekerja. huwaaaa. Kena gi promosi kat Kem PLKN Princess Haliza.

Then balik trus ke Amway Bukit Tinggi coz ada org order baby oil tropical herbs.


Pengalaman saya ialah bila 1st time guna Set Bersalin Amway ada included baby oil. Bau dia best sgt x la kuat. Rasa fresh n pengalaman sy bila anak2 sy waktu baby pakai, x la kuat tuk kulit baby dan alhamdulillah my babies semua dulu jarang kembong.


Even saya guna baby oil nih time sy selsema. Saya akan sapu baby oil nih n alhamdulillah selsema hilang.

Dek penangan baby oil nih dapat order dr customer dia beli trus 12 botol. Mmg terbaiklah.




so ibu-ibu diluar sana, dr uols beli brand 'yuy*' yg kita dengar mcm2 yg negative why not uols cuba baby oil nih.

If berminat atau perlukan maklumat tambahan boleh berhubung dgn saya.

whatsapp/telegram 0193229737
email: mornizawati@gmail.com

Saturday, November 14, 2015

Page Alvin Tan Di 'banned' oleh Facebook

Yahooooo Finally!



 
Page Alvin Tan telah diremove/dibanned oleh Facebook selepas isu pakcik tu guna Alquran as toilet paper. 

Source: Malaysianinsider

Memang dari dulu sy ada syorkan x yah nak LIKE page dia. Coz makin kita LIKE makin dia glamer di luar negara tuh. Siap boleh survived kat sana tuh.

Moga dibanned sehingga selamanya atau ada page baru kita report lagi kat FB.


Semoga agama Islam di martabat yg atas dan dipertahankan. 



Thursday, November 12, 2015

Tips packing mudah untuk anak-anak

Salam semua,

Termasuk weekend nih dah 2 kali kids g kem. Last week kakak hani pergi ke kem di Hulu Langat. Minggu ni lak kakak hani dan abg ichlas akan ke kem qiamulail disurau.

Terima kasih kepada ustaz dan ustazah KAFA diaorg yg sentiasa mengadakan program program seperti ini. Kids excited utk sertai. Plus diaorg pun dah tahap 2 so mummy pun dah rela hati benarkan mereka join kem.

So esok program tapi mlm nih kita balik kerja jer terus kejar kita nak itu ini coz nak packing baju. Ichlas dia main lambak jer baju dia while hani dah pandai susun as checklist yg ustaz mention. See different kan atr laki dan perempuan. Hehheheh

So im worried nanti ichlas main capai jer baju so i come out with this idea. Sort dan labelkan set baju dan spender bagai. 


Then susun yg paling last pakai iaitu Ahad pagi kat paling bawah n Jumaat mlm baju tido paling atas. So x perlu la dia korek baju dia just ambik n pakai shj. While toiletteries dalam satu ziplock n segala sikat dan mosquito repellent dlm satu ziplock yg lain. Satu plastik dan satu non woven beg utk later dia masukkan baju kotor.

This is 1st kem yg Ichlas join. Excited dia coz sblm nih tgk jer kakak hani pi kem.
Looking forward byk lagi islamic kem coz pengisian jiwa rohani mereka perlu dr awal lagi.

Hopefully 3H2M kem nih berjalan dengan lancar. Risau ? no problem kot coz dekat jer mummy leh g jenguk. hehehhee


Have fun kids.

While mummy2 yg lain, selamat mencuba!

Love,
Mummy Iswatie

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.