Tuesday, September 9, 2014

Tips buat Calon UPSR 2014

Salam semua,

Hari ini selasa 9 September 2014 bermulalah UPSR serentak diseluruh Malaysia khas utk pelajar Darjah 6.

Anak2 belum lagi yg ambil tetapi beberapa kawan mesti dlm debaran sebab ada anak mereka yg mengambil UPSR bermula hari ini.

so beberapa tips, amalan dan bacaan doa yg boleh dipraktikkan.

terima kasih pada astro dan era fm for the tips:


selain itu baca doa dibawah sblm masuk ke dewan peperiksaan.


InsyaAllah, Allah SWT akan permudahkan dan semoga mendapat kejayaan setimpal dgn usaha yg telah dibuat.

Friday, September 5, 2014

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Paling Mudah

Salam semua,

last week sedang bergolek-golek bb Qina yg bam bam tetiba dapat call dr seorang sahabat Sheila. 

Dia tanya pasal dessert sewaktu kdr aqiqah bb Qina baru-baru nih. Actually dia mkn pavlova or triffle tp tak tau nama n dia kata sedap. Dia nak suruh buat coz kat opis dia ada potluck.

So lps berbincang decided nak tolong buat tuk dia Bread pudding with custard sauce coz yg tuh rasa mcm confident nak buat n testimoni dr husband kata my bread pudding sedap.

Petang tuh sheila kirim roti n bekas tuk buat bread pudding pada husband dia n pass pada my husband. tudia byk btul party involved.

so jadi la bread pudding n sos kastard dan terima kasih kpd mr husband yg tolong delivery lagi.

Feedback dr Sheila kata sedap n licin. Lega makkkk



Selepas tuh kawan2 sekolah menengah dok bertanyakan resepi. Jadi alang-alang nak taip tuk depa so taip sekali dlm blog nih so boleh la sapa2 nak cuba buat.




Resepi Choc Chip Puding Roti dan Sos Kastard

Bahan-Bahan Puding Roti:-

Bahan A

500ml susu segar
8 Keping roti putih

Bahan B

4 sudu makan gula
2 sudu makan mentega
2 biji telur
1 sudu teh Esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung


Bahan C

1/2 cawan choc chip


Bahan D (sos kastad)

200ml susu segar
2 sudu gula
1/4 cawan susu segar dibancuh dgn 1 sudu tepung kastard


Cara-Cara:-
1. Satukan bahan A, koyakkan roti dan rendam roti sehingga kembang
2. Pukul bahan B sehingga sebati (telur, tepung kastad, gula & mentega)
Adunan macam ketul2 sikit disebabkan oleh mentega.tapi takpe rasanya, nanti masuk oven dia akan cair..
3. Campur adunan telur ke dalam adunan roti, kemudian masukkan choc chip dan masukkan dalam loyang
4. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit. Ini bergantung pada oven masing-masing. Saya guna oven Jenama Fagor.
5. Untuk sos kastad, panaskan susu segar bersama gula. Apabila gula sudah larut, masukkan bancuhan tepung kastard dan kacau hingga pekat.

** kalau x mo choc chip, anda boleh ganti dgn kismis.

Ichlas tanya tuk rumah x buat ka trus zass buat tuk dia gak. kawan mengulang makan siap bawa bekal pi sekolah lagi. hehhehe dah lama mummy dia x buat kan. nih mummy dah sihat n rajin makan la korang sampai muak. hahahhaha



Thanks Sheila coz bagi kepercayaan dan niat nak membantu kami. ok starting tuk menabung deposit kereta Vellfire bg menggantikan estima yg hilang. hahah harapan tinggi menggunung tuh. cepat korang aminkan.

Btw, selamat mencuba.



Thursday, September 4, 2014

Laksa penang versi utk kanak-kanak



Salam semua, moga pagi ini semua dalam keadaan sihat walafiat serta ceria selalu.

Seronok pula bercuti lama-lama sempena maternity leave 90 hari. Itu pun saya tambah bercuti 7 hari. Ikut hati nak jer ambik cuti sampai hujung tahun.

yang pasti bila berada dirumah sy perlu pastikan kids dapat makanan 'air tangan' ibu iaitu saya. Setelah almost 1 year saya tidak masak so masa untuk beraksi didapor. Kepuasan apabila kita memasak makanan kesukaan kids dan mereka menghabiskan makanan tersebut, nak bawa bekal serta memuji betapa sedapnya makanan tersebut.

Seperti semalam saya telah membuat laksa penang, pizza dan juga karipap sardin.

Sebenarnya pizza saya telah frozenkan dan cuma bakar di oven tetapi spt semlm saya terbangun lambat jd x sempat utk membakar pizza tersebut. selamat bibik menggoreng karipap yg telah difrozenkan sewaktu saya belajar membuat karipap dari ibu saya yg kebetulan stay di rumah saya.




yang bagusnya kuah laksa saya tidak masukkan belacan. Itu sebabnya saya masak sendiri compare beli di gerai yg confirm letak belacan.Dan juga tidak pedas. Tapi tukang buat x dapat nak mkn coz masih berpantang 100 lagi maaa

selain itu pizza yg dibuat sdr adalah jaya dengan topping coz haruslah kita x kedekut topping tp kalu menjual mmg x leh la kaya sgt topping coz x balik modal lak.

petang pula cuba praktik kembali apa yg dipelajari sewaktu mak ada dirumah kami  iaitu membuat karipap. Kali ini saya mencuba membuat karipap sardin. Alhamdulillah menjadi jugak karipap sardin. Kids kata SEDAP!

so hari nih dok pk nak masak apa lak tuk lunch nanti. lps nih nak try buat donut pulak coz fav kids juga. wish me luck!

Love,
Iswatie

3 kesan utama kehilangan Kolagen

Salam semua,

sempena bulan promo Shaklee Collagen Powder, dalam entry ini saya akan bercerita mengenai Kolagen. Kena kita perlukan kolagen. Tambah2 macam umur saya yang telah hampir menjangkau 34 tahun pada 18 Oktober yg akan datang.

tahu tak apa yang dimaksudkan dgn Kolagen?
Sebenarnya di dalam badan kita dipenuhi oleh kolagen itu protein yg terbanyak. ianya menyumbang 75% berat dalam tahap kulit yang sihat. Tahap kolagen yg sihat mempengaruhi rupa yg sihat serta menampilkan susuk tubuh yg muda.

Semakin umur kita meningkat, kolagen dibadan akan berkurangan. Pengurangan kolagen menyebabkan kewujudan kedutan dan menghasilkan tanda-tanda penuaan lain spt:
1) kulit berkedut, kering dan melayut
2) kuku rapuh dan tidak kukuh
3) rambut gugur

walaubagaimanapun kemerosotan tahap kolagen pada badan kita boleh dipulihkan melalui makanan tambahan. sekiranya anda mengambil makanan tambahan secara tetap, ianya mampu mengantikan kolagen yg hilang dan memelihara kulit.Selain itu anda juga akan menikmati faedah2 lain iaitu:
1) menyegarkan kembali kulit sihat
2) mengurangkan kemunculan garis kedutan
3) menguatkan kuku, serta
4) menyuburkan rambut.

oleh itu, masih belum
terlambat anda untuk menghalang tanda-tanda awal penuaan dgn mengambil kolagen secara konsisten. Dgn itu anda akan mempunyai kehidupan yg hebat, rasa lebih muda serta kesihatan yg baik.

oleh itu mari sama-sama kita pakat order Shaklee Collagen Powder untuk kekal muda dan sihat.

Anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut, konsultasi serta untuk pembelian melalui pelbagai cara:
1) sms/call/whatsapp 0193229737
2)email : mornizawati@gmail.com

salam sayang,
iswatie

Monday, September 1, 2014

Shaklee Promo Sept 2014- Collagen & Mealshakes

Salam semua,

Hari ini 1 September 2014.

Hari pertama dalam bulan September.

Mengharapkan bulan ini memberi lebih 'luck' kepada Iswatie's Family.

Ternyata hr nih bermula dgn berita baik dr Shaklee dimana terdapat 2 produk promo bulan nih. Tak pernah lagi Shaklee buat. 

Promo bulan nih:

1) Shaklee Collagen Powder
Buy 6 box FREE 1 box

2) Shaklee Mealshakes
Buy 3 Canister FREE 1 Canister

FREE Membership bila anda beli 3 boxes of Shaklee Collagen Powder.

Nanti sy akan share kelebihan dan testimoni kedua-dua produk nih.

Jadi kalu nak tanya, konsultasi dan maklumat lanjut atau FREE GIFT saya boleh bagi, jangan malu n segan boleh contact saya:

SMS/Whatsapp 0193229737

atau 

Email: mornizawati@gmail.com

Love,
Iswatie
Mummy yang baik hati layan Customer




2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.