Saturday, April 27, 2013

Shaklee Solaris di Penang

Good News buat warga2 Penang.

Im going back to Penang today till sunday.

So sapa2 yang nak dengar peluang perniagaan dan kesihatan bersama SHAKLEE, jom kita jumpaaaaaa

Call/sms/whatsapp me:
0193229737

Jumpa di Penang yerrrr

Sunday, April 21, 2013

Milo Milkshake French Toast

Salam semua,

waaaaaaaaaaa...esok dah nak Isnin dah.. lately rasa malas nak gi kerja sebab malas nak drive..kan best ad aorg hantar gi and ambik ke office. berangan la..coz mmg sah2 laki bini kerja sorang utara n sorang kat selatan.

Actually nak share recipe nih semlm but dok gigih la type entry guna iphone..but last2 tgk the entry gone..hilang pi mana tah.

my weekend konon nak balas dendam makan nasi but somehow mcm mana boleh pulak tgk nasi mcm x bernafsu pulak....kekekekekeke

anyway this recipe i made last  Friday morning. bekalan for me n kids yer breakfast.

recipe dipanggil MILO MILKSHAKE FRENCH TOAST



BAHAN-BAHAN:

8 keping roti gardenia dipotong 2 dlmbentuk tiga segi
telur 2 biji
1 cawan fresh milk
2 sudu besar milkshake shaklee
2 sudu besar milo
secubit garam
butter

CARA MEMBUATNYA:

1. Pecahkan telur. kacau bagi hancur.
2. Masukkan fresh mik, mealshake dan milo dan garam.
3. Kacau bagi sebati.
4. Panaskan pan. sapukan sedikit butter.
5.  Rendam roti di dalam bancur telur tadi dan letakkan di atas pan yg telah disapu butter.
6. Terbalikkan apabila telah garing.
7. Apabila kedua belah telah garing. angkat.
8. Milo Mealkshake French Toast sedia dimakan.

** Boleh mendapat 16 keping Milo Mealshake French Toast.



SHAKLEE MEAL SHAKES

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
•    Sarapan segera yang berkhasiat
•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
•    Hidangan segera untuk para atlet
•    Kudapan menarik pada bila-bila masa
•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. 



contact me : watie ( whatsapp 0193229739) or email : mornizawati@gmail.com
Mornizawati Abdullah  860750
Independent Distributor Shaklee

Friday, April 19, 2013

Cabaran 5 hari tanpa nasi

After i stopped breasfeed Hana, nampak ketara bahagian perut, bontot dan peha membesar. Mungkin atas beberapa faktor spt minum sulam air,x buat senaman or sit up and makan byk. Kalu dulu time breastfeed oklah juga makan byk coz nak hasilkan susu yang byk. Tambah pulak skrg pindah department baru which i x yah nak masuk kelas mengajar. Dok kat meja jer melebarkan bontot. Lagi satu habit buruk saya ialah makan bersulam air.mmg susah nak tinggal yg nih.

Setakat hari ini dah 4 hari saya x makan nasi.Hanya mkn roti, sup dan meratah lauk pauk sahaja.Alhamdulillah feel healthy n normal. Plus saya ambik juga supplement tambahan utk bekalkan vitamin2 yg diperlukan badan.

jadi menu hari ini ialah SUP FLORA DAN FAUNA.

Sup mix 2-3 vege such as sawi, celery dan brocolli. tumis dgn sedikit olive oil. then pecahkan telur dlm sup  yg mendidih tuh. Itulah menu breakfast dan lunch saya. Menu dinner, tadi lps ambik kids diaorg ajak makan kat kedai coz dah lapar.



suka sgt sup nih....boleh semangkuk..

Ada bertanya boleh bertahan ker kalu xmakan nasi? Sebenarnya saya ialah pencinta nasi. sampai kat office, kawan office dah tau...diaorg selalu kata saya nak pi kerja kat benda ng or suka tgk cara makan saya..semua nampak berselera...kelas ko jahhh. boleh la  mengacara Jalan-jalan cari makan.

Even saya x makan nasi..saya ambil supplement Shaklee dan juga minum ESP tuk bekalkan segala vitamin2 yg badan perlukan serta yahkan bahan2 merbahaya di dalam badan. Alhamdulilalh ESP dapat mengenyangkan perut saya. Vitalea pulah meningkatkan antibodi saya, Vitamin B pulak untuk hilangkan stress saya. plus ada ambik vitamin C utk kecantikan badan. Setakat ini mmg berbaloi dgn Shaklee. I tell u i sebenarnya saya seorang penakut nak makan ubat but dgn SHAKLEE ini dapat menghalang ketakut saya. Setakt nih saya without faill akan minum supplement ini.

Nak makumat lanjut bolehlah contact saya : 

contact me : watie ( whatsapp 0193229739) or email : mornizawati@gmail.com
Mornizawati Abdullah 860750
Independent Distributor Shaklee

Wednesday, April 17, 2013

Prawn Spagetti berkhasiat buat si cilik

Salam,


wahhh hari nih bersemangat nak update..maybe semangat memasak datang balik utk terus cuba resepi-resepi baru untuk insan tersayang.  Actually setiap hari masak tuk kids coz kids akan kelaparan bila balik dr KAFA dan juga sekolah rendah.  Cuma menu mungkin menu-menu yang simple dan biasa-biasa sahaja.

Tambah kids masing-masing memilih makan. Kadang satu hari x mo makan nasi...makan roti jer..mummy dia jer yg pencinta nasi...owh but minggu nih mummy ada cabaran 5 hari tanpa nasi daaaaaaaaaaaaaa..kekekekke..tuh citer lain.

nih nak citer spagetti yg mommy buat pagi tadi. Kids dah memilih makan...dah la tuh kalu tgk menu sayur semua x mo makan..siap buat muka mcm kitaorg nak bg racun jer..sadissssssssss...
so mommy nih kena la kreatif sikit kan.... sambil masak menu2 favorites kids sambil embed dgn sayur-sayuran.

so menu pagi tadi merangkap lunch n dinner kids di rumah ialah  Healthy Prawn Spaggetti. Kenapa healthy coz dah embed dgn mushroom, celery dan juga carrot.  Tuh patong dadu kecik2 celery dgn carrot. Mushroom jer potong nipis but tu pun dah dikuis oleh anak dara Hani.





jadi meh kita letak resepi. mana kot-kot ada yang nak try this easy peasy recipe.

Resepi Healthy Prawn Spagetti

Bahan-bahan :

Spagetti - direbus dgn air, olive oil dan garam dan toskan
Udang saiz sederhana - dibuang kulit
cendawan butang - saya guna yg tin pun balancedulu buat lasagna
separuh batang carrot - di potong dadu
sebatang celery - dipotong nipis dan dadu
separuh bawang besar- di potong dadu
sos prego cendawan
garam
olive oil


Cara membuatnya :

1. Panaskan periuk dan masukkan olive oil.
2. Masukkan bwg besar. Tumis hingga naik bau
3. Masukkan udang, celery dan carrot.
4. Agak empuk carrot, masukkan sos prego bersama dengan cendawan.
5. Masukkan air sedikit. Adjust la ikut kepekatan sos yang dikehendaki.
6. Perisakan garam
7. Biarkan mendidih atau pekat dan tutup api.
8. Sedia dihidangkan bersama dengan spaggetti tadi.

x sampai setengah jam pun dah siap. mcm saya pagi tadi lps subuh bersilat kat dapur setengah jam dah siap.

Since anak memilih makan kan...so risau la anak x cukup khasiat. Prescribed kids dgn supplement dari Shaklee. Saya pilih Vital-ea for Children. Apa kelebihan Vitalea Shaklee nih ? Kelebihannya ialah :
-Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
-Sumber kalsium Pembina tulang
-Baik untuk kesihatan
-Bekalann harian untuk vitamin B.


Alhamdulillah dengan izinNya...even kids memilih makan tengok diaorg energetic after ambil Vita-lea nih. iyalah dapat 19 vitamin dan mineral kan...cuma mommy kena la mkn lagik byk supplement agar dapat kuasa kuda nak layan kids yg energetic.

so kalu rasa nak cuba tuk ur kids. sila oo sila


contact me : watie ( whatsapp 0193229739) or email : mornizawati@gmail.com

Mornizawati Abdullah 860750

Independent Distributor Shaklee

Tuesday, April 16, 2013

Collagen Terbaik by Shaklee! Rahsia kecantikan kulit terbaik!





Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang,jantung serta sistem limfatik.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi

  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata

  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim

  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.

  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.


FUNGSI KOLAGEN

  • menghasilkan asid amino  penting seperti :
  • lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
  • hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan     tulang glisin -melembapan kulit.
  • alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
  • arginin -memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
  • menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
  • meningkatkan isyarat induksi
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN

  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
  • memelihara kelembapan kulit
  • menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
  • menguatkan otot dan tulang
  • membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
  • memelihara  kelenturan sendi
  • mengurangkan keradangan(inflammation)
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


TANDA TANDA PENUAAN

  • kulit kusam
  • tak bermaya
  • tiada seri
  • kulit kedut dan mula kendur
  • pigmentasi kulit 
  • cepat letih dan lesu
  • sakit badan dan sendi
  • mudah lupa
  • kurang penglihatan

KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN

  • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung
  • Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
  • Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
  • Berat molikul rendah daripada 1000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
  • Menyediakan  predigested collagen  telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
  • Kolagen ikan  dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
  • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
  • Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
  • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk  pembentukan kolagen dalam badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
  • Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel..
  • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
  • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
  • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak  diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
  • Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
  • Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya meleBmbapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
  • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
  • Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
  • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
  • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
  • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
  • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
  • Ia membantu menegang kulit dalam  melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
  • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
  • Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.

jom cuba collagen by Shaklee!

contact me : watie ( whatsapp 0193229739) or email : mornizawati@gmail.com

Mornizawati Abdullah  860750
Independent Distributor Shaklee

Sunday, April 14, 2013

Bingkisan rasa

Assalamualaikum sahabat-sahabat di alammaya ini.

Sudah lama tidak berceloteh dalam blog nih... sibuk dgn facebook, instagram, whatsapp, wechat dan juga keek. Masyallah mcm2 teknologi sekarang nih. even im IT person jenuh x terkejar dgn teknologi2 yg ada.. 

Selamat la id and password blog nih ingat.. Ada entry pun pasai entry brg2 jualan tuktambah duit poket sdr utk melayan nafsu shopping nih. So sorry..i should not mix with my family matters with my business..

sebenarnya rindu dgn dunia blog nih. Rindu nak berceloteh dan menulis..kdg2 byk menda nak dicoretkan tetapi ntah kenapa terkelu lidah dan juga jari jemari nih. Nampaknya diri ini perlu lebih banyak muhasabah.

Kids membesar dgn jayanya. sejak anak bersekolah nih makin bertambah sibuk. Hari biasa balik kerja terkejar nak hantar ke iqra di surau , homework dan menyusun buku. bukan nak complaint but still not enough time to manage kids well n excellent. I shud thanksful coz ada bibik tuk handle kerja-kerja rumah. tabik spring kat parents yg x ada helper but manage arrange rumah, kerja2 rumah n kids even boleh lak ada hobby sewing, baking n etc.

Insyallah.....i kena la berusaha n thinking to much without action. kan.....nothing possible kan. Lps nih ank update blog n nak berceloteh pasal iswatie's family. sekurangnya nanti sbg kenangan pada masa akan datang...

tata titi tutu..

Salam Maghrib..jom maghrib..eh mak bendera jepun daaaaaaaaaaaaaa...

jom br nak kalut pi beli brg dapur...adussss malas betul nak masak skrg......

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.