Monday, April 30, 2012

Skim Simpanan Pendidikan Nasional

Hari nih time off. Yeaaaaaa. Mmg cuti sakan la bila almost 3 weeks x gi office even ada kerja tertangguh. Yg tuh bila pk kerja trus stress. So advised by loved one x yah pk. Enjoyyyyyy. Ada aku kesahhhhh. Hahhahahahahaha

Mr hubby pun on leave. Konon ambik cuti tuk balik penang but rosak program bila mak mai cni tuk teman adik kat putrajaya since dia yer husband outstation pi sabah.

Jadi dah cuti so byk agenda sebenarnya. Start our morning send kids g school then ke banting tuk cop borang claim n gi putrajaya pi submit borang claim penceramah. then singgah segala jenis bank tuk byr segala mak nenek yer hutang. Phewwwwww

N now last station singgah maybank dekat kemuning to open akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional tuk kids. Benda yg sebenarnya dah lamaaaa nak buat but x terbuat. Huhuhuhuhu.

Nih ada mr hubby baru rajin nak buat. Hahahahaha manja betul coz actually malaih nak pi bank coz parking la. Isi borang la.... Kalu ada mr hubby tunggu sign borang ja.

Benefit sspn korang leh dpt pelepsab cukai. Plus sapa2 yg ada loan pptn korang byk kos pengurusan then los tuh korang dpt balik ke akuan sspn anak korang based on dividen saving tuh. Plus nih salah satu cara tuk us saving tuk yuran belajaq depa nanti pd masa depan. Tak tau la nanti ada lagik tak scholar shell mcm daddy dpt dulu.

So sapa2 yg x pi buka lagik pi cepat2 maybank n buka akaun sspn tik anak. Nak buka akaun just rm20 ja seorang. Jgn lupa bwk salinan surat beranak n original punya.

Selamat menabung!!!

Saturday, April 28, 2012

Its positive.

Last 2 days dok mengemas dressing table coz dah sangap dok kat rumah. X leh dok rumah ada ja mata sakit tgk tak kena itu ini. Kan best ada duit berkepok reno rumah kow kow bagi mcm istana. Then 2nd coz nak buang my 2 years old yer make up tuk bg peluang mak shopping set make up baru. Pantang ada duit lebih ckit ada ja menda nak beli. Bis tuh bila duit nak berkepuk kannnnnn

Then terbuka la laci. Then ternampak pregnancy test kit yg dah guna tuk test baby no 4.

Rupanya mr hubby simpan lps kami tgk hari tuh. Trus rasa sedih la pulak kan. Kalu idak skrg harus dah tersadai kat katil dek morning sickness.

Even anak dah 3 terasa jugak our lost. X leh imagine sapa yg miscarriage tuk anak 1st or yg susah nak pregnant then miscarriage berulangkali. Mesti lagi down, sedih semua ada. Then paling i teringat kat u ladyverde. I know how u feel. So bersabarlah la dear. I doakan tuk u ada rezeki one fine day.

X buang test kit tuh. Kept it as our memory.

Love u ols. Muahssss

Monday, April 23, 2012

Happy 18months bb hana

Eh hari nih 23hb kan. Maksudnya genap la bb hana musyuk mummy nih 18 bulan. So sorry hana mummy x update progress hana every months.

Bermakna 18 bulan gak dah mummy fully bfeed hana. Maksud yer hana hanya minun susu fresh dr ladang mummy jer. Maknanya mummy dah dapat master in breastfeeding. Lagik 6 bulan mummy dapat lak phd in breastfeeding.

Setakat nih mummy x pernah worry about her stock since time susu byK dulu mummy pulun buat stock. Even now mummy tau kalu mummy malas pump mummy yer production akan menurun. However kalu ada hari yg kurang i will cover back hari lain. Setakat nih hana pun minum dlm 15oz. Setakat nih sekali pump dpt 5 oz. so maksud at least 3 kali mummy kena pump dlm sehari.

Alhamdulillah hana budak yg senang dijaga. Her fav foods is coco crunch with fresh milk for breakfast n suka nasi. Pandai lak tuh time nak mamam tolak bb chair ikea tuh maksud dia dia nak mkn

Love to watch tv n read books. Baca books ikut bahasa german. Suka bergaduh ngan abang ichlas dia.

Pandai sebut daddy, kakak, bik for bibik, mimi for mummy n pandai sebut baby. Pandai buat muka smelly, flying kiss n bye bye orang. Pemalu ngan orang. Nak buat mcm mana budak dok rumah mcm tu lah.

Sellau suka ambik kasut ajak mummy or daddy naik car.budak yg kuat jln. Suka g shopping mall. Kalu
Mandi pandai buka diapers sdr n pi buang dlm dustbin.

Actually mmg rezeki hana tuk leh bfeed till 1 tahun insyallah. Padahal last week time gynae mummy confirmkan mummy pregnant dia dah advise mummy tuk stop bfeed hana immediately coz it will effect my pregnancy. Tgk stok ebm cukup til cover for 2 months ja. However, mummy dah miscarriage so leh la sambung bfeed hana till 2 years. Perjuangan kita belum selesai hana.

Sayang hana. Muahhhhhh

Saturday, April 21, 2012

Bukan rezeki kami.

Salam. Baru semlm update kat blog pasal rezeki. Ada cerita ada rezeki yg x leh reveal lagik. Salah satunya rezeki anak.

The story started before mr hubby gi outstation 2 weeks tuh. Time tuh emooo sgt. Then time mr hubby away 2 weeks tuh terperasan eh awat period aku x mai lagik. Since my period x ada problem sblm nih so boleh pulak c catit date last period but dah perasan eh cm lama ja x period. But ignore la jap coz during 2 weeks bz with officeworks n kids. Then lps hubby balik on tuesday lupa lak nak discuss ngan hubby. Happy sgt coz hunby balik but dah habaq awai2 kat mr hubby nak cuti rehat sebulan. Then on friday keluar brown spot. I tot nak dtg period la kan. Plus x ada lak face morning sickness as previous 3 pregnancies sblm nih. Then on saturday still keluar brown stain with a lil bit mucus. Then trus grab the pregnancy test brand clearblue. Its the balance test kit time test pregnant hana dulu. Both me n hubby dok dlm toilet n buat test. Its POSITIVE. Hubby give a big hugs. Then dah start nervous coz teringat brown stain. Isnin g office mcm biasa n selasa ptg trus gi jumpa my gynae since the stain ada lagik n byk sikit. The the scan n nampak karung n the gynae estimated around 6 weeks. Prescribed with acid folic n hormone pills n need to stop bfeed hana immediately n get mc for 3 days to bed rest.

Luckly hana minum ebm. Stock ebm is enough for her around 1 month without directfeed. Cuma mlm ada la dia nyot nyot tuk lepas gian but x lama.

Then yesterday ptg dok tgh bedrest sambil berwhatapps gosip with nana n tet, tetiba feel ada benda seketul keluar. Go to the toilet n saw kat pad ada darah ketul besaq ibu jari kaki. Padahal sblm nih just ada a lil bit spot. Berdiri n darah keluar lagi n trus terduduk panik atas toilet bowl. Call mr hubby n he asked to go the nearby clinic sementara dia balik. Pi nearby clinic but diaorg suruh g direct hosp. Call my gynae n dia trus suruh gi hosp. Grab some pads, panties, seluar n kain batik n trus zass g hosp. Go direct to dr siti n she do the scan. Kantung still ada but most probably dia cakap sign to miscarriage. So she admit me to monitor coz dia cakap dia x leh simply cuci. Mcm x baik. The sementara tunggu nak dpt bilik bleeding lagik byk sampai lencun seluar. Ambik kain batik to cover. Sampai bilik g washroom to change darah keluar n berketul lagik. Mr hubby saw it. Time tuh rasa mcm tanda contraction pun ada. Rasa mcm nak meneran berak. Dr siti came n trus tgk pad n trus check bukaan. Rupanya ada bukaan n mmg she decide jom trus pi OT tuk cuci. Pi OT, dia citer sikit pasai d&c procedure, pakar bius datang trus mak blank. Jaga dah kat luar OT for monitoring. Blurrr n dizzy sikit. Then dah stabil diaorg hantar gi bilik. Kepala pening trus tido.

Tu lah citernya... Tuh yg x mo reveal awal coz doc dah ckp. So ditakdirkan x ada rezeki. Mungkin Allah SWT ada aturan yg lebih baik utk kami. Tunggu mummy di syurga yer baby.

Mode sedih gynae bagi dlm bekas janin tuk ditanamkan.

Alfatihah

Friday, April 20, 2012

Rezeki

Alamak rasanyer entry dah penat karang. Lps tuh dia pi hilang mana tah....

Alhamdulillah tahun 2012 tahun rezeki family iswatie. Started with kids yg dpt school yg diaorg nak, n mummy n daddy dpt berkhidmat tuk kids yer school as jadik ajk pibg sekolah. Even workload kat office byk but still we show our support to our kids.

Then mr hubby yg dpt kepercayaan tuk handle cost saving yer project even byk cabaran dr office n dr mummy as well. X suka daddy even kat rumah pk keje but tau kdg2 benda tuh x leh avoid. Lega dah balik dr 2 weeks nyer outstation but bulan 5 nih nak pi lagik. Daddy ajak but mummy lak x leh nak cuti.

Mummy lak rezeki dpt pi skim industri pensyarah. Dpt lak company yg leh pi kerja sama2 ngan daddy. 3 months yer training.was informed by secretariat that 3 lecturer jer selected seluruh msia. X sabar nak gain new knowledge n x sabar gak nak dpt allowances. Hehehehe.


Tuh sebab i suka kerja skrg. Boring kat office leh escape pi industry. Every 5 years lak tuh. Even dok industry x leh bwk budaya kerja kat govt. mesti mencabar kat industri but budaya kerja yg baguih tuh yg nak dipelajari.

Time daddy g outstation pun rezeki mummy dpt offer mengajaq kursus peringkat ministry. Participant dr all over msia start dr gred 17 till 41. Dpt la byrn yg boleh beli handbeg baru. Hehehe. But bila mengajaq level2 nih mmg kena prepare btul2 plus byk benda yg kita learn sepanjang kursus nih. Tahun lps pun ada gak rezeki nih but yg nih participant gred 41-44. Secretariat inform bulan 10 nanti akan ada lagik. Kalu ada rezeki tu lagik alhamdulillah.

Owhhh ya tahun nih jugak cukup my 3 years service kat govt. kalu sapa2 tau mesti dok tunggu surat taraf berpencen lps tuh harus pi epf tuk keluarkan duit. Leh la nak buat plaster ceiling , wardrobe, beli katil, tilam baru, sofa, meja mkn baru n ngan tv baru as well. Hehehe. But surat yg ditunggu x kunjung tiba lagik. Huhuhu. X per lambat dpt lambat la habihhhh

Ada lagik 2-3 rezeki yg x leh reveal lagik. Once confirm akan dishare our hapiness. Hehehehe


Apa2 pun skrg nih dok tgh mc. Jom rest sambil berangan.

Sunday, April 15, 2012

Iswatie's family reunited!

Alhamdulillah mr hubby safely arrived at kl last tuesday. Dr airport dtg kat my hotel n ambik kunci keter balik rumah pi ambik kids dtg lepak kat hotel empress nih kat next day tuh wednesday cuti pertabalan agong. But for me still kerja coz kursus yg i ajar nih sampai rabu tengahari. Bilik x ada prob coz mine got single room. Ater nya penceramah. Mana leh share ngan peserta. Hehehehehehe


Then lps thari rabu tuh rasa lega sgt. Checkout frm hotel gi kdr akikah, g lawat husband nina n balik rumah. Balik rumah jer bessst sgt. Trus booommm tido. Hr khamis n jumaat pun cuti. Same to mr hubby. Saja nak spend masa sama2 with kids. Mr hubby send n fetch hani n ichlas. While me spending lots of time sleeping. After 2 weeks emosi x stabil plus time tidoxc cukup, terus jadi malas yg amat sgt, bdn rasa lemah n mata nie mengantuk sgt2. So qada tido la sampai kepala weng. Heheheheheheh

Then esok start keje slps 1 week x ada dlm office. Huwaaaa. Nak rest lagik!!!!

Sunday, April 1, 2012

Owh anak-anakku!

Oh my rindu nyer kat blog nih. Rindu nak bercelotoh mcm zaman2 dulu esp time fotopages. Dlm sehari mesti berupdate n ader jer cerita.


Kalu nih pk2 mcm byk cerita but sekali kelu jari nih nak tekan keyboard. Even konon sblm nih minta hadiah iphone dgn harapan rajin upate blog but i was wrong.

Life mcm biasa bz with office n famili.

Nih mr hubby outstation pi jakarta to setup call centre kat sana. Alhamdulillah dia diberikan kepercayaan tuk handle this project. Cuma yg x best sejak kena handle projek nih dia mcm terlebih fokus kat kerja. Even mlm pun nak pk pasal kerja. Mmmmmmm

But as isteri support la kan. Kena la bangga even kekadang rasa sentap gak. But on other side pk positif ja lah. Dia buat tuk isteri n anak2. Hopefully dia ingat la pengorbanan isteri dan anak2.

Jadi 13hari nih with3 kids plus bibik. Takut la esp mlm2. Siap jd mcm burung hantu dah nih. Kids lak sikit punya suka coz dpt tido ngan mummy. Mummy la yg jenuh kena sepak ngan kids time tido. Semua berebut nak dok bwh ketiak mummy.

X sabar nak tunggu si dia balik. X ada geng nak bergaduh laaaa. Sakit juwa aaiiiii. Hehehehehegege

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.