Wednesday, May 11, 2011

Kursus Felt Dah PENUH!!!!


HARAP MAKLUM SEMUA.....



GROUP 2 KELAS FELT DAH PENUH..


SORRY!!!!!!!!

Wednesday, May 4, 2011

Kelas Kraftangan Felt- Hairclip, Key Chain & TShirt

This week bz prepare tuk class Kraftangan Felt this coming Sunday.


best sgt coz rupanya byk betul permintaan. Tambah lak bayar RM20 jer coz bahan2 semua kerajaan yg tanggung.


due to positive respond. dah ada 2 group dah nak join class nih. Thanks Tini n Azza yg tolong promote

Anyway..nak announce ckit nih. Actually ada a slight changes of date tuk group 1 n also ada new date tuk class Group 2.


Group 1

8 Mei 2011 ( 9.00am-2.00pm) (Ahad)-Felt hair Clip- Modul 1
22 Mei 2011 ( 9.00am-2.00pm) (Ahad) - Felt hair Clip- Modul 1

18 Jun 2011 ( 9.00am -5.00pm) (Sabtu) - Felt Tshirt & Keychain


Group 2

11 Jun 2011 ( 9.00am -5.00pm) (Sabtu) - Felt Hair Clip Modul 1 & Modul 2
9 Julai 2011 ( 9.00am-2.00pm) (Sabtu) - Felt Tshirt
23 Julai 2011 ( 9.00am-2.00pm) (Sabtu) - Felt Keychain



Tempat:

Kolej Komuniti (Cawangan Shah Alam)
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia,
Bangunan UMNO Shah Alam, Aras 4, Menara UPSA, Pusat Dagangan UMNO Shah Alam, Persiaran Damai, Seksyen 11,
40100 Shah Alam,
Selangor.



Tuk group1 dah penuh...pihak kolej dah sms dah peserta n dah dapat confirmation dah. So siapa2 yg dapat sms...sila bawak Gunting Kain & Gunting Kertas. Makan/ Minum pun kitaorg x sediakan. bwk la air n makanan sendiri..nak buat potluck pun ok....mak sukerrrrrrrr

apa2 u all leh email me : mornizawati@kkkla.edu.my or cinonisid@yahoo.com or isdora@tm.net.my

atau call my office : 03-31202080 ext 225 (Pn. Mornizawati)


Tuesday, May 3, 2011

Resepi Chocolate Macaroons






ok nih nak share resepi Choclate Macaron nih.



Asalnya tgk kat blog Syerah. Dia ambik dr blog org jugak....


Jadik izinkan saya copy paste yer dari :








Bahan-bahan (30 keping bergantung pada saiz):
110gm gula aising
65gm serbuk badam (ground almond)
13gm serbuk koko
60gm putih telur - dalam 2 biji
20gm gula kastor
secubit cream of tartar

* saya x buat pun filling dia. Mak guna Nutella jer*
filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2):
120gm cream cheese
1 camb jus lemon
2 camb gula aising
1 camb whipping cream
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon

cara:

•ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko
•ketepikan
•pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
•masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
•kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
•masukkan adunan ke dalam piping bag
•dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm (lihat gambar)
•lakukan sehingga habis
•setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
•ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
•kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
•biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling
•untuk membuat filling: ayakkan dulu gula aising
•kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
•simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan
notes & tips: guna pisau yang tajam untuk kikiskan dari dulang pembakar atau non-stick paper dan hati2 kerana ianya mudah rapuh. sebaik2nya lapikkan dulang pembakar dengan non-stick paper/parchment paper supaya senang untuk diangkat. remove macaroons from the parchment paper - they should be removed as soon as they come from the oven. you will need to create moisture under the cookies. carefully loosen the parchment paper , lifting the paper, pour a little hot water under the paper. The water may bubble and steam. allow the macaroons to remain on the parchment for about 20 seconds, then peel the macaroons off the paper and place them on a cooling rack



SELAMAT MENCUBA!!!!!!

Monday, May 2, 2011

10 days without hubby

Lamanyer x menulis dlm blog...byk betul benda berlaku lately sampai kekadang rasa cepat betul masa skrg berlalu skrg ...


oh yer....mood berblog pun kurang coz last month my dad warded coz kena mild strok...frm GH Penang trus we transfered him to Hospital Putrajaya n now alhamdulillah dah ada kat Penang..recovering..



Then hr Ahad 2 week before FIL kat Sarawak lak warded kat ICU due to sesak nafas coz jatuh moto. Jadik mr hubby ambik emergency flight balik sana.


Sepatutnya flight balik ke KL semlm but Mr Hubby posponed his flight.




Dah la tuh sejak 2 hr nih Hana meragam. Refuse tuk mkn, bf n tido..... grrrr penat yg amat mak.






Cuti 3 hr sepatutnya nak rest ...but jgn harap la....but able bawak kids pi Ikea n The Curve.



n selamat la x=bb sitter damansara n adik dtg lepak rumah. x ler rasa sunyi but penat la coz bb Hana asyik jd koala bear jer...dah la tuh tgk org lain...mcm tgk hantu jer..grrrrrrrrrrrrrr



Despite....citer tertungging terbalik tuh...able baking Choclate Macaron. tu pun adik.. Nora yg beria ajak buat..Slmt bahan2 dah ada coz resepi n bahan2 dah lama ada coz dah lama teringin nak buat sdr.


Maka....jadik la Choc Macaron nih..


Inti malaih buat ..guna jer inti Nutella mcm mak Syerah...



ok lah kan....tuk 1st attemp. Nak kena try byk kali n byk resepi coz nak prepare myself tuk ajaq dlm kelas Macaron. ;p

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.