Thursday, March 31, 2011

Resepi Red Velvet Cupcakes




Saja bagi suspend entry sebelum nih.....ramai dah tanya resepi cupcakes nih.
so nih resepi nyer..in English..alah...x yah la nak translate bagai..korang pun faham eh bahasa English...






Red Velvet Cupcakes:

1 1/4 cups (125 grams) sifted cake flour

1/4 teaspoon salt

1 tablespoons (10 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder

1/4 cup (57 grams) unsalted butter, at room temperature

3/4 cups (150 grams) granulated white sugar

1 large egg

1/2 teaspoon pure vanilla extract

1/2 cup (120 ml) buttermilk

1 tablespoon liquid red food coloring

1/2 teaspoon white distilled vinegar

1/2 teaspoon baking soda


Cream Cheese Frosting:

4 ounces (113 grams) cream cheese, room temperature

1/4 teaspoon pure vanilla extract

1/4 cup (30 grams) confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted

1/3 cup (80 ml) cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)


Red Velvet Cupcakes: Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and line 12 muffin tins with paper cupcake liners.

In a large bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder.

In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the egg and beat until incorporated. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.

In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.

In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.

Working quickly, divide the batter evenly among the 12 muffin cups and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 18 - 23 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cupcakes comes out clean.

Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes and them remove from pan. Let cool completely before frosting. Either spread the frosting with a knife or offset spatula, or use a large 1M Wilton open star decorating tip to pipe the frosting.

Cream Cheese Frosting: In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese until smooth. Add the vanilla and confectioners sugar and beat until smooth. Using the whisk attachment, gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to pipe. Add more sugar or cream as needed to get the right consistency.

Makes 12 cupcakes.


Selamat Mencuba!!!!!!!! kalu jadik..mak la huluq kat saya sikit..hehehehe

Wednesday, March 30, 2011

Mood memasak & Baking dah hampir mai





Lately dok cari mood memasak n baking balik....heheheh..*poyo lah wati nih....nak memasak n baking pun kena cari mood ka?* Habisla kalu buka kedai...kalu time x ada mood harus x berasap kedai..hehehehehehe

Memasak tuh mmg still memasak even i akan masak sblm gi kerja..memasak tuh masak sekali bahagian tuk makan malam. Cuma lately masak tuk anak2 n bibik makan plus i bawak bekal pi office. Malam kitaorg dah diet...just mkn susu or cereal...Hani pun skrg dah pandai jawab dia diet kalu i tanya dia nak makan apa...


cuma lately on weekend esp hari Ahad...i akan masak special sikit...coz weekdays masak simple2 jer...

last 2 week ada buat Nasi Beriani with lauk: Dalca, Ayam masak merah, ikan masak merah, jelatah


lps tuh ada gak masak pajeri nenas, masak pindang ikan ngan sotong goreng tepung.


Last week lak ada masak Asam pedas ikan, ayam masak halia, kerabu mangga n ulam-ulaman.



lps lunch trus gigih buat Red Velvet Cupcakes gara2 teruja tgk blog Yaya. Trus godek2 resepi dlm Joyof Baking tuh. But buat x warna merah menyala sgt..takutttt nak tuang pewarna merah byk2..hehehehehe..Yang best mcm buat eksperimen sains time campuq cuka ngan baking soda...hehehehehe

my version of Red Velvet Cuppies with Cream Cheese Frosting...... :P


Friday, March 25, 2011

Dino's live 2011 at Pusat Sains Negara







Lately dah jarang pi shopping malls. Sebabnya pi malls kids dah cepat bosan...kids tension coz asyik2...mummy jer yg shopping.... * kids...tuh theraphy mummy tau!*

Jadik lately dah bawak kids pi tempat2 tuk diaorg....Byk pi learning place. Setakat nih dah pi muzium negara * Gambaq muzium negara dok dlm harddisk pc opis which skrg pc opis ada kat ICU*

Before this kids' teacher ada call cakap nak bawak diaorg pi Dinos Alive time pi school holiday but kena bayar RM200 seorang tuk 5 days yer trip. GULP! mak aiii RM200..mampus mak nak bayar RM400. Jadik i decided nak bawak sendiri. Lagik jimat coz bayar masuk tuk dewasa just RM10 n kids just RM5. Pi pulak tetiap hari...mampus bosan budak2 nih..For me pi sehari pun ok coz 1 hari dah boleh pusing Pusat Sains Negara tuh. Dulu waktu kerja kat Or**le pernah buat event kat PSN nih..mak dah tau selok belok PSN tuh.

Jadik last Saturday bawak la diaorg pi sana.Actually time tuh Ichlas kena Chicken Pox but tgk dia steady mcm x kena jer so bawak la...

Sampai2 kids excited tgk entrance PSN tuh coz ada lalu kat aquarium ikan.



but bila masuk ruang lega Dinos Alive tuh trus melalak bila nampak 2 ekor Dino. Dlm hati..lega aku x bagi kat teacher RM400 bwk kids ke sini. Pujuk2 last2 diaorg memberanikan diri masuk2.





but jgn harap nak pi dekat ngan doni besaq tuh..dah la dino tuh gerak2...bila naik atas baru la berani nak bergambo ngan dino



kasik chance mummy n daddy nak bersolo





sblm balik Hani memberanikan diri bergambo ngan Dino yg gerak2


Hana lak.." Ada Aku Kesah ngan Dino nih"


"saya x takut ngan Dino"
Hani nak jadi astronaut yer



hubby n kids

Gambaq iswatie yg x lengkap. Diambik oleh bibik...



Mana Ichlas? Dia melekat kat kaki bibik coz takut ngan Dino.

padahal sblm tuh ingat dah takut..


konon Ultraman Cosmos lah nak lawan dinosaur....cehhhhhh



Wednesday, March 23, 2011

Happy 5 months Nur Iswahana Imelda







HAPPY 5 MONTHS


NUR ISWAHANA IMELDA BINTI ISWANDI




Syukur padaMu Ya Allah SWT diatas kurniaan kupu-kupu syurga ini. Akan ku jaga dan bentuk menjadi insan yang berguna.



owhhhh ...actually masih mencari mood berblog yg menyorok ntah kemana..


however...i try my best tuk x miss out Hana yer entry tuk share her development at least for 1 year.


Tadi pagi bawak gi her 5months jab.....She such a strong girl..kena cucuk but x nangis langsung..siap sengih lagik ada..


Her weight 6.6kg n im proudly still jadik her 'kilang susu' :P


Hana skrg dah pandai meniarap n angkat dada...Then kalu nampak mummy balik dr kerja..trus sengih n lps tuh jgn harap la org lain yg pegang dia..dia nak mummy dia jugak yg pegang.


Last week asyik balik lambat....bibik cakap..sore2 Hana dah gelisah....nampak gaya mcm dok cari mummy.


Her fav toy is anak patung yg diberi nama Dahlia... She can grab Dahlia tuh n sudah pasti dahlia akan wet dek krn air liur Hana yg suka hisap si Dahlia tuh. Plus kalu sambil pegangg dia n pegang hp, she boleh tarik my hand dgn harapan dia boleh jilat hp mummy. Even kekdang lengan mummy akan jadi mangsa dibaham oleh budak bam bam Hana nih.


Hana bb girl yg cerdik...kalu letak depan tv dia boleh tgk tv esp citer Tom & Jerry. but jgn la ada sapa2 yg berdiri..dia akan jerit suruh angkat....Kalu buka pintu lagik la dia jerit lagik kuat coz dia amat gedik utk keluaq jenjln n g shopping.....Good Girl betul kamu ..Hana.


apa2 pun mummy bersyukur dapat membesarkan kamu Hana.


Kakak Hani & Abg Ichlas amat menyayangimu Hana despite kekadang abg Ichlas suka lepuk kamu... itu dia geram tuh...Kakak Hani lak amat suka cium kami sampai kalu kamu tido....dia nak tido dgn kamu......


Happy 5months dear ...


bb Hana


luv,

Mummy

Tuesday, March 8, 2011

Selamat Hari Wanita!

SELAMAT HARI WANITA
yg ke
100
korang semua wanita hebat!
Syabas....
p/s: Rasa tadi nak buat giveaway ..nak bagi RM100. But yg giveaway voucher Starbuck pun x beli2 lagik..ya ampun..

Friday, March 4, 2011

Entry yg x tau nak bubuh tajuk apa...




Salam,

Lamanya x update blog....ntah terbang mana mood nak menulis even rindunya nak menulis kat blog nih....

Tetiap hari buka blog sdr n baca blog kawan2 but bila kat blog sendiri x update la pulak :(


Iswatie's life is great even Hani kena chicken pox last week. Cool jer dia kena chicken pox. Tak ler nek merenggek gatal. Alhamdulillah. Just we worried takut berjangkit kat bb Hana. but so far....alhamdulillah ...Hani yer chicken pox pun dah kering n dia just cuti hari jer x gi school


Ichlas semakin notty....sampai kekadang...kena hukuman dok kat porch bila malas buat homework. Dia lak suka pukul manja2 kat Hana...dia kata dia geram..

bb Hana lak... cepat btul masa berlalu...semakin cheeky....budak nih dah pandai meniarap....Official date dia meniarap is 18th February 2011.

Sekarang pantang bagi baring..asyik nak meniarap....

skrg gak dia ada hobi baru...suka sembur ayaq liuq dia.....n mummy yer rambut pun dah mula gugur dgn byknya. * apa kaitan anak sembur ayaq liur ngan mummy yer rambut luruh?*

mood masak pun dah kelaut....mati lah ken akutuk ngan Mr Hubby coz sblm nih cakap..dah ada KC baru harus rajin masak but makin malas la pulak...baking pun sama...padahal dah ada oven besaq....cuma skrg dok berangan mixer KitchenAid. ;P



oh skrg sibuk survey Deep Freezer tuk simpan stock2 susu bb Hana yg melimpah ruah..alhamdulillah..murah rezeki tuk Hana. cuma lately kekerapan pumping dah urang compared dulu....hehehehehe...

sila shhhh itu perasaan malas....


apa2 pun.


Happy Weekend Girls!

Have a great time with ur loved one!!!!


2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.