Monday, December 27, 2010

Baby Pouch/Sling


ayooo..cukup susah nak update blog nih......sibuk mengemas brg yg x habis2 nih plus internet kat sini amatlah slow mcm siput b*bi* sigh*


ok..nak citer pasai bb Hana nih pulak.

Dulu time Hani n Ichlas x pernah pun ajaq dok dlm bb pouch/sling. Mr hubby kata ajaq dok dlm stroller jer..senang kalu jenjln kat malls. plus time tuh x bp glamer kot.. x pun kedekut nak beli ...kekeke


so waktu pregnant bb Hana ada proposed Mr Hubby tuk beli bb sling but dia kata x yah.fine..bibik lak kata..x yah bazirkan duit..pakai ja batik jawa.


jadik bila bb Hana keluaq, kalu time dia mogok x mo tido, bibik trus masukkan bb hana dlm bb sling guna batik jawa. trus kawan leh tido lena n lama....bibik ada ajarkan but mmg x reti la nak pakai...



Terdetik jugak nak beli since dah fully bfeed kan...leh gak direct bfeed baby sambil bwk dlm bb pouch/sling tuh sambil jln2...x ler nak kalut cr nursing room kan..jadik dpt la bf bb di mana2 jua...

So sapa2 yg pernah guna..leh suggest tak which type of baby pouch/sling yg baguih n baper harga dia?

or

x pun ada sapa2 nak bagi hadiah ker? :P



Sunday, December 26, 2010

Arabian fashion

Malam nanti nak attend dinner my office with Mr Hubby..

Theme dia Arabian coz buat kat restoran arab Al Diafah..

dok google la fashion2 arabian nih tuk me & Mr Hubby..

excited coz bila lagik nak melaram kan..


nih on the way nak pi Mydin USJ tuk cari baju2, tudung n accessories..

hahhahaha..last minute betul....



tuk mr hubby nak cari mcm ni jer


but kalu dia pakai mcm nih lah....

harus auwmmmmmm

for me lak

nak pakai mcm nih pun dah cantik kan
x pun nak seluar alibaba nih
opssss...yg nih harus menang hadiah best dress

kalu boleh nak tutup muka mcm nih


n

paling teringin nak pakai mcm nih...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




agak2 apalah bos ckp ek?

Saturday, December 25, 2010

We are Moving!!!

Oh dear.....dah lama biaq blog nih bersawang n berhabuk..auchummmmm * bersin* even now pun that my situation, matamerah-gataltekak-selesema due x tahan habuk.



now we are busy moving to our new home sweet home. Hr nih official angkat brg2 ke rumah baru n official dah jadik org Shah Alam..kekekeke




oh byk betul nak citer but byk jugak kotak2 yag bersepah n need to be arrange..

plus dok cbuk cr baju tuk Dinner my office tomorrow night where the theme is Arabian Night

lastly, jugak sibuk prepare everythings tuk Kenduri Akikah bb Hana n hHousewarming this coming Saturday.. I dah sent out the invitation thru facebook...ada sapa2 yg x dapat invitation lagik?
Those yg dah dapat invitation, apalagik.give the answer to us...senang nak kira headount. Tuan rumah takut makanan x cukup...kekekeke

* fuh penat*

Thursday, December 16, 2010

Vaksin oral rotarix utk mencegah Rotavirus dicemari vaksin babi

Adus....skrg kan susah betul nak update blog oz anak dara conquer my pinky nih....handphone lak anak teruna...padahal time tuh ada mcm2 idea tuk bercerita. alahai nampak yer kena la beli new lappy or Ipad.* angan jer lah watie oiiii*. but x leh nak masa terdekat nih coz budget x ada. * sobbbbbbbb*

Oh ya....Selasa br nih ada appoitment ngan my gynae n Hani lak ada appointment ngan Datul Zul for her allergic. I've done with my Pap Smear...hehehehehehehehe

while Hani lak actually dia yer appointment is on 12/11 but kitaorg ingat 11/12..alahai br anak 3 dah carca merba date appointment.

then trus tanya Datul Zul about additional jab( Rotavirus & phesince jab yang wajib kitaorg buat kat klinik gomen jer..free..


Tuk Rotavirus, Datul Zul mention pasai dalam vaksin oral rotarix ada porcine circovirus jenis 1 (PCV1). So dia cakap depends la kat kitaorg samada nak proceed atau tak. Balik rumah trus google pasai yg dia mention nih.

The Consumers Association of Penang is appalled at the deafening silence by the Ministry of Health and GlaxoSmithKline Malaysia (GSK) over the widespread contamination of Rotarix, GSKs oral vaccine given to infants less than 12 months of age to prevent rotavirus that can cause gastroenteritis leading to vomiting, diarrhea and fever. Batches of Rotarix all over the world have been contaminated with genetic material from porcine circovirus type 1 (PCV1) – a virus commonly found in pigs.



Rotavirus is a genus of double-stranded RNA virus in the family Reoviridae. It is the leading single cause of severe diarrhoea among infants and young children, and is one of several viruses that cause Rotavirus gastroenteritis, a mild to severe disease characterised by vomiting, watery diarrhoea, and low-grade fever and commonly known as stomach flu, despite having no relation to influenza. By the age of five, nearly every child in the world has been infected with rotavirus at least once. However, with each infection, immunity develops and subsequent infections are less severe, and adults are rarely affected. There are seven species of this virus, referred to as A, B, C, D, E, F and G, all of which also cause disease in other animals. Rotavirus A, the most common, causes more than 90% of infections in humans.

A rotavirus vaccine such as GSKs Rotarix is supposed to protect children from rotaviruses. A media report described Rotarix as being made from a weakened strain of human rotavirus that has to be grown inside living cells. GSK uses a line of monkey kidney cells for this purpose. According to Dr Margaret Hamburg, commissioner of the US Food and Drug Administration (FDA), PCV1 DNA fragments were found in Glaxo's cell bank, meaning they were present from the vaccine's earliest development when in fact, vaccines are supposed to be sterile. It is highly unlikely that GSK was not aware of this anomaly in their vaccine long before 2006 when they carried out clinical trials on Rotarix in children. We question why GSK has not made any effort to isolate and destroy the rogue virus PCV1 in the initial reassortment of genetic material required to produce the vaccine when it would have been clearly visible to scientists if safety was a priority. It is shocking that GSK has allowed this potentially dangerous abnormality to continue to perpetuate itself over the years until it has emerged as a contaminant for a vaccine meant for infants as young as six weeks old. In fact, GSK only reported its own findings of the presence of PCV1 in Rotarix to the FDA on March 15, based on work originally performed by an academic research team. Subsequent follow-up tests carried out jointly by GSK and the FDA confirmed the team’s findings and confirmed that viral components have been present since the early stages of the vaccine’s development, including during clinical studies.

While claiming that there is no evidence that there is a risk to patients who have received this vaccine, the FDA however had on March 22 decided to err on the side of caution and issued a nationwide alert warning pediatricians in the US to stop administering Rotarix to their patients pending an investigation that is expected to last at least six weeks. The FDA also publicly admits that until now this particular pig virus is not one that they thought vaccine makers needed to check their products against.

As of 27 March 2010, the Health Ministry of the United Arab Emirates has taken cue from the FDA and has ordered the immediate suspension of importation, distribution and selling of Rotarix and a temporary ban on its use on infants. Jordan through its Food and Drugs Administration has also adopted the FDAs position by suspending all Rotarix prescriptions as they fear the risk of unknown side effects from PCV1. Closer to home, Singapore’s Health Sciences Authority (HSA) are asking doctors to defer vaccination by Rotarix or use alternatives while the HSA works with GSK to determine if any local batches of the Rotarix vaccine had been contaminated. In a statement, the World Health organization (WHO) urged countries using Rotarix to "carefully consider the significant benefits of continued use" in any decisions.

While GSK Malaysia and Singapore 's director of clinical R&D and medical affairs, Dr Teoh Yee Leong, said the drugmaker assured the HSA that they would "continue to share information with HSA as and when these become available", the same level of cooperation does not seem to have been extended to our Ministry of Health. Going by the absolute silence of the Drug Control Authority (DCA) of the MOH on this matter, it would seem that GSK has for some reason refused to divulge any information on this critical issue to the MOH despite it being 12 days since they reported the matter to the US FDA. While being very cooperative with the HSA of Singapore, GSK Malaysia seems to have completely avoided all similar collaboration with MOH despite the MOH openly recommending the use of Rotarix in Malaysia. We wonder if this is really the case or are the rakyat deliberately being kept in the dark.

In a Muslim majority nation like ours, it is understandable that such an issue can be a sensitive one, especially since the vaccine’s contaminant is from a virus of pork origin. As we all know, the consumption of pork is ‘haram’ or forbidden to Muslim’s. One scientific rationale as to why pork is categorized so by Islam is due to the presence of parasitic creatures such as the Taenia solium (pork tapeworm) and Trichinella spiralis (trichina worm) and microorganisms such as porcine circovirus type 1 which are undoubtedly harmful to human health. This is why PCV1 contaminated Rotarix is unacceptable to Muslims but the MOH has a responsibility not only to Muslims but rakyat of all other religions in the country to explain the situation as well as initiate urgent measures to recall and analyse the existing batches of Rotarix for contamination while announcing a nationwide alert and suspension of the vaccine until safety has been substantiated.

The governments of UAE and Jordan where Islam is the predominant and official religion have been exemplary in their immediate and proactive reactions towards the threat of contaminated Rotarix. They have shown a great deal of concern and responsibility to their citizens due to the nature of the threat which is both health endangering as well as having religious relevance and they have announced their decisions publicly.

Whether or not GSK Malaysia has alerted the MOH, we question why the MOH has yet to declare a nationwide alert and suspension of Rotarix vaccinations as of today and carry out stringent safety testing on existing batches. What has the MOH done to inform and assure the rakyat of their children’s safety? Just what is stopping the MOH from carrying out its duties and responsibilities to the rakyat? The rakyat have a right to know if their health and religious beliefs may be compromised.

CAP calls upon the MOH to immediately inform the rakyat of the Rotarix contamination situation in the country and the steps to taken to contain the situation.

Source: Website Persatuan Pengguna Pulau Pinang



yg nih dalam Bahasa Melayu nyer...

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan sikap mendiamkan diri oleh Kementerian Kesihatan dan GlaxoSmithKline Malaysia (GSK) berhubung meluasnya pencemaran Rotarix, vaksin oral GSK yang diberikan kepada bayi berusia kurang daripada 12 bulan untuk mencegah rotavirus yang boleh menyebabkan gastroenteritis yang membawa kepada muntah, cirit birit dan demam.

Kelompok Rotarix di seluruh dunia telah tercemar dengan bahan genetik daripada porcine circovirus jenis 1 (PCV1) – virus yang biasanya ditemui dalam babi.

Rotavirus adalah genus virus RNA dalam keluarga Reoviridae.

Ia merupakan penyebab utama cirit birit yang teruk dalam kalangan bayi dan kanak-kanak dan merupakan salah satu daripada beberapa virus yang menyebabkan Rotavirus gastroenteritis, penyakit sederhana hingga ke peringkat yang teruk dengan ciri-ciri muntah, cirit birit berair, demam dan biasanya dikenali sebagai stomach flu, ia tidak mempunyai kaitan dengan selesema.

Menjelang usia lima tahun, hampir setiap kanak-kanak di dunia ini dijangkiti dengan rotavirus sekurang-kurangnya sekali.

Bagaimanapun, dengan setiap jangkitan, imuniti akan berkembang dan jangkitan seterusnya akan menjadi kurang teruk dan orang dewasa jarang terjejas.

Terdapat tujuh spesies virus ini yang dirujuk sebagai A, B, C, D, E, F dan G, kesemuanya juga menyebabkan penyakit terhadap binatang lain. Rotavirus A, yang paling biasa menyebabkan lebih daripada 90 peratus daripada jangkitan pada manusia.

Vaksin rotavirus seperti GSK Rotarix sepatutnya untuk melindungi kanak-kanak daripada rotavirus.

Laporan media menjelaskan Rotarix diperbuat daripada rotavirus manusia yang lemah yang dibesarkan di dalam sel hidup.

GSK menggunakan sel buah pinggang monyet untuk tujuan ini.

Menurut Dr Margaret Hamburg, Pesuruhjaya Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika Syarikat (FDA), cebisan DNA PCV1 ditemui dalam bank sel Glaxo, bermakna ia hadir daripada perkembangan awal vaksin yang pada hakikatnya vaksin sepatutnya hendaklah disteril (bersih dari kuman).

Kemungkinan besar GSK tidak menyedari sesuatu yang janggal ini dalam vaksin mereka lama sebelum 2006 apabila mereka menjalankan ujian klinikal ke atas Rotarix untuk kanak-kanak.

Kami mempersoalkan kenapa GSK tidak membuat sebarang usaha untuk mengasingkan dan memusnahkan virus ganas PCV1 dalam pelbagai bahan genetik yang diperlukan untuk menghasilkan vaksin apabila ia boleh dilihat dengan jelas oleh saintis jika keselamatan diutamakan.

Amat mengejutkan sekali apabila GSK membenarkan keadaan berbahaya untuk berterusan sehingga beberapa tahun sehingga ia muncul sebagai pencemar untuk vaksin bagi kanak-kanak semuda seusia enam minggu.

Pada hakikatnya, GSK hanya melaporkan penemuannya sendiri berhubung kehadiran PCV1 dalam Rotarix kepada FDA pada 15 Mac, berdasarkan kepada kerja yang pada asalnya dilakukan oleh pasukan penyelidik akademik.

Diikuti oleh ujian susulan yang dijalankan bersama oleh GSK dan FDA mengesahkan penemuan pasukan itu dan mengesahkan komponen viral terdapat sejak peringkat awal perkembangan vaksin termasuk sewaktu ujian klinikal.

Terdapat dakwaan bahawa tiada bukti bahawa terdapat risiko kepada pesakit yang menerima vaksin ini, bagaimanapun FDA pada 22 Mac memutuskan untuk berhati-hati dan mengeluarkan amaran kepada pakar kanak-kanak di seluruh negara di Amerika Syarikat untuk menghentikan memberikan Rotarix kepada pesakit mereka sementara menunggu siasatan yang dijangkakan berakhir dalam masa enam minggu.

Pihak FDA juga mengakui sehingga kini virus babi yang khusus ini bukanlah satu-satunya yang mereka fikirkan pembuat vaksin perlu untuk memeriksa produk mereka.

Pada hari ini (27 Mac), Kementerian Kesihatan Emiriyiah Arab Bersatu (UAE) telah mengambil isyarat daripada FDA dan telah mengarahkan pergantungan segera pengimportan, pengedaran dan penjualan Rotarix dan pengharaman sementara penggunaannya untuk kanak-kanak.

Jordan melalui Pentadbiran Makanan dan Ubatan juga telah menerima pakai pendirian FDA dengan menggantung semua preskripsi Rotarix memandangkan mereka bimbangkan risiko kesan sampingan yang tidak diketahui daripada PCV1.

Lembaga Sains Kesihatan Singapura (HSA) telah meminta doktor menangguhkan vaksinasi Rotarix atau menggunakan alternatif sementara HAS bekerjasama dengan GSK untuk menentukan jika sebarang kelompok vaksin Rotarix telah tercemar.

Dalam satu kenyataan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa negara yang menggunakan Rotarix supaya “berhati-hati mempertimbangkan manfaatnya untuk terus menggunakannya dalam sebarang keputusan.

Sementara itu, Pengarah Klinikal R & D dan Hal Ehwal Perubatan GSK Malaysia dan Singapura, Dr Teoh Yee Leong, berkata pembuat ubat itu memberikan jaminan kepada HAS bahawa mereka akan “terus berkongsi maklumat dengan HAS apabila ia diperolehi”, kerjasama yang sama seperti itu dilihat tidak dihulurkan kepada pihak Kementerian Kesihatan kita.

Berdasarkan kepada sikap berdiam diri Lembaga Kawalan Ubatan (DCA) Kementerian Kesihatan berhubung perkara ini, ia dilihat GSK mempunyai alasan enggan untuk mendedahkan sebarang maklumat berhubung isu kritikal ini kepada Kementerian Kesihatan walaupun sudah 12 hari sejak perkara ini dilaporkan kepada USFDA.

Sementara amat bekerjasama dengan HSA Singapura, GSK Malaysia dilihat menyokong sepenuhnya di sebalik Kementerian Kesihatan yang secara terbuka menyarankan penggunaan Rotarix di Malaysia. Kami bimbang jika ini kesnya yang sebenar atau rakyat dibiarkan dalam keadaan tidak mengetahui apa-apa.

Dalam sebuah negara yang mempunyai rakyat beragama Islam sebagai majoriti seperti negara kita, amat difahami bahawa isu seperti ini boleh menjadi sesuatu yang sensitif, terutama sekali memandangkan vaksin itu tercemar daripada virus yang berasal daripada babi.

Sepertimana yang kita semua tahu, pengambilan babi adalah ‘haram’ atau dilarang kepada orang Islam. Salah satu rasional saintifik kenapa babi dikategorikan sedemikian oleh Islam memandangkan kepada kehadiran sejenis parasit seperti Taenia solium (pork tapeworm) dan Trichinella spiralis (trichina worm) dan mikroorganisma seperti procine circovirus jenis 1 yang tidak diragui lagi berbahaya kepada kesihatan manusia.

Sebab itulah Rotarix yang tercemar dengan PCV1 tidak dapat diterima oleh orang Islam tetapi Kementerian Kesihatan mempunyai tanggungjawab bukan hanya kepada orang Islam tetapi juga kepada semua rakyat yang beragama lain di negara ini untuk menjelaskan situasi serta mengambil langkah segera untuk menarik balik dan menganalisis kelompok Rotarix yang sedia ada itu tercemar dan mengumumkan amaran di seluruh negara serta menggantung vaksin itu sehingga ia terbukti selamat.

Kerajaan UAE dan Jordan di mana Islam merupakan majoriti dan agama rasmi telah menjadi contoh dalam tindak balas mereka yang proaktif dan segera terhadap ancaman pencemaran Rotarix.

Mereka telah menunjukkan keprihatinan dan tanggungjawab kepada warganegara mereka memandangkan kepada keadaan ancaman iaitu membahayakan kesihatan serta mempunyai kaitan dengan agama dan mereka telah mengumumkan keputusan mereka untuk khalayak ramai.

Sama ada GSK Malaysia telah memberikan amaran atau tidak kepada Kementerian Kesihatan, kami mempersoalkan kenapa Kementerian Kesihatan masih belum mengisytiharkan amaran ke seluruh negara dan menggantung vaksin Rotarix sekarang dan menjalankan ujian keselamatan yang ketat ke atas kelompok Rotarix yang sedia ada.

Apakah yang telah dilakukan oleh Kementerian Kesihatan untuk memberitahu dan menyakinkan rakyat terhadap keselamatan anak-anak mereka?

Apakah yang menghalang Kementerian Kesihatan daripada menjalankan tugas dan tanggungjawab kepada rakyat? Rakyat mempunyai hak untuk mengetahui jika kepercayaan agama dan kesihatan mereka mungkin dikompromikan.

CAP menggesa Kementerian Kesihatan supaya mengumumkan dengan segera kepada rakyat berhubung dengan situasi pencemaran Rotarix di negara ini dan langkah yang diambil untuk mengawal keadaan.


Source: frm HERE



nampak yer kena cancel la ambik Rotvirus nih. just ambik Pneumococcal vaccine jer lah which cost us around 1K for 4 jab. yg Rotavirus tuh jimat duit mummy...


Tuesday, December 14, 2010

Beberapa jam tanpa nenen mummy

Nih kisah semalam.

Semalam pagi pi opis kejap coz nak pi hantar borang apply cuti bersalin 90hr. Tung tang dlm 2-3 jam jugak la kat sana.


so bb Hana minum susu thro botol. Plus mmg saja nak practice dia minum susu thru botoi coz dah lps 50 hari n as persediaan bila nanti mummy dah masuk kerja. Kalu ikut hati rasa sayang jer nak bg dia minum hru botoi...lagik best nenen kan dia...nih penangan BF bb...x sanggup nak berpisah...rasa nikmat BF bb. Speechless i tell u!


Jadik lps isi borang n ambik surat2/sample kat pigeon hole/workstation n anyam ketupat trsu zass balik ke rumah. Balik rumah tanya Dahlia mcm mana Hana hisap botol. Dahlia cakap Hana nangis time nak hisap botol. Time dia hisap puting, dia buat muka pelik, terus sebik n trus nangis...maybe dia tau tuh puting tipu..hehehehe...but dahaga hisap la jugak but dgn muka kelat x ikhlas. Kekadang hisap....then nangis...kalu air susu x keluar dr botol dia nangis..alolololo..cerdik betul bb Hana.

nih Dahlia bg minum susu thru botoi..see muka x ikhlas ja minum susu...mmg kasik Dahlia yg bg minum susu since baca kat blog Farah Sarakids..bb x akan minum susu kalu mummy dia yg kasik coz bb cerdik oooo.....lagik best dia minum nenen mummy trus. time nih bila bb Hana nampak mummy dia trus stop hisap susu..terpaksa mummy menyorok br dia sambung hisap balik...

nih stok susu setakat semlm....4 bungkus plastik....plus 1 bungkus dlm my fridge n lagik 1 bungkus dlm fridge jiran
stij2 nih dah selamat dok kat dalam deep freezer umah jiran aku ..baik kan jiran aku nih.. siap dia cakap nani even aku dah pindah pun aku still leh letak stok susu aku dlm deep freezer or fridges dia * dia ada 2 fridge besaq yer puan-puan* coz aku still akan dtg Banting everyday coz aku kan kerja kat sini.
maka selamatlah stok2 susu nih...susu kalu dlm deep freezer leh tahan 6 bulan. n kalu dlm fridge 2 pintu boleh tahan 3 bulan...tak lama bila aku masuk kerja...fridge kat opis la pulak jadik mangsa.kekekekeke


* nak FREE Starbucks Voucher...sila klik SINI *


Mari tebuk subang


Dah anak 3 nih haruslah selang citer setiap org...boleh jugak nak citer 1 entry but dia yer karangan 3 mukasurat la kot coz setiap anak ada jer citer yer tersendiri..


Rindu betul kat Fotopages Iswatie.bila baca balik entry2 yg aku tulis tuh mcm x percaya jer tuh aku yer idea.....rasa rajin jer aku update FP tuh....ada jer idea semedang compared blog nih...bila mengadap jer semua idea yg ciput gone...* maybe urat dah byk putuih kot*


Balik Penang last week...hajat nak bawak anak dara Hani pi tembak telinga tuk bubuh earning. Bukan tembak bg ecah telinga yer puan2...Kebetulan my mum yg nak belanja tembak ngan earning. Coz hr tuh time my mum ada kat Banting jaga i dlm berpantang, dia suka tgk cousins Hani, Ichlas & Hana at hubby's side kecik2 dah pakai earing. Dia dok suruh i bwk Hani pi bubuh earing but i cakap i kena bg earig emas coz Hani nih allergic materail2 lain selain emas. * mcm mummy dia jugak*. Jadik time balik Penang, my mum dah sedia pun earing emas tuk anak dara Hani nih. Bb Haa kecik lagik..so dok diam2...sunat pun blum lagik..kekekekeke.


Kami bwk pi kat Kedai Bombay...saya org Balik Pulau mesti tau kedai nih.


X mahai pun tembak nih....RM12 jer..dulu RM10. tu sekali ngan subang but x la emas punya.


Org laki yer yg tembak..nih abag kawan aku ...abg Mus..Kawan aku nama Aminah...skrg dia ada kat US.


Mula2 dia tanda la dulu

Lps tanda dia trus tembak but Hani x sedar pun di atembak coz sambil2 dia tembak dia dok sembang ngan Hani..dia tanya Hani jawab...siap dia cakap... " nih uncle x tembak lagik"

Bila dah habis tembak dia kata siap....Hani siap cakap " eh bila uncle tembak".kekekeke


anak sedara yg sama umur ngan Ichals but bdn besaq dr Hani pun Tok belanja jugak.

Dia pun macho x nangis..maybe excited jugak

So Hani senyum lebar sampai ke telinga... perasan jd princess la tuh...

Tgk muka tuh putih coz balik rumah sapu bedak konon cantik mcm princess.

alolo...mmg kamu cantik Hani...mcm mummy * eh..perasan jugak* :P


kasik zoom sikit ..nih earing yg kedai punya...tunggu 2-3 hr br nak tukar ke earing emas..s.ekali balik mai Banting nih ...lupa nak bawak balik...sobbbb

Tunggu Tok mai nanti la..

Nampak yer mummy ada geng la nak melaram kat Habib Jewels..

ambik gambaq nih tuk show kat daddy coz that time daddy ada kat Sunway Hotel Georgetown pi audit branch kat Komtar, Penang.


Kitaorg dok ja Balik Pulau coz jarak hotel tuh ngan umah just 1 hour drive.


* nak FREE Starbucks Voucher...sila klik SINI *

Saturday, December 11, 2010

Mission: Membawak balik stok production susu

Alhamdulillah, we safely arrived at Banting petang semlm with dengan stok2 susu yg masih keras. Stok2 susu tuh dah selamat berjumpa dengan kawan2 seangkatan dlm fridge umah Banting nih :P


Sepanjang 5 hari balik kampung, i didnt fail to cont my pumping session. Jadik pelik lak kalu x buat ...jadik mcm addict lak xtvt pumping nih..hehehehe.Plus my breast x akan rasa selesa coz bengkak susu.


Jadik 1 perkara yg i shud prepare is to know how bring back the stocks to Banting with around 4-5 hours journey.


selamat sebelum nih dah dapat info dr beberapa blog esp blog Afne & Farah SaraKids.


Ajak Mr Hubby pi beli container nih...murah jer pun...x sampai 10 inggit..x yah nak beli coleman bagai..

nih stok2 yg akan ditransfer dlm container tuh

bg lah task simpan stok2 nih kat mr hubby....

diaorg mesti kena support kita


Mr hubby pi beli ketoi ais n tabur ketul ais kat base container tuh.

lps tuh trus susun stok2 susu



last sekali tabur ais balance atas stok susu tuh trus tutup. letak kat bahagiam paling bwh bonet n lps tuh br bubuh beg. trus zass balik..x yah pi singgah mana dah....kitaorg singgah kat hentian sebelah Sg buloh jer tul lunch.


hasil yer..tadaaaaaaaaaaaa..ais n susu masih keras lagik bila sampai Banting..trus simpan dlm fridge..
MISSION COMPLETED!!!!

* nak FREE Starbucks Voucher...sila klik SINI *

Thursday, December 9, 2010

100 hari tanpa ais- Get the Starbucks Voucher for Free

Tempoh berpantang 44 hari is over...skrg cabaran yg lain pulak since im breastfeeding my baby ialah :


100 hari tanpa ais...

which start frm 1st day hr bersalin la...of course 44hr tempoh berpantang tuh x sentuh ais...so kita sambung lagik 56 hari tanpa ais.

Being me yang before this is peminat air ais esp Milo Ais yang tegar maka ini adalah cabaran yang amat mencabar keimanan aku nih. Tambah people around me yg sentiasa minum ayaq ais...

selamat lambat lagik masuk kerja....kalu idak lagik tercabar coz usually my breakfast will be Milo Ais.
Tambah skrg christmas season..


Toffe Nut Frappuccino...

slurpppppppppppppppppppppppppp
oh amatlah mengugat keimanan.

dan tambah2 skrg musim cuti sekolah dimana2 saja kenduri kahwin...

harus terliur tgk org minum

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


ayaq merah aka sirap kenduri
Jadik meh la sokong aku.....


drop ur comment to show ur support to me to complete this 100days without ice challenge...



my last day for 100days with ice is on 30th Jan 2011.

GULP!

Insyallah if i complete 100days without ice nih,
i akan buat lucky draw to those yg bg leave ur comments in this entry...

maybe i will give u the Starbucks Voucher...

So apa lagik, give ur moral support to me.


Chaiyok watie!!!!!

- pic googled -

Wednesday, December 8, 2010

Salam 1432 Hijrah & Happy Birthday Dahlia!

Salam Maal Hijrah kawan-kawan....


Buku lama dah ditutup...

maka buku baru lak dibuka.


Apa yang tertangguh di buku lama

moga dapat di carry forward ke buku baru


semoga tahun yang baru ini membawa 1001 makna dan berhasil spt yg dirancang.


sepatutnya nak tulis semalam but bila balik ke Penang nih jadik lemau. asyik nak tido n makan jer..tambah2 br habis pantangkan sampai kul 2am tahun baru tuh terpaksa mr hubby n my dad berkejar bwk i pi emergency Hospital Balik Pulau coz migraine..last2 dapat jab kat bontot..owchhhhhhhhh


owhhh semalam jugak birthday Dahlia ( our bibik) yang ke 29. Dah pukul 4tg baru tingat.trus zass ajak my dad pi beli cake n call mr hubby cakap hari nih birthday Dahlia.


see untungkan jadi my helper....siap i beli cake celebrate birthday.....nih kids yg lebih excited n tolak birthday girl ketepi...last2 diaorg yg tiup lilin n potong cake..

Owh semlm my hubby pi check in kat hotel Sunway which 1 hour car drive dr my parents house nih. Coz hari nih dia kena audit branch diaorg kat komtar tuh. lawak lak mr hubby dah involved in ISO .kekekekeke.. jadik dia jadik 'bujang' till tomorrow. Dia ajak me n bb hana stay kat sana but my mum macam x kasik jer coz dia risau Hani & Ichlas akan nangis tengah malam cari kitaorg..mmg betoi..time i keluar pi beli cake Ichlas dah melalak cr mummy n daddy bila dia bangun dr tido. Ayoooo...x ada chance mummy nak rileks kat hotel tau...selamat la kat umah my parents ada cousins Hani & Ichlas yg boleh melayan...n belek bb Hana..


okeih....nak pi tido la...lalalalalalalalalala * mcm mana la nak selim ala2 anak dara mcm nih*

Monday, December 6, 2010

Pekeliling cuti bersalin 90 hari pegawai perkhidmatan awam dah ada!!!



oh ....im very very happy now!


i tot x entitled coz that one tuk budget 2011..

*kira entitled tuk sapa yg bersalin start 1.1.2011 ler*


hr tuh waktu budget amatlah sedih since nih my 1st time maternity leave dalam govt sector..maka my maternity leave ada 300hr . plus my plan pun bukan la nak beranak banyak..at least 2 org time berkhidmat in govt sector nih...


tetiba pagi nih Puteri Satu tanya dalam facebook..


trus zass buka website JPA

n


nampak ler ada

Pekeliling Perkhidmatan Bil. 14/2010

Kemudahan Cuti Bersalin Pegawai Perkhidmatan Awam

dah keluar 3rd December hari tuh...

baca la pekeliling tuh dgr debar..

n last2 kat hujung baru nampak:

TARIKH KUAT KUASA PEKELILING:
Pekeliling Perkhidmatan ini berkuat kuasa mulai
1
5 Oktober 2010.




Yahooo......

terus mak melompat...

so sapa2 nak baca pekeliling tuh nih URL dia:

Pekeliling Perkhidmatan Bil. 14/2010 :

Kemudahan Cuti Bersalin Pegawai Perkhidmatan Awam


Sudah Merdeka


Semalam genap 44 hari berpantang.


Maka hari nih


M.E.R.D.E.K.A


hip hip horray


merdeka dari:

- no more param, pilis, tepel, bertungku & socks

- bengkung akan dicontinue pakai but maybe akan berganti dgn girdle or korset.

but awatla perut nih x kempis betul2...sobbbbbbbbbbbbbbbb


n yang penting dapat keluar rumah sepuas hati

*even dlm berpantang mak dah sampai Alamanda n MV :P


but rasa yer nanti byk akan tiggaikan bb ngan Dahlia kat rumah...kesian nak bwk pi tempat crowded..skrg byk penyakit


Makan?

yes yg nih paling best but im still bf my baby rasa yer byk menda foods yg i kena pantang.

apa ek yg tak leh mkn tuk mummy2 yg bf ?


but yg tak best is


- nampak yer lagi 16 hari dah kena masuk kerja. bermakna kena la tinggai baby kat Dahlia

- n kena ajar bb Hana minum susu mummy thru botol.

walapuan 44days is over but ada lagik



100 hari berpantang dari....


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

LU PIKIRLAH SENDIRI :):)

Sunday, December 5, 2010

Di Penang


Alhamdulillah, we safely checked in at house no 192 Kampung Paya Kongsi, Balik Pulau, Penang this afternoon.

this is balik kampung n 'buat kerja' trip.

Actually Mr Hubby kena audit branch kat Penang nih this coming Wed & Thurs.jadik kami pun ikut sekali la....luckly kena hantaq Penang.jadik sambil menyelam sambil minum ayaq la...

yg best is today is my 44 days of confinement..

maka akan berkampung la kami disini till Thursday
n
mintak2 la sempat pi semua kedai makan yg ada dlm list dlm kepala nih...

nak qada la katakan...


yahooooooooooooooooooo

Friday, December 3, 2010

My Breastfeeding Journey

Hik hik dah anak 3 baru lah sibuk nak cakap pasai breastfeeding nih. My mistake coz time Hani & Ichlas x fully breastfeed them. Jadik frm experience diaorg dapat la aku buat kesimpulan - antibodi diaorg x baper kuat plus we spent byk duit for their formula milk.

okieh let we share my experience with Hani. Time lps bersalinkan Hani mula2 i fully breastfeed dia.. x terlintas nak buat stock due that time im zero knowledge about breasfeeding nih. Lagik pun time tuh x bp ada skill nak bf bb secara duduk or baring. Tambah Hani time dalam pantang byk betul meragam. Plus time tuh berpantang kat Penang with my mum yg dok push dok suruh ajar bb minum susu formula coz nanti kalu dah masuk kerja senang...


Then after pantang pindah pi KL n jadi SAHM selama2 bulan lps pantang sblm start kerja baru. bila pk amat rugi x fully bf hani coz byk masa dgn dia...Rupanya time tu jugak i pregnantkan kan Ichlas..accident..opssssssssssssssss


Masa Ichlas ada sikit knowledge but mcm penat kan ada 2 org babies....i dok salahkan hubby due the accident so dia kena denda....dlm pantang i dah ajar Ichlas minum susu formula with susu Nan HA. Time tuh hubby kena denda bancuh susu tgh malam coz i kata i x mo tido i terganggu..i nak tido coz dah penat pregantat 9+9 months. However tuk Ichlas i sulam2 ngan bf jugak till 6 months.


Ada sekali time Ichlas i pegi bwk dia gi jab kat Klinik komuniti Kelana Jaya, doctor siap sound.."amboi byk sgt duit bg bb susu formula"...so i sengih kerang busuk jer lah


Based on experience Hani n Ichlas tuh i leh buat comparison....Between Hani n Ichlas, Ichlas yer antibodi lebih kuat coz dia menyusu susu mummy lama sikit dr Haniy Plus costing for their formula milk adalah tinggi which diaorg just boleh minum susu Nan Ha which cost us almost rm60 for 900gm.


Jadik utk no 3 nih.start jer pregnant dah pasang azam tuk bf baby. jadik yg paling penting i kena ada gadget yg bagus iaitu breastpump.

Kebetulan dok survey nak trus plan nak beli Spectra3. ikut nafsu nak jer beli Medela Freestyle but mcm x berbaloi coz yg nih anak ketiga dah kan....nak tambah lg tak tau bila... n dah memang rezeki bb Hana nih..time tuh x bersalin lagik...Syana cakap dia nak juai Breastpump dia jadik trs mak rembat..


so syana...kalu bukan rezeki iman..nih kira rezeki tuk bb hana

then waktu bersalin dah pesan kat hubby n nurse...lps bb keluar n dibersihkan trus nak bfeed dia....dlm penat lps meneran...kuat gak semangat nak bg bb .plus request nak 24hours rooming with bb except tuk dibersihkan by nurse n paed check.

lps balik dr hospital, nipple luka n day 3 baru start pump. 1st hasil tenusu is 10z jer..but simpan gak as stock...




time tuh x bp pandai sgt guna Spectra3 nih...then lps tuh after urut n pump kerap dapat lah 3 oz..then meningkat ke 5 oz.. tu pun every 2 hours pump..x pernah biar B free more than 2 hours except tgh mlm coz agak lemau nak bangun tuk pump...selalu mlm every 3 hours pump.


lps tuh dah pandai dah guna spectra nih.....mula2 tuh agak susah nak pegang botol coz dia bukan la mcm fee style...ada sekali tertumpah susu around 1 oz.sedih sgt...

bila da mahir ngan Spectra3 nih trus tambah beberapa accessories kat spectra 3 nih

beli silicone massager nih coz mula pakai specrta 3 rasa sakit kat B and nipple...mcm keras jer breast shield tuh n dia sedut nipple mcm nak tercabut jer..kekekeke


lps tuh tambah filter coz takut air susu masuk dlm machine

atas usaha gigih..naik penuh fridge ngan susu...n 1 plastic besaq dah selamat ditumpangkan ke fridge jiran..hehehe...amat baik kan jiran saya..


n nih lak hasil tenusu sehingga mlm nih....


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

ada dalam kira 450 oz susu..

alhamdulillah rezeki bb Hana.

1st month jab

Last 23rd Nov, bb Hana had her 1st appointment at Klinik Desa Kachong Darat for her 2nd dose of Hepatitis B. Kitaorg pi dalam kul 10am...nih gara2 tunggu anak dara bangun tido. Selamat dekat jer ngan umah clinic nih


Bila sampai ramai yer org n rupanyer kecik jer clinic nih but i loike coz ada bilik menyusu..

timbang berat 1 bulan : 4.3kg


n lps tuh ada nurse senior check bb Hana...
n dengar penerangan pasai breastfeeding.
Nurse punya suka bila bb Hana is exclusive minum susu mummy.

yang paling best is mummy x yah buat pap smear..i tot 1st checkup nih dah kena buat pap smear..gelak jer nurse bila i tanya eh x ada pap smear ker..dia kata..kasik chance la nanti...dok fobia lagik..saya pun pernah beranak juga....wahh baguih betul nurse nih....

Lps tuh bawak pi cucuk.


Sporting nurse2 kat sini bagik Mr Hubby ambik gambaq.
Kalu kat Kelana Jaya diaorg x kasik.

ini budak tido jer...nurse suruh gerak coz nanti bila cucuk dia terkejut la pulak
abaikan muka mummy yg bulat lagik...heran betul mummy kali nih susah betul nak turun padahal pantang mkn, bengkung n bla2 ( except pi berjln2 jer x leh baper pantang :P)


huwaaaaaaaaaaaaaaaa..meraung la si kecik nih but kejap jer..lps tuh sambung tido


so nanti 2nd jab pun akan datang clinic nih...akan berjumpa Datuk Zul for Rotavirus n Pneumococcal jab.

Thursday, December 2, 2010

Smart Reader Banting Year End Concert

Last Sunday, kids performed in their Year End Concert. Kira nih 1st time diaorg perform. Tahun lps Hani pi Q-dees sekerat jalan ja... Then pindah Banting, kids pi Tadika Islam Bestari pun sekerat jalan. so mana la ada concert.

Jadik kali nih mummy n daddy yg excited nak tgk diaorg performed. Tambah Hani dok nyanyi lagu n dok menari bila balik dr school. Yg Ichlas lak tanya dia nanti dancing apa....kawan buat x tau jer..haihhhh


Sblm nak pi concert tuh dalam dilema nak bawak bb Hana ker idak. Coz concert tuh dr kul 3pm-6pm.. Bila bawak takut dia meragam coz bising, ramai n plus kul 5 tuh time mandi dia...anak dara nih pantang lambat mandi....mengamuk..But nak tinggal lak kesian lak coz dalam tempoh 3 jam tuh kena la ajar dia minum susu mummy thru botol. Kesian kat mummy jugak..mesti 'B' bengkak. Ikut target x mo ajar dia minum susu mummy thru botol dalam pantang..habis pantang baru nak ajar dia minum susu mummy thru botol.


but bila tanya pendapat kawan2 kat FB and mr hubby, we decided tinggalkan bb Hana kat rumah ngan Dahlia n bb akan minum susu mummy thru botol. So sebelum pi tuh buat stock frsh ebm dlm 8oz n ajar dahlia mcm mana nak bg bb minum susu thru botol.. X sempat nak apply kaedah minum thru cawan or syringe as Farah Sarakids buat.

bb Hana dok elok2 ngan kakak Dahlia yer.....balik nanti mummy nenen puas2

suppose the concert start kul 3 but 3.45 br start....x tau apa masalah diaorg.dahla tuh sepatutnya buat kat dewan lain but 3 days before kena tukar dewan coz dewan utama aircond rosak. my kids muka bosan n kelaparan coz diaorg dah dtg dr kul 1pm lagik tuk bersiap.


kitaorg parent dtg kul 3pm.jenguk kids kat blkg stage...both muka monyok..letih n lapar..trsu dady keluar pi kedai beli air kotak n roti...n bg kat diaorg mkn..yg lawak yer kawan2 diaorg pun kelaparan....semua mcm anak burung dok tunggu aku agih roti esp kawan2 si Ichlas class 4 years.


kids with their costume

Ichlas with his friends
Hani with her friends

Iclas performed Baby Dance....daddy punya gelak tgk Ichlas perform..kekeke



While Hani lak perform Joget Tradisional.sambil menari pun muka masam..cayalah badan hani lembut menari...Mummy jgn harap la..badan keras..

bila tgk diaorg perform esp Hani rasa nak enroll dia kat dancing/balet class coz badan dia ambik lembut tuk aksi2 tuh...


terharu tgk2 kids perform. Respect kat teachers diaorg yg bg instruction n ajaq diaorg menari...rupanya kids nih lagik mudah perform coz ingat diaorg cepat n cepat jer hafal steps.


kitaorg x tuggu sampai graduation ceremony coz kids pun mcm dah letih..plu smummy pun x baper selesa dah coz B dah bengkak....oh i never let my B free more than 2 hours....



balik tuh x habis-habis bercerita...

Hani lak siap dok ajar mummy steps joget dia tuh..


apa2 im happy coz kids had fun during their concert tuh...

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.