Wednesday, September 29, 2010

Selamat Hari Raya!

Oh Raya pun dah nak sampai ke penghujung yer but i didnt update any stories about our 2010 raya yer story mory..


Since dah break lama sgt sampai x tau nak start citer dr mana dulu. Lagipun rasa semua citer mcm dah basi dah. Plus skrg sibuk settlekan kerja sebelum bercuti panjang menyambut org baru..






Layan jer lah gambo yg dah basi yg dah up dlm FB. Gambo kanak2 ribena coz anak x nak ambik gambo formal..anak2 amat tidak memberi kerjasama. So kasik gambo semua jd kanak2 ribena...ada classssssssssssssssssssssssssss

Wednesday, September 8, 2010

Cap Mohor kat kepala Ichlas sempena nak raya

Alhamdulillah we safely arrived at Kampung Paya Kongsi, Balik Pulau, Penang last Sunday afternoon after 5-6 hours journey frm Banting with MyVi. Keter Gen 2 slmt berada di workshop coz akan bercat raya yg baru. Giler cramp naik MyVi with 2 kids n bibik. Dah la keter penuh ngan begs, air bikarbonat cap Glokal n kerepek2 keluaran Banting.


Sampai sini trus pinggang n badan sakit2.maybe coz perjalanan yg jauh..Dah la tuh berenti kat R&R x reti nak pi jenjln..just g toilet n sembahyang ja....heheh citer penat kalah ngan driver..driver lg la penat kan sian Mr Hubby but lega jln x jem..Kalu idak harus bwk roti sapu ngan jem..Dah a tuh dugaan 1 keter bau KPF coz kid kn KFC..selamat iman x tergugat...


nih nak citer pasai Si Ichlas.Actually benda nih happened on lst Saturday a day before balik ke Penang. Saturday tuh kitaorg ada berbuka posa ngan konco2 En Iswandi kat restoran Arab kat Ampang. So dlm pukul 4 bersiaplah kami nak keluar ke Ampang dr Banting. Sementara tunggu Mmmy n daddy bersiap. kids main la kat porch. Time tuh mmg mak dok monitor la kids coz mak tau kids nih even kat porch..kalu terlepas pandang kejap pun mcm2 leh berlaku.


Tetiba Mr hubby panggil mak tuk tgk map Restoran Arab kat Ampang tuh kat his laptop. So belek la kami map..Tetiba anak teruna Si Ichlas dtg kat kami kata dia berdarah n kepala dia tekap kat toto....Then angkat kepala tgk darah dok mengalir sikit punya byk. kat toto pun punya byk..coz notes kerja Mr Hubby pun dah kena.

mak dah kelams la......aku mmg cuak giler..x suka benda2 mcm nih berlaku coz aku cepat panik..tambah lak bau darah dia yg hanyor..uwek...


Mr Hubby bwk pi kat luar n trus ambik paip basuh kepala dia.....merah jer air.....darah keluar x berenti. lps dah bersih bwk dia barang n ambik kain tekap kepala dia bg darah stop. Bg dia baring kejap n communicate ngan si Ichlas..bg dia minum air masak.. n rest kejap..pakaikan baru yg lain n trus bwk pi klinik.

Pi klinik trus bwk bwk pi treatment room. Doctor clearkan saki baki darah n tgk luka tuh whether dlm or besaq. Mula2 dia kat anak cukur rambut si Ichlas kat depan tuh but lps dah clear n darah dah berenti doctor kata luka x dlm n x perlu jahit.. cuma doctor try comunicate with Ichlas n monitor kot2 benda lain lak yg akan terjadik coz kepala kan.....



lps tuh trus kami ke McD coz Ichals kata lapaq...mkn dlm kete chicken burger 1/2 bijik trus tido coz dia kata pening. Time buka posa trus melompat2 balik n darah keluar balik...

lps tuh trus insap x mo main kat porch......


Alahai anak2.....mau kita x control diaorg.....br ja terlepas pandang kejap mcm2 berlaku...kus semangat mummy.........

Now kat kampung dia membuas seperti biasa..siap jd ketua lead cousin2 dia nih.

Friday, September 3, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!



SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA KAWAN2 YG MEMBACA BLOG ISWATIE.
Hari Ahad nih kami akan balik ke Penang untuk beraya di sana.
Jadik Mohon Maaf Zahir dan Batin kepada semua kalu ada salah dan silap dlm blog nih.
Semoga Raya tahun ini akan membawa 1001 untuk anda semua.
Aminnnnn



Resepi Oreo Cheese Cake

Semalam last day masak berbuka puasa di rumah n habiskan stock2 bintang2 dlm fridge. Hari ni last day bekerja coz lps tuh akan bercuti 2 minggu balik beraya di Penang. Mlm nih ngan mln sabtu akan berbuka posa Buffet Ramadhan bersama kawan2 opis i n Mr Hubby. Hari ahad lak dah nak chow balik ke Penang. uihh x sabaq nak pekena Nasi Kandaq.

Nih hasil masakan semalam:

ayam masak serai

ayam masak kicap

tempe goreng ngan kacang panjang

bihun goreng
gulai ayam jiran kasik
yg nih dessert semalam. but buat a day before...sorry la amat sememeh coz mak rasa nak merangkak buat coz mak x larat but kuatkan semangat nak buat jugak.



okeih ramai yg mintak resepi Oreo Cheese Cake nih. Resepi nih mak ambik dr Erynn aka MamaTisya. Erynn..mintak izin yer copy paste kat sini.

OREO CHEESE CAKE



Bahan-bahan:

350 biskut OREO
80gm mentega dicairkan
375gm PHILADELPHIA Cream Cheese dilembutkan pada suhu bilik
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar esen vanila
1 kotak kecil whipping cream
3 sudu besar serbuk gelatin cairkan dalam 1/4 cawan air panas
200gm coklat putih dicairkan

Cara buat:

250gm biskut OREO blend sampai halus (b4 blend kena buang krim)
pastu campur mentega, gaul rata.

masukkan dalam loyang bulat yang bwh dia boleh angkat tu, loyang tu lapik ngn aluminum foil. tekan padat biskut tu kat dalam loyang pastu sejukkan dalam peti sejuk 30 minit.

pukul cream cheese ngan esen vanila & gula smp kembang. lepas tu masukkn whipping cream. pukul lagik. akhir sekali masukkan gelatin & coklat putih pastu pukul smp sebati.

biskut yang lebih tu potong dadu. pastu masukkan jer dalam adunan cream cheese tu, godek2 sikit, masukkan adunan dlm loyang, tutup ngn aluminium foil sejukkan dlm peti sejuk semalaman. dah siap.



Selamat mencuba!!!!!

Wednesday, September 1, 2010

Menu berbuka puasa 21 Ramadhan

Semalam merdeka day x gi mana2...lepak dok rumah ja.

Dah dok rumah so masak la habiskan segala jenis binatang dlm fridge. Almaklumlah hari Ahad nih dah nak balik ke Penang. Yer tahun nih giliran beraya di Penang. Kalu giliran beraya di Sarawak pun tahun nih tetap balik Penang coz dah sarat kan ..mana leh naik flight..kang ada flight senget lak.:P


nih menu semalam


gulai ikan kembong

ikan sardine masak asam

petola sup ngan telur

sambal tempoyak

n ayaq is ribena + ayaq laici


petang nih x tau nak masak apa....yg pasti rasa nak buat oreo cheese cake

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.