Tuesday, August 31, 2010

Operasi Baju Baby # 3

Now im entering 33 weeks of pregnancy.. Jadik last week ada buat operasi membasuh baju baby..Baju baru n baju lama Hani & Ichlas time bb dulu. Eh bukan la operasi membasuh pun....mak sorting ja n lps tuh suruh la bibik yg bereskan. Apa guna bibik kau kita x utilize dia kan. Dah la gaji dia RM500 sebulan.


Baju Hani & Ichlas pun ada dlm 1 kontena. Tu pun byk Mr Hubby dah pass kat adik dia...kalu idak mmg x merasa la baby # 3 baju baru . Eh x ada lah...semua anak mesti dapat baju baru... Lagi pun dah dlm 4 tahun gap kan..so ada gak yg x bp cantik dimata.

Terima kasih kepada Mothercare sale, Sogo sale & Online shopping nih yg bisa membuat koleksi baju baby # 3 nih menggunung.

hah..jemur jgn x jemur..anak dara hani pun semangat nak jemur baju2 baby girl dia....x dapat byg nanti bila bb keluaq....mesti kena tolong mummy jaga bb.

x sempat nak ambik gambo yg penuh kat ampaian.. Pagi tuh kalut nak hantaq kids g school.balik t/hari tgk bibik dah angkat dah jemuran. Punya panas kat Banting nih cepat ja jemuran kering.

Lps nih nak buat operasi packing brg tuk ke hospital. Dulu time 7 bulan beg tuh ada dlm bonet keter..klau nih lambat ckit lak prepare coz ada brg mummy yg x beli lagik.

Barang free lagik...Terima kasih Libresse

waktu bila ntah ada baca blog Diana pasai freebies nih.jd sepantas kilat trus fill in online form....brg free sapa tak nak kan??



apa barang nih? pelbagai jenis type of pad..yg wing, yg maxi,, panty liner pun ada....

mcm mana nak dapat?

pi link kat bawah nih..

http://livelibresse.com.my/

hr tuh up kat status FB..so bersepah la opismate pun mintak jugak..penuh pigeon hole kolej ngan freebies nih...

pssst: ptg nih korang masak apa? x pun mkn kat luar...sy baik hr nih x keluaq even Mr hubby tanya nak pi mana2 tak jd hr nih mak dah masak gulai ikan kembong ngan terung bulat, masak asam ikan sardin, sup petola gan telur ngan sambal tempoyak....

53th Merdeka Day & Nasi Lemak Sotong Daun Pisang


Salam Merdeka yang ke 53. Dah 53 tahun kita merdeka yer..Alhamdulillah rasa bertuah yer dilahirkan di tanah air Malaysia. Kalu negara lain blum tentu aman macam Malaysia nih.

Since Merdeka day jatuh dlm puasa maybe ada yg endah x endah jer hari nih coz lebih kalut dgn persiapan tuk Hari Raya.

Kalu x posa boleh dah bawak kids gi tgk perarakan Hari Merdeka...bg pendedahan dr awai lagik. But selamat semalam kids ada sambutan Hai Merdeka kat school diaorg. Teacher suruh pakai baju bertemakan 1 Malaysia but lately mmg malaih la nak cr baju tu kids..Jadik pakaikan dioag dgn Baju Melayu ngan Baju Kurung ja.


Semalam Mr Hubby cuti but me kerja...malaih nak ambik cuti coz cuti pun tinggai ciput coz dah byk ambik time raya nanti. But x ada class since dah ganti class awai2..kalu buat class pun blum tentu semua students dtg class....mesti ada yg ponteng.

X gi mana2...skrg dlm proses clearkan stock makanan kat rumah. clearkan segala jenis binatang dalam fridge. Maka jadi lah Nasi Lemak Sotong Daun Pisang. Yg best nyer kali nih bibik yg masakan semua. Me just balut ngan daun pisang. Bibik kalu buat sambal tumis dah lepas la... but x la sepower mine yer sambal tumis..kekekekekeke

lauk2 yer...





yg nih daging masak yg diberi oleh jiran. syg jiran sy.


lps mkn nasik lemak trus kat mata mcm ada gam......ngantuk gilos

Monday, August 30, 2010

Barang free lagik...TQ Bonuslink!

Best yer dapat brg free lagik....so dapat la jimat duit dr beli brg itu..


Kali nih dapat brg free dari Bonuslink pulak. Berbaloi guna Bonuslink. Kalu dah byk point boleh redeem ngan pelbagai barang. Penyumbang point yg byk tuk akaun Bonuslink nih ialah Mr Hubby coz dia guna minyak keter Shell. Mine guna Petronas..so guna Kad Mesra but hampeh..point dia amatlah ciput....shud i change to Shell? mmmmmm


kali nih Mr Hubby redeem the thing frm Bonuslink without my akcnowledge. Kali nih Mr Hubby redeem Diapers beg. Diapers beg time Hani & Ichlas dulu ntah kena mana tah..cr dlm stor n kontena x ada la pulak.


The beg is frm simple dimple...oklah kan nak usung beg tuh...bukan yer aku or Mr hubby yg nak usung nanti..bibik la punya kerja....


i heart freebies..kekekekekeke

Friday, August 27, 2010

Resepi Kerabu Ayam la pulak

Okeih hari nih adalah hari resepi....dok tgh rajin mengarang resepi tuk korang..so jgn tegur apa2...nanti mak merajuk trus hilang mood. Kali nih nak bg resepi Kerabu Ayam .Asalnya selalu buat kerabu sotong but diganti dgn dgn isi ayam coz x mo mkn sotong coz udah habis gatai2 idung nih.


Bahan-bahan:

Isi ayam yg dipotong kecik2- direbus dan ditos. ayaq rebusan jgn buang..boleh simpan tuk buat kuah tuk sup sayuq ka..
tomato 1 bjik-dipotong dadu
bwg besar 1 bijik dipotong bulat
10 tangkai cili burung - dihiris
4-5 batang serai-dihiris halus
sos ikan
3 sudu besaq gula
3 bjik limau kasturi

Cara buat:

Gaulkan semua bahan2 tersebut...masukkan sos ikan ngan gula....lps tuh perah limau kasturi..gaulkan bg rata..masukkan dlm fridge...nak mkn br serve...

senang sgtkan resepi nih...dah penat mak mengarang nih so korang kena cuba gak..mak paksa korang buat esp Puan NanaRahman.

Resepi Kerabu Apple

Salam Nuzul Quran.

Seronok dapat kerja kat Selangor nih coz cuti hari nih..dah la tuh mmg Selangor byk cuti.... but yg x best yer Mr Hubby lak kerja coz Mr hubby kerja kat KL. Sangap sikit la...But petang nih akan ke arah Damansara tuk mkn besaqqq. Dah la tuh minggu nih x check in kat Putrajaya...so segala aktiviti start dr Banting but Mr Hubby cakap dia x kisah drive dr Banting ke Damansara.... * i lap u laling*

Last weekend lepak umah adik kat Putrajaya...so kat sana still main masak2 coz adik yg 4 months preggy beli segala jenis haiwan tuk bg kakak dia nih masak..bertuah btul adik..Actually mcm2 gak masak but byk yg dah pernah masak kat rumah Banting.

Lega apa yg dimasak semua sold out dimkn oleh suami, adik dan adik ipar...
Cuma kat sana ada try resepi baru yg diusukan oleh kawan dlm FB.

Kerabu Apple...pernah dgr tak? selama nih pernah dengar Kerabu Mangga ja..

Jadik oleh la resepi Kerabu Mangga...x ada olah apa pun..cuma gantikan mangga ngan apple.



Bahan:

3 bijik apple hijau- disagat
10 biji cili burung- dipotong
1 bawang besaq- dipotong bulat
segengam ikan bilis digoreng
segengam kacang tanah di goreng tanpa minyak
sedikit udang kering ditumbuk

Cara membuat:

Gaulkan kesemua bahan2 diatas.. rasakan dengan sos ikan, dan gula.. x bubuh garam coz sos ikan dah masin. nak tambah cuka sedikit pun boleh but mak yong nih x bubuh pun.

*rupa yer ramai jugak yg mintak resepi masakan mak yong yg lain2.jenuh mak yong dok mengarang...harap bersabaq yer..*

Thursday, August 26, 2010

Burger utk sahur tadi pagik


Semlm x masak tuk iftar coz x larat nak masak...coz buat class 4 hours direct ganti tuk cuti Hari Merdeka next week.

plus semlm ada announcement dr PM kata govt servant dapat RM500 trus ajak Mr Hubby mkn kat luar. But tanya Si Hani dia nak mkn apa...Hani kata nak mkn spaghetti kat kedai kek..mana lagik kat Secret Recipe la... Kali ini mummy belanja semua.

Jadik since iftar x masak, jadik x ada lauk tuk bersahur. Jadik buat la burger +telur+mayonnaise+cheese. Lagi pun mmg teringin nak mkn burger buatan sdr. * oh tetiba teringat nak mkn burger Ramly kat roundabout depan UM*

Lagipun bibik dia uzur...so x gerak pun dia suruh prepare sahur...jadik kami berdua yg tong tang kat dapur. * Bertuahkan jd bibik kami nih*

Goodies Beg dari Dr Siti KPJ Selangor Specialist Hospital

Sblm nih ada citer kan dapat goodieg beg dr my gynae....rasa seronok sgt dpt goodies beg nih..iyolah brg free sapa x seronok n x suka lak..tambah brg nih leh guna nanti bila baby keluaq.



Best sgt dpt dapat diapers dr Huggies tuk size newborn...ada lagi beberapa appointment ngan Dr Siti before bersalin...so hopefully every visit akan dapat lagik.. Setiap kali gik dapat la 1 paket dlm 10ps diapers. Skrg 32 minggu ..maybe ada dlm 6-7 appointment lagik sblm reach 40 weeks....Mr hubby kata x payah dah beli newborn yer diapers. Trus beli yg saiz S nanti.

Bila pk2 balik dah lama rasa yer x beli stock diapers yer...Alhamdulillah Hani & Ichlas diapers free awai.


but ada kawan bg tau kalu sapa yg pi checkup kat PMC lagik dapat byk goodies beg. So sapa2 yg dok tgh pk nakgi checkup/ bersalin kat mana leh cuba kat PMC..kekekekeke


Wednesday, August 25, 2010

Menu 14 Ramadhan



Lately dah rasa x larat.....br nak masuk 32 weeks dah byk complaint pulak :P.

Rasa berat perut n peha ja....nak jln x larat..nak berdiri lama trus sakit tumit....but mood masak still ada coz sesungguh x lalu nak mkn makanan luar. but lps tuh harus sembanhyang n mandi dok atas kerusi...


Semlm menu buka posa ialah:


bawal kukus halia+serai

kerabu ayam

telur dadar..campuq ikan bilis...nih resepi Mr Hubby

ikan goreng

dan sosej rolln minuman..terpikat ngan status FB fiza... Ribena + ice cream soda


lps tuh teringat nak bubuh buah laici pulak....fuh terangkat...

apa lagik...petang nanti korang leh cuba

Tuesday, August 24, 2010

Menu 13 Ramadhan



Suppose this entry kup semlm but somehow dek kerana tuan empunya blog capek br up hari nih...ya ampun yer...

However nak tayang kat sini menu berbuka posa 13 Ramadhan yg dimasak dgn penuh kasih sayang n lps tuh trus rasa nak tercabut kaki.....sampai mandi n sembahyang dok atas kerusi..time nak berbuka pulak rasa nak merangkak ja pi Meja Makan..dah la tuh br kul 7.15 dah siap tanya hubby..lambat lagi ker nak buka posa.....




almaklumlah pagi senin tuh lps sahur trus drive dr Putrajaya ke Banting. Lps tuh pulak buat practical class kat lab 4 hours direct. N student lak seramai 26 org nak kena gi visit kat pc dioarg coz diaorg buat practical. Lps tuh singgah Econsave nak cari Ice Cream Soda konon nak buat ayaq ribena with ice cream soda. But hampagas x ada tapi nasib dapat rembat hanger2 kecik tuk buat operasi membasuh baju bb.


Meh la layan gambaq...makin lama posa makin wasatiah.....menu2 x byk...janji perut kenyang n baby x tendang perut mummy kuat2 mogok lapaq.


udang galah masak black pepper

ayam goreng berempah


sayuq campuqcucuq jagung..yg nih bancuhan diberi oleh jiran.....mak goreng ja..sempoi kan ada jiran mcm nih

n yg nih Mr hubby bwk balik..ayaq nyiuq

tu jaaa...jap gi up menu semlm lak.......

Monday, August 23, 2010

31 weeks of pregnancy


Alhamdulillah..im entering 31 weeks of pregnancy....


Lps keluar dr hospital hari tuh every weeks ada jer appointment kat SMC berjumpa dgn 2 doctor..sorang doctor yg rawat time im hospitalized n sorang lagik Dr Siti la.

Last week jumpa Dr Hamidah n Dr siti.

Dr Hamidah monitor my cough. dia heran my cough x ok2 lagik even im completed my antibiotic. Jadik dia nak jumpa lagik the next week nak tgk progress.plus she prescribed me with new antibiotic. Kalu x ok gak dia nak refer me to ENT. Maybe dia kata x baik2 coz i've got sinus problem.

Jadik last Friday pegi balik jumpa Dr Hamidah.... my cough dah x ada...hasil mak bedal ayaq ais..pantang minum ais pun batuk..so bedal ja...trus jd ubat ais tuh..kekekekeke..jgn bg tau kat doctor yer...


Then jumpa pulak Dr Siti.. mcmm biasa doctor akan tanya habaq....haruslah senyum nak tunjuk kata habaq baik.... lps tuh check BP, urine n timbang. Berat turun 1 kg ..maybe coz demam hari tuh. Lps tuh mcm biasa scan....Baby weight estimated dlm 1.4kg dah..n bb active x reti dok diam. Hani & Ichlas pun excited tgk bb kat mesin scan..as usual doctor will print out 2 copies gambaq bb tuk Hani & Ichlas


Lps tuh jugak...ambik jab tuk kancing gigi.. Doctor nih main cucuk ja..dah la mak fobia kat jarum esp lps keluaq hospital..owchhh...sakit ...i hate needle! Nanti time sy bersalin...time doctor jahit tuh buat slow2 yer..kalu idak mak sepak....hahahahahaha


As usual dpt la goodies beg dr Dr Siti. Nihh yg x jadik nak tukar gynae nih..hehehehehehehe.

lps nih kena jumpa gynae every 2 weeks.uuihhh x lama dah yer...GULP!


Sunday, August 22, 2010

Citer kosong



Ada menda nak citer but tak tertaip kat cni...x ada lah citer yg buruk...semua citer yg baik.....my pregnancy, kids, raya n bla2...

dah masuk 31weeks dah....mood shopping is ON walupan kekejap jln kena stop....

x sabar la nak jumpa baby..

Friday, August 20, 2010

Resepi Apple Crumble with Custard Sauce

Sapa ek yg hari tuh mintak resepi Apple Crumble with Custard Sauce? mak x ingat dah

Jadik nih resepi yer. The recipe is i cilok frm blog AmiHoney. Thanks Ami for super easy peasy yer recipe. mmg sedap.



BAHAN-BAHAN

2 Apples - peeled,cored and sliced (tuk 4 org mkn)

Custard Sauce:
1 tablespoon tepung custard - bancuh dgn 1/4 cup fresh milk
2
tablespoons white sugar
200 ml fresh milk

crumble
120gm
tablespoons all-purpose flour**
1 teaspoon baking powder**
30gm white sugar
30gm brown sugar
60gm butter

Boleh substitute ** dgn 120gm self-rising flour

Add sugar,flour and baking powder in a bowl,mix well.Add butter..ramas dgn tgn.Biar texture kasar,jgn over mixed.

CARA:

1.
Fill the bottom of your pan with apples.Pour the crumble over apples.Bake for 30 mins or hingga crumble keperangan @175 celcius
2. Meanwhile, sediakan sos custard...
add fresh milk in a saucepan. Stir in sugar,kacau biar sebati.Reduce the heat,add in bancuhan custard,simmer and let it thicken.
3. To serve, pour the custard sauce over the apple crumble.Serve it hot.


Jadik selamat mencuba..kalu mkn tuh ingat la kat saya yer...

Menu 9 Ramadhan

Ok..despite sedih pasai kereta...menjadi jugak masakan tuk berbuka posa semalam. Mula2 x ada mood but bila sampai ja kat dapur trus ada mood..trus lupa pasai keter.



Jadik layan lak menu kitaorg semalam. Puas hati makan masakan sendiri coz sehari sblm tuh konon beli lauk kat pasar mlm but mkn mcm x leh nak telan. Makan makanan masak sendiri lg best.


Menu2nya:


gulai udang ngan terung n tomato...special coz guna Rempah Cap Tarbus

ikan pari bakaq
ayaq asam n ulam ..leftover hr apa tah
cili kicap..leftover jugak. tahan coz simpan dlm fridge.TQ to tupperware

ikan bakaq with santan berlada.

kangkung goreng kicap

laici ais

dessert tuk bodek Mr hubby agak dapat betul my car...Apple crumbe with custard sauce. TQ Amihoney for the recipe


n ada 2 yg diberi oleh jiran.

sotong kungfu


n rendang ayam

eh ad alagik jiran kasik...cucuq badan yg digoreng kat rumah i coz umah jiran dah habis gas..mesra kan kitaorg...siap leh mintak bwg.....kongsi dapur..hehehehehehe

Hari nih x masak coz nak pi check in hotel( rumah adik) kat putrajaya. Jumpa di param Putrajaya yer....but nak mkn apa yer?

Thursday, August 19, 2010

Sblm raya duit dah terbang * Alhamdulillah*


Adussss...apalah nasib hari nih......rasa yer harinih x buat salah pun ngan Mr Hubby...Ngan students pun x marah2 hari nih dlm kelas tadi...But awat lah habis class dr Computer Lab trus nak letak kete kat parking trus pi langgar tiang parking. Free2 ja dapat cap mohor kat pintu kete kat bahagian belakang kiri. Dah la tuh bumper tersangkut.

Slmt la ada 3 hero kekawan opis yg tolong tolakkan kete tuh tuk elakkan cap mohor berkembang lebih besaq...


Cuba think positive..alhamdulillah nothing happen ngan mak yong.....

Nanti balik umah biarlah Mr Hubby pk apa nak buat. In the same time cari semua bil hospital tuk claim allowance dok hospital..kekekekeke


Apa2 pun petang nih mcm x ada mood nak buat ikan pari bakaq n gulai udang...sobbbbbbbbbbbbbbbbbb


Wednesday, August 18, 2010

Resepi Mee Goreng Basah

Khas buat Ayu & Gee yg request resepi Mee Goreng Basah.


Amaran: Resepi nih adalah konsep main campak2 ikut selera mak yong nih. Yg pasti mak suka bubuh ayam n segala jenis binatang..x reti nak mkn mee goreng kosong


Bahan-bahan:

1 sudu cili kering yg diblender ngan bwg besaq, bawang putih n bwg merah
* Normally aku nih suka buat stock cili blender..senang nak masak..Blender elok2 n trus simpan dlm fridge
Mee Goreng sebungkus ( 500gm)
Sawi ( ikut byk mana suka la)
Taugeh ( but dlm gambaq nih x bubuh)
Tauhu ( kasik goreng n potong dadu)
Tomato dipotong dadu
Telur 2-3 bijik
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Kicap
Minyak
Garam & Gula secukup rasa
daun bwg n daun sup
Cili Merah
Bwg Goreng
Limau


Cara membuat:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bwg putih n bwg merah
3. Masukkan cili blender
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Suka bubuh sos cili n kicap byk2 sikit...
5. Masukkan mee, taugeh n sawi
6. Tambah air
7. Masukkan gula & garam secukup rasa.
8. Bubuh taahu yg di potong td.
9. Tolok mee kat tepi n letak 2-3 bijik telor.
* Jgn kacau lagik...biaq teluq tuh setgh masak baru gaul ngan mee. Kalu idak bau hanyir..uwekkkk
10. Masukkan tomato n dipotong dadu
11. Siap
12. Tabur daun bwg , daun sup, cili merah n bwg goreng
13. Makan ngan perahan limau

** Selalu yer suka bubuh ayaq time bubuh mee tuh....tuh yg bg basah but jgn biaq lama sgt kang mee kembang lak..x lalu lak nak mkn kalu mee kembang.

Actually ada kicap mee goreng kat supermarket but x pernah la guna..Mak setia ngan kicap cap kipas udang tau cap tamin.

GOOD LUCK!

Tuesday, August 17, 2010

Menu 7 Ramadhan



Nih pulak menu semalam..gigih masak coz tekak nak makan masakan diri sdr....x lalu nak makan makanan param yg belum tentu rasa sedap n blum tentu bersih.

Jadik mmg ada stock dlm fridge segala jenis binatang coz borong kat Pasar Banting. But tobat x mo pi beli dah coz beli 1 ekoq ikan terubok, 2 ekor bawal hitam, 4 ekor ketam n 2 ketoi ikan pari kena dlm RM70. telan air liur waktu nak bayar....

layan gambaq ja lah time t/hari nih:

Gulai ketam ngan nenas.special nih coz guna Rempah Cap Tarbus.
korang ada rempah tuh?
lps tuh daging masak kicap.

kobis masak kunyit n bubuh teloq
nih pembangkit selera...sambal tempoyak...

then kena ada lah ulam-ulaman

n sardine roll
lps jiran kesayangan n baik hati bg kerabu sotong ngan ayam
bersama dgn cucuq jagung
Trus lepas masak kaki lenguh....naik atas mandi sambil duduk atas kerusi. But yg pasti time berbuka mkn berselera hingga jd ular sawa yg kekenyangan dan terus lps maghrib terleweh...Lampu ultramen dah blinking. Jadik tugas daddy la ajar kids Iqra', buat homework n reading. Fair la kan coz mummy dah masak sedap2..kekekekeke

2013 Copyright © iswatie.blogspot.com. Designed by Rekaneka.com.